Spectacolul „Icoane de la țară”
22 mai 2018, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iasi, ora 19:00
Spectacolul „Icoane de la țară”, regia Daniel Prallea Blaga, urcă pe scena Ateneului din Iași, în cadrul Festivalului Operelor Independente, ediția a II-a, marți 22 mai 2018, ora 19, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”
Celebrele pagini semnate de Tiberiu Brediceanu- ” La Sezatoare ” ; ” La Seceris” – fac parte dintr-o lucrare mai ampla ” Icoane de la tara”, inghemanate intr-un tot unitar sincretic, si alte pagini celebre din creatia lui Tiberiu Brediceanu precum: ” Cine m-aude cantand” , ” Arde-mi-te-ai codru des” , ” Baga doamne luna-n nori”.
Muzica lui Tiberiu Brediceanu , puternic inspirata din etosul nostru romanesc, devine purtator de idei si concluzii pe care copiii nostri le vor mosteni, in continuitatea neamului nostru romanesc si in concertul international al natiunilor. Lucrarile sunt un pretext al omagiului centenarului Marii Uniri, prin daruirea studentilor care dedica publicului contemporan si iesean acest florilegiu de emotii, stari, indemnuri care in subtext sunt potrivite situatiei istorice si geopolitice a Romaniei. Reprezintă un cenaclu contemporan ce preia mijloacele populare, strămoșești de celebrare a celor mai importante momente ritualice ale anului agrar.
Scurtă descriere a trupei (echipa artistică şi realizatori – premii, montări, festivaluri etc.): Initial lucrarea a fost pusa in scena de studentii anului IV- canto UNMB cu ajutorul studentilor de anul I ca ansamblu coral la cursul de clasa de opera a regizorului Daniel Prallea Blaga. La initiativa regizorului productiile “La Sezatoare” si “La Seceris” au fost ulterior distribuite colectivului anului I, care impartit in 2 grupe de cate 15 au impreunat cele 2 scene formand tabloul etnografic “Icoane de la tara”.
Cu prilejul sarbatoririi centenarului Marii Uniri productia a debutat in data de 14 aprilie 2018 pe scena Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploiesti, avand ca urmare invitatii de viitoare reprezentari la Palatul Brancovenesc din Mogosoaia si la Colegiul National “Gheorghe Sincai”.
Biletele au fost puse în vânzare la pretul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.