Ziua minorităților din România, 17 decembrie 2018

Ziua minorităților din România

17 decembrie 2018, Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”

 

Luni, 17 decembrie 2018, de la ora 17.00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8-10) are loc un eveniment dedicat celebrării Zilei minorităţilor naţionale din România.

Sărbătorită în fiecare an pe 18 decembrie, Ziua minorităților din România este un bun prilej de a fi împreună cu reprezentanți de la Comunitatea Elenă Iaşi, Filiala Uniunii Elene Din România, Federația Comunităților Evreieşti din România – Cultul Mozaic – Comunitatea Iași, Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski”, U.A.R. - Uniunea Armenilor din România - Sucursala Iași , Institutul Francez din România – Filiala Iași, Forumul Democrat German Iași și Asociația Culturală „Semper Artes” Iași.

Ziua minoritatilor 13 decembrie 2018

Adunarea generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 1992, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”. Se oferă astfel o garanţie a drepturilor minorităţilor naţionale. România a declarat adeziunea la acest context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Conform Departamentului pentru Relaţii Interetnice în țara noastră, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

În acest context și sub aripa evenimentului a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri organizăm o întâlnire care să aducă în prim plan valoarea participativă a fiecărei comunități ieșene.

Reprezentanții bibliotecii vor organiza o expoziție a cărților aflate în colecțiile noastre și care sunt în limbile minorităților prezente la manifestare.

Proiectul este structurat în programul „Biblioteca și comunitatea”, prin care biblioteca se implică în viața comunității, contribuind la dialog, la dezvoltarea spiritului civic și a mândriei locale.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!