Pavel Șușară: de la Pallady la Brâncuși – lansare de carte, 23 iunie 2020

Pavel Șușară: de la Pallady la Brâncuși – lansare de carte

23 iunie 2020, Spațiul cultural hibrid Art+Design

 

Marți, 23 iunie 2020, de la ora 18:00, spațiul cultural hibrid Art+Design găzduiește lansarea cărții „Brâncuși” de Pavel Șușară, apărută la Editura Monitorul Oficial. Invitat, alături de autor, este criticul literar Bogdan Crețu, iar discuția, ce nu va ocoli volumul „Pallady”, publicat în 2017 la aceeași editură, va fi moderată de George Pleșu. În contextul actual, lansarea se va desfășura pe terasa din curtea interioară, cu un număr limitat de locuri disponibile, accesul fiind condiționat de purtarea măștii.

Studiul-eseu Brâncuși urmărește nașterea și evoluția operei brâncușiene într-un dublu context: pe de o parte, în mediul de formare din România, din care sculptura a lipsit cu totul până în a doua jumătate a sec. XIX și, pe de altă parte, în mediul parizian, în cea mai spectaculoasă perioadă a modernismului European. Cartea analizează trecerea lui Brâncuși de la sculptura canonică, de tip european, în care figurativul are o pondere majoră, culminând cu momentul excepţional pe care îl reprezintă Rodin, la sculptura nonfigurativă, esențializată și spiritualizată, în care se regăsesc atitudinea și filosofia specifice Răsăritului.
În acest sens, concluzia cercetării este aceea că opera brâncușiană marchează o ruptură fără precedent în întreaga istorie a sculpturii europene, și nu numai, deplasând interesul de pe aspectul ei material, de pe percepția ei explicită ca masă, pe energia lăuntrică, pe imaterialitatea și pe spiritualitatea ei implicită. Revoluția radicală pe care o reprezintă opera lui Brâncuși este tocmai mutația pe care ea o propune prin reevaluarea perspectivei răsăritene, nonfigurative și nondiscursive.

Lansare de carte Pavel Susara de la Pallady la Brancusi Iasi 365

Pe de altă parte, volumul dedicat pictorului ieșean Theodor Pallady prezintă, cu ajutorul a 128 de ilustrații, lucrări din opera timpurie sau de maturitate a lui Pallady, care sunt însoțite de însemnări ale pictorului, extrase din jurnal sau alte documente, și oferă astfel acea imagine variată necesară unei înțelegeri autentice.
Pavel Șușară (născut în 1953, loc. Bănia, Caraș -Severin) este autor, critic și istoric de artă, poet și scriitor, cercetător în istoria artei al Institutului de Istoria Artei de pe lângă Academia Română. Specializat în istoria artei contemporane, Pavel Șușară este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar și un poet având câteva volume de poezii publicate, pentru care a primit două premii ale Uniunii Scriitorilor din România în 1996 și 2000. Din 1992, este autorul unei rubricii permanente de critică de artă în revista „România literară”. În 2018 a înființat în București Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, o fundație privată pentru artă modernă și contemporană românească.

Spațiul cultural hibrid Art + Design, se află în clădirea Habitat Proiect (Bd. Carol I nr. 4, corp A) și găzduiește o librărie axată doar pe carte de artă, design și arhitectură, alături de un mini-spațiu expozițional pentru proiecte de artă contemporană, design și arhitectură, proiect unic în Iași și fără o echivalență deplină în România. Unul dintre modelele care au stat la baza conceptului este Curatorial Research Bureau din cadrul California College for the Arts - San Francisco (SUA), un hibrid între o librărie și un spațiu expozițional și educațional.

Librăria este fondată de George Pleșu, directorul Borderline Art Space, și are ca scop crearea de noi publicuri pentru toate formele de exprimare a interesului pentru artă și cultură contemporană, cu accent pe arte vizuale, design și arhitectură. Astfel, cei care vor trece pragul noului spațiu vor putea întâlni, de-a lungul timpului, de la manifestări artistice contemporane (expoziții, proiecții de artă video, lucrări și instalații în spațiul public) până la lansări și dezbateri despre cele mai noi apariții editoriale din domeniile artei contemporane, arhitecturii și designului.

Proiectul face parte din programul curatorial „Librăria ca spațiu public”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN.
Partener: Direcția Județeană pentru Cultură Iași.
Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!