Festivalul “Namaste India”, 6 iulie 2018, Aula BCU

Festivalul “Namaste India” ediția a X-a

6 iulie 2018, Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'M.Eminescu'

 

Festivalul “Namaste India”, ediția a X-a, aduce la Iași, pe 6 iulie 2018, un spectacol de muzică clasică și dans clasic prezentat de opt artiști excepționali.

Veți putea asculta fascinanta îmbinare a flautului din bambus și a santurului, în interpretarea tinerilor muzicieni Bhaskar Das și Satyendra Singh Solanki. În a doua parte a serii, Kuchipudi, unul din cele opt stiluri de dans clasic indian, va fi prezentat pentru prima dată la noi în țară de maestra Vyjayanthi Kashi, însoțită de patru studenți ai școlii sale de dans.

Dansul Kuchipudi provine din regiunea Andhra Pradesh și este interpretat pe muzică clasică carnatică, specifică Sudului Indiei. Avându-și originea în dansurile sacre de templu și bazându-se pe tratatul antic de dramaturgie, Natya Shastra, acest stil captivant se remarcă prin frumusețea costumelor, grația și energia mișcărilor, precum și prin demonstrații de acrobație și de măiestrie tehnică, cum ar fi interpretarea unor bătăi ritmice cu picioarele așezate pe un platou metalic.

festivalul namaste 6 iunie 2018 Iasi

ARTIȘTII

Vyjayanthi Kashi este una dintre cele mai respectate interprete de dans clasic din India, cu o carieră ce cuprinde un spectru impresionant de domenii - spectacol, coregrafie, pedagogie, actorie, cercetare și organizare de evenimente. Creațiile sale au fost prezentate în festivaluri naționale și internaționale din peste 28 de țări.

Vyjayanthi este membră a Academiei Sangeet Natak din New Delhi, fost președinte al Academiei Sangeet Nritya din Karnataka și fondatoarea Școlii de Dans Shambhavi din Bangalore. De-a lungul carierei sale extinse, a susținut spectacole, workshop-uri și demonstrații în SUA, Australia, China, Italia, Marea Britanie, Israel, Germania, Dubai, Singapore, Japonia și multe alte țări.

Prateeksha Kashi a fost introdusă în arta dansului încă de la frageda vârstă de cinci ani. Pe lângă talentul nativ în domeniul dansului, pe care și l-a perfecționat sub îndrumarea mamei sale, continuând apoi studiile cu sprijinul unei burse naționale și bucurându-se de recunoașterea juriului la numeroase concursuri, interesele ei se extind și spre alte domenii.

PRATEEKSHA KASHI

Bhaskar Das este unul din tinerele talente ale muzicii clasice indiene la instrumentul Bansuri, flautul indian din bambus. Crescând într-o atmosferă artistică, călătoria lui Bhaskar în lumea muzicii a început la vârsta de trei ani, tatăl său fiind primul său guru. Bursier național și deținătorul unei diplome de masterat de la Universitatea din Varanasi, Bhaskar a primit îndrumare și de la Pt. Udhai Mazumdar, compozitor și interpret la tabla, discipol al renumitului Pt. Ravi Shankar. Încadrat în lista de artiști ai ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale), Bhaskar a fost recunoscut ca artist de clasă "A" de All India Radio & Doordarshan.

Satyendra Singh Solanki este un strălucit interpret la santur, instrument muzical indo-persan specific regiunii Jammu& Kashmir, din nordul Indiei. Satyendra a preluat din familie dragostea pentru muzică, tatăl său, Ajay Singh Solanki, fiind un reprezentant de seamă al instrumentului tabla. Satyendra s-a format în arta santurului cu maestrul Pt. Omprakash Chourasiya și a învățat specialitatea stilului Dhrupad de la maeștrii Padmashri Pt. Umakant Gundecha & Pt. Ramakant Gundecha. Recunoscut ca artist de clasă "A" de All India Radio & Doordarshan, bursier național, Satyendra este de asemenea și artist încadrat în ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale).

Satyendra Singh Solanki

Născut la Calcutta, Sandip Banerjee, cântă la tabla din 1973, fiind recunoscut pentru stilul său echilibrat și matur de acompaniament, demonstrând o combinație rară de talent, dedicare și sensibilitate. Artist de clasă A, bursier de stat, Sandip s-a format sub îndrumarea maeștrilor Pt. Kanai Dutta, Pt. Sanjoy Mukherjee (timp de mai bine de 20 ani) și Pt. Sankha Chatterjee. În prezent, Sandip călătorește frecvent în Europa pentru concerte și cursuri. Este, de asemenea, autorul cărții “Le Tabla”, publicată de editura ID Music, Franța.

Spectacolul începe la ora 19:00 și are durata de 2h 30 minute, cu pauză.

Preturi bilete
cat. I - 45 lei
cat. II - 35 lei
cat. III - 25 lei

Biletele pot fi cumpărate online de pe https://eventbook.ro/music/bilete-festivalul-namaste-india-2018-spectacol-muzica-dans sau din librăriile Humanitas.

Eveniment organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale, Ministerul Culturii din India) și susținerea Ambasadei Indiei la București.

Contact:
0731-659.165
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.namasteindia.ro

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!