August 03, 2020

Evenimente in Iasi

Conferința „Eminescu şi cultura secolului XIX”, 20 ianuarie 2020

Conferința „Eminescu şi cultura secolului XIX”

20 ianuarie 2020, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”

 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” continuă evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale și a celor 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu cu o întâlnire-dezbatere care va avea loc luni, 20 ianuarie 2020, începând cu ora 13.00, la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași.

Cu această ocazie, prof. univ. dr. Constantin Dram de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Facultatea de Litere) va susține conferința „Eminescu şi cultura secolului XIX”.

În cadrul programului manifestării vor fi recitate fragmente din lirica și din corespondența eminesciană, în lectura elevilor Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași: Meda Bîlcu, Gabriel Coadă Lată, Andrei Mineață.

Conferinta Eminescu si cultura secolului XIX

Ziua franco-germana, Proiecţie de film: „Durerea ”, 22 ianuarie 2020

Ziua franco-germana, Proiecţie de film: „Durerea ”

22 ianuarie 2020, Institutul Francez

 

Centrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez Iaşi vă invită miercuri, 22 ianuarie 2020, ora 18.00, în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez, la o seară franco-germană, organizată cu scopul de a marca 57 de ani de la semnarea Tratatului Élysée.

Ediţia de anul acesta aduce în prim-plan o producţie cinematografică franceză, o adaptare după volumul eponim al scriitoarei Marguerite Duras : „La douleur”/„Durerea”.

Iunie 1944. Franţa se află încă sub ocupaţie germană. Scriitorul Robert Antelme, figură majoră a Rezistenţei, este arestat şi deportat. Tânăra sa soţie, Marguerite, scriitoare, membră a Rezistenţei, se simte sfâşiată de angoasa de a nu a avea nicio veste de la el şi de legătura secretă pe care o are cu Dyonis.

 Proiectie de film ianuarie 2020 Centrul Cultural Francez

În acest context, întâlneşte un agent Gestapo, Rabier, şi, fiind gata de orice pentru a-şi regăsi soţul, trece printr-o relaţie ambiguă cu acest om, singurul care ar putea să o ajute. Sfârşitul războiului şi eliberarea din lagărele de concentrare înseamnă pentru Marguerite începutul unei insuportabile aşteptări şi lente agonii în mijlocul haosului din Paris.

Emmanuel Finkiel reuşeşte să redea ambiguitatea profundă a scriiturii de jurnal, alcătuită din durere şi dintr-o paletă complexă de emoţii care construiesc o punte între femeia din 1945 şi cea din 1980. Realitatea absenţei devine concretă, modelată într-un flux de imagini de o extraordinară forţă cinematografică.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!