Intâlnire cu autorul CIPRIAN ALBU
26 februarie 2019, Casa Cartii
În cadrul Programului AICI „Autori Iubiți și Cărțile lor la Iași”, Iașul Cultural și Librăriile SEDCOM LIBRIS vă invită marți, 26 februarie 2019, începând cu ora 18.00, la Casa Cărții Iași, Sala de Evenimente, etaj II, Bdul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 57, la întâlnirea cu autorul CIPRIAN ALBU. Vor prezenta: Corina GIURGIA, realizator emisiuni VIVA FM Iași, actrița Gabriela ANDREI și autorul, Ciprian ALBU.
Despre romanul „Expiră adânc! Expiră!” de Ciprian Albu
„E o poveste aici, veche poate de când e lumea şi pământul. O re-plică a iubirii într-o lume de hârtie în care clipele se numără în pa-gini citite versus trăite. La început e o iluzie a unei iubiri platonice. Dar Iubirea nu se mulţumeşte niciodată cu puţin. Vrea totul, ce-re totul, arde totul. Pentru că poartă în ea amintirea perechii edenice. Şi pentru că nu o poţi re-face atât de uşor, rămâne doar caietul cu exerciţii imperfecte, pro-fund umane. Nostalgice după împlinirea absolută. Simţi sfâşierea la fiecare pas ca o amprentă muzicală care modulează gravitaţia afectivă a personajelor. Iar laitmotivul ploii de meteoriţi, tip de experienţă salvatoare, transcendentală, leagă destinele într-o întâmplare fericită a fiinţei sau le încrucişează aproape ironic și demonic drumurile, îi apropie şi îi îndepărtează ca într-un joc de şah în care miza este uneori stranie. Simbolurile cad frumos pe textura textului, impresionează prin naturaleţe, dar îşi rezervă un substrat în plus de semnificaţie. În câte feluri nu am putea oare recepta prezenţa fatidică a miilor de broaşte ţestoase la ineditul spectacol stelar care schimbă iremediabil destinele dacă nu şi ca o invocare a u-nor forţe magice capabile să instaleze eternitatea ca singura karmă care poate da o nouă şansă principiului feminin şi celui masculin, Yin şi Yang? De aceea place atât de mult cartea lui Ciprian Albu. Pentru că e despre viaţă aşa cum e ea cu adevărat. Pentru că totul e pe cât de simplu, pe atât de complicat. Şi mai ales poate pentru că e despre mine sau despre tine, despre căutarea sufletului-pereche în viață și dincolo de ea, des-pre Eros şi Thanatos, despre chemări mai presus de înţeles şi de fire. Acestea sunt câteva dintre întrebările care vor fi rămas ca ecou şi după ce vei fi întors ultima filă a cărţii. Iată de ce Inspiră adânc! Expiră! nu e doar o tehnică de respiraţie necesară, ci şi un stil de viaţă care are forţă de regenerare. O carte răscolitoare de care nu vei uita prea curând.” (Redactor-șef Alina Hucai)
Despre romanul „Dans” de Ciprian Albu
„Dacă închizi ochii larg și inspiri adânc... ai să descoperi o carte care te va purta ca o luntre magică, închiriată cu un singur bănuț de aur, cel al dorinței de a afla, prin mai multe lumi narative care se suprapun, se desfac și se intersectează halucinant ca-ntr-un dans al dervișilor rotitori, un ritual mistic practicat de adepții poetului persan sufit Rūmī, având o vechime de peste șapte secole și implicând o formă de ascensiune spirituală al celui atins de căutarea perfecţiunii, transpusă într-o ceremonie aparent simplă, dar plină de semnificaţii pe care vă invit să o (re)descoperim împreună.
O lume reală, imediată, luminată de o emoționantă poveste de actualitate a unui tată și a copilului său care nu mai are, ce-i drept, stea în frunte sau păr de aur, ci de un negru-albăstrui ca semn apotropaic al unui a fost odată... ploaia de meteoriți – în fond, o delicată dedicație făcută familiei monoparentale, în care avem dovada că și tații singuri își pot crește frumos copiii.
O lume simbolică, sidefată de amintirea locurilor magice și pline de energii puternice care pot schimba pentru totdeauna destine: parcul, băncile, marea, ploaia de meteoriți; ceasul vechi, moștenire de la bunicul, care apare și dispare, miraculos, în cimitir, de la mâna băiatului, poate doar pentru a facilita transferul de memorie afectivă între generații; tabachera de argint a enigmaticului controlor Hassan, probabil bunicul frumoasei Melek; păsările care zboară înapoi spre apus poate din dor de răsărit și ca o formă de evaziune nostalgică în trecut – un fel de return to innocence al celor de la Enigma – sau puzzle-ul din bucățile de carapace de broască țestoasă cu rol de oracol care poate fi refăcut doar după un anumit ritual și de o singură persoană, cea aleasă, cea potrivită, cea pregătită.
O lume fantastică, locuită de un arici cu țepi electrici, invizibil pentru restul lumii, dar pe care doar „Micul Prinț” îl poate vedea; timpul cu miros de mosc izvorât, în ritm de Kemençe, Tanbur, Ney sau Kudüm, parcă din vraja atemporală a celor „o mie și una de nopți”, în care locul Șeherezadei pare a fi ocupat de către frumoasa Melek, cea care poate să audă gândurile oamenilor și să le vadă visurile; răvășitoarea poveste a lui Omar, cel care poartă mai multe lumi în cap și personaje care vorbesc după bunul lor plac, cel care era cândva asemenea dervișilor, un visător, un dansator, un căutător, dar care astăzi a pierdut totul – cu excepția păsării albastre Simorgh care nu a învățat să zboare decât în ceasul morții – și a ales să devină kamikaze – în fond, o altă problemă fierbinte a secolului nostru, purtătoare a unui mesaj tulburător: cum poate un copil să-și piardă visele, viața și identitatea sub meschina influență a unor mentalități putrede, devenind, treptat-treptat, un exclus social, un auto-exilat, apoi un outsider care decide să-și schimbe radical viața, iar în ultimă instanță, un atentator înciudat chiar și pe existența oamenilor de zăpadă.
Încapsulate într-un roman, însumate sinergetic și încărcate pozitiv la nivel energetic, liniile de forță narativă ale acestor trei lumi nu pot genera, în mod firesc, decât o inedită serie de butterfly effects.” (Redactor-șef Alina Hucai)