Centenarul Marin Preda în cadrul Ziua Cinemaraton la SFR, 5 august 2022

Centenarul Marin Preda în cadrul Ziua Cinemaraton la SFR

5 august 2022

 

Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță pentru ziua de 5 august 2022 un program special dedicat scriitorului Marin Preda, intitulat Centenarul Marin Preda. Evenimentele sunt organizate împreună cu postul de televiziune Cinemaraton și Dacin Sara, în cadrul Ziua Cinemaraton la SFR.

La 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți romancieri români din perioada postbelică, cinefilii vor putea urmări o serie de ecranizări după cele mai celebre opere ale lui Marin Preda. Proiecțiile cinematografice vor fi însoțite de discuții în prezența unor invitați speciali, la care se alătură și cei doi fii ai marelui scriitor, Nicolae și Alexandru Preda.

„Este un moment dedicat atât scriitorului Marin Preda, cât și filmelor românești scrise după cărți renumite. Marin Preda și-a pus amprenta asupra multor generații, iar acum avem șansa să îi cunoaștem romanele și prin intermediul cinematografiei. Suntem recunoscători și emoționați în același timp, pentru că îi vom avea alături chiar pe cei doi fii ai marelui romancier”, mărturisește Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR.

„Sunt foarte fericit că se întâmplă acest eveniment. Este cumva conjugat. Sunt trei entități care l-au creat și-l sprijină: festivalul Serile Filmului Românesc, Dacin Sara și Cinemaraton. Sper ca publicul ieșean, mai ales cel participant la festival, să aprecieze evenimentul. Aștept și eu cu emoție întâlnirea cu publicul. Sunt filme deja de patrimoniu. Sunt filme care au 30-40 de ani. Cel mai iubit dintre pământeni anul acesta face 30 de ani de la premieră. E interesant cum vor fi receptate aceste filme de publicul tânăr”, spune regizorul Șerban Marinescu.

Centenarul Marin Preda la Ziua Cinemaraton Iasi 2022

„De obicei, comemorările au ele ceva de complezență, am impresia, dar, câteodată, se poate întâmpla să aibă și conținut. În ceea ce mă privește, întâmplarea face că în momentul ăsta chiar sunt pe punctul de a putea spune că urmează să fac un nou film, Moromeții 3, cum ar veni, care este dedicat, de fapt, lui Marin Preda, chiar dacă personajul filmului va purta în continuare numele Niculae Moromete. Deci, într-un fel, este ceva concret, o mărturisire care nu mai este în cuvinte, ci pur și simplu într-un film care sper din toată inima să ajungă să restituie o parte din ceea ce reprezintă Marin Preda în literatura română și nu numai. Și în cultura română, și societatea românească, pentru că acum, la distanță, cred că putem să ne dăm seama de importanța locului pe care el îl are prin opera lui și, mai ales, prin opera lui principală, Moromeții”, a mărturisit Stere Gulea, regizor.

Programul evenimentelor din cadrul Centenarul Marin Preda:

Vineri, 5 august 2022
ora 13.00 | Liceul Varlaam Iași - sala de sport
Proiecția filmului Moromeții (regia Stere Gulea)
Invitați: Stere Gulea, Dorel Vișan, Marius Badea, Alexandru Preda, Nicolae Preda
*Stere Gulea – premiul de excelență SFR 2022
*Proiecție în cadrul Ziua Cinemaraton la SFR
Intrarea liberă.

ora 17.00 | Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași
Proiecția filmului Imposibila iubire (regia Constantin Vaeni)
Invitați: Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Constantin Vaeni, Alexandru Preda, Nicolae Preda
*Lansare de carte – Zodia porumbeilor sălbatici – autor: George Cârstea
*Proiecție în cadrul Ziua Cinemaraton la SFR
Rezervări: https://bit.ly/imposibila-iubire

ora 19.00 | Cinema Ateneu
Proiecția filmului Cel mai iubit dintre pământeni (regia Șerban Marinescu)
Invitați: Dorel Vișan, Șerban Marinescu, Tora Vasilescu, Alexandru Preda, Nicolae Preda
*Șerban Marinescu – premiul de excelență SFR 2022
*Proiecție în cadrul Ziua Cinemaraton la SFR
Rezervări: https://bit.ly/Celmaiiubitdintrepamanteni

 

Intrarea la toate evenimentele din cadrul Centenarul Marin Preda este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervare pe eventbook.ro.
Programul poate fi consultat și pe www.festivalsfr.ro.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!