Noaptea Internațională a Observării Lunii, 20 octombrie 2023

Noaptea Internațională a Observării Lunii

20 octombrie 2023, Bld. Ștefan cel Mare (în fața Primăriei Municipiului Iași)

 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Astroclubul Iași și Fundația Academică IF2000 vă așteaptă vineri, 20 octombrie 2023, începând cu ora 18:00, în zona pietonală de pe Bd. Ștefan cel Mare (în fața Primăriei Municipiului Iași), la o aventură cosmică organizată cu ocazia Nopții Internaționale a Observării Lunii (International Observe the Moon Night), un eveniment inițiat de NASA.

Publicul va avea la acces la telescoape și binocluri, puse la dispoziție de către organizatori, care permit observarea detaliată a Lunii și a planetei Saturn. Astronomi amatori entuziaști vor susține ședințe interactive de întrebări și răspunsuri despre Luna și Saturn cu inelele sale fascinante, astfel având șansa de a învăța mai multe despre explorarea spațiului cosmic.

Cu ocazia aceluiași eveniment, locuitorii din Târgu Frumos se vor putea bucura de observații detaliate ale Lunii, pe esplanada orașului, unde vor fi amplasate 6 telescoape. Acestea aparțin cluburilor de astronomie din cadrul bibliotecilor beneficiare ale proiectului „Constelația bibliotecilor”, cofinanțat de AFCN și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” în anul 2019, respectiv bibliotecile din comunele Șipote, Belcești, Deleni, Ceplenița, Erbiceni și Cotnari. Gazda acestui eveniment este Biblioteca Orășenească „Universul cunoașterii” din Târgu Frumos, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Primăriei Orașului Târgu Frumos.

Noaptea Internationala a Observarii Lunii octombrie 2023

În măsura în care condițiile meteo vor fi favorabile, începând cu orele 18, timp de 2 ore, vor putea fi observate, în afara Lunii și alte corpuri cerești precum planeta Saturn și planeta Jupiter.
Participarea la ambele evenimente este gratuită și deschisă tuturor, iar dacă este prima dată când privești Luna printr-un telescop, s-ar putea să simți aceeași mirare pe care a simțit-o Galileo văzând acel glob familiar de pe cer transformându-se într-o altă lume.

Eveniment duplex Iași – Târgu Frumos

Vă așteptăm cu entuziasm la Noaptea Internațională a Observării Lunii!

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!