Astroclub „Lectura stelelor” – Eclipsa totală de Lună 27 iulie 2018

Astroclub „Lectura stelelor” – Eclipsa totală de Lună

27 iulie 2018, pietonalul din fata Primariei Municipiului Iasi

 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași așteaptă publicul vineri, 27 iulie 2018, de la ora 21.00, pe pietonalul din fața Primăriei Municipiului Iași, pentru a observa prin telescop unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: eclipsa totală de Lună.
Eclipsa totală de Lună de pe 27 iulie este cel mai îndelungat fenomen de acest fel din acest secol, având o durată de o oră şi 43 de minute. Fenomenul va fi vizibil de pe tot teritoriul României și va începe la  ora 21:24 (ora României) până la 1:29 (ora României), în acest interval fiind cuprinse și eclipse parţiale.

Biblioteca Județeană Iași deține un telescop Telescop Skywatcher Dobson cu un obiectiv de diametrul 203mm și o distanță focală de 1200mm. Raportul focal atins este de 5.9.

eclipsa totala de luna pietonal iulie Iasi

În caz de vreme nefavorabilă (ploaie sau plafon de nori compact) evenimentul va fi anulat.
Astroclubul „Lectura stelelor” este o inițiativă a Bibliotecii Județene Iași și are drept scop diversificării serviciilor de bibliotecă și actualizării acestora cu noile tehnologii și provocări ale societății actuale. Înființarea unui club de astronomie într-o bibliotecă publică constituie un factor important în redefinirea și optimizarea conceptului de bibliotecă. Activitățile clubului au loc în ultima sâmbătă din lună și sunt organizate pe două paliere: pentru copii sub forma unor ateliere, iar pentru adulți sub forma unor prezentări. Astfel, publicul larg are ocazia de a deveni familiar cu un domeniu fascinant, dar aproape necunoscut în România – astronomia. Periodic au loc observări prin telescop „pe teren”, în zone accesibile publicului.

Participarea la activităţile clubului este gratuită.
Vă aşteptăm!