Noaptea lecturii la Iași „Recitind lumea la feminin”

 Noaptea lecturii la Iași „Recitind lumea la feminin”

23 ianuarie 2021

 

Sâmbǎtǎ, 23 ianuarie 2021, ora 20.00, vǎ dǎm întâlnire pe Zoom ! Masa rotundǎ la care vor participa șase autoare francofone va fi difuzatǎ live pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România la Iași.

Autoarele invitate scriu cu prioritate în limba francezǎ și locuiesc în cea mai mare parte în ţǎri diferite de cele în care s-au nǎscut. Traduse în mai multe limbi, aceste autoare cǎlǎtoresc frecvent pentru a susţine conferinţe, a anima ateliere de scriiturǎ, a participa la dezbateri. Cosmopolite, scriitoarele invitate sunt ancorate în epoca în care trǎiesc și fac din schimburi o prioritate, convinse fiind de faptul cǎ lectura ne permite sǎ proiectǎm o mai bunǎ evoluţie lumii în care trǎim.

Participǎ :
Tanella Boni, ivorianǎ, este poetǎ, romancierǎ și nuvelistǎ. În 2009, a primit Premiul Internaţional pentru Poezie, Antoine Viccaro. Predǎ la Universitatea din Abidjan.
Catherine Cusset, de naţionalitate francezǎ, trǎiește la New York. Romancierǎ, opera ei este tradusǎ în 15 limbi și publicatǎ la editura Gallimard. În 2008, a primit Premiul Goncourt al liceenilor.
Lise Gauvin, din Québec, trǎiește la Montréal. Eseistǎ, nuvelistǎ și critic literar, a publicat mai bine de 20 de cǎrţi. În 2020, a primit marea medalie a francofoniei, decernatǎ de Academia Francezǎ.
Liliana Lazar, româncǎ, trǎiește în sudul Franţei. Este romancierǎ și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente.
Madeleine Monette, din Québec, trǎiește la New York. Romanicerǎ, nuvelistǎ, poetǎ, este laureatǎ Premiului Robert Cliché, în 1980. Alǎturi de Lise Gauvin, co-organizeazǎ secţiunea din Québec a Asociaţiei „Femmes Monde” din Paris.
Faouzia Zouari, franco-tunisianǎ, trǎiește la Paris. Este romancierǎ și jurnalistǎ și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente.

Întâlnirea va fi moderatǎ de Simona Modreanu, profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Noaptea lecturii Iasi 2021

Parteneri: Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, Librǎria Cartea Româneascǎ, Iași, TV Apolonia, Iași, Parlement des écrivaines francophones

 

 

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!