Ianuarie 30, 2023

Evenimente in Iasi

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

 

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române Iași printr-o serie de evenimente și expoziții speciale.

Duminică, 15 ianuarie 2023, are loc deschiderea expoziției Nume: Eminovici, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României, care aduce în fața publicului vizitator documente originale și povestea lor: mitrica (documentul de consemnare a nașterii poetului la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850) și pașaportul tatălui, Gheorghe Eminovici, din anul 1858, unde sunt menționați și fiii care vor călători alături de el.
Tot duminică, începând cu ora 10:00, „Micii poeți” se întâlnesc la Muzeul „Mihai Eminescu”, în cadrul unei activități de educație muzeală desfășurată în parteneriat cu Școala Primară „Carol I” Iași. Elevii clasei 0, coordonați de prof. înv. primar Creola Caras, vor realiza o vizită interactivă și vor descoperi prin jocuri educative nonformale muzeul dedicat poetului național. Apoi copiii vor confecționa un obiect poetic original, coordonați de Ioana Leontioaia, educatoare muzeală MNLR Iași.

În continuarea programului de la Muzeul „Mihai Eminescu”, publicul este invitat să descopere povestea cunoscutei colecții apărute la Editura Junimea – „Eminesciana”, de la invitații evenimentului, scriitorii Mircea Radu Iacoban, inițiatorul colecției, și Livia Iacob. Alți invitați la evenimentul moderat de Liviu Apetroaie, muzeograf MNLR Iași, sunt membrii cenaclului literar de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” din Popești, județul Iași, care vor susține momente artistice, sub coordonarea prof. Ionuț Alupoae.
Programul se va încheia cu o seară dedicată poeziei, POEMaraton, la care vor participa poeți ieșeni contemporani din diferite generații: Șerban Acasandrei, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Ștefan Tudor Baciu, Lucian Brad, Adrian Buzatu, Cornelius Drăgan, Sorina Rîndașu, Andrada Strugaru. Începând cu ora 17:00, invitații vor recita poemul preferat din opera eminesciană, după care vor lectura din propriile creații. Evenimentul este moderat de Cătălin-Mihai Ștefan, educator muzeal MNLR Iași.

Întrucât Ziua Culturii Naționale se sărbătorește în România și Republica Moldova, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 15:00, în sala Studio J de la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, MNLR Iași organizează conferința Scriitori români despre un Chișinău „re-făcut” de sovietici. Invitata Aliona Grati, critic și istoric literar, va vorbi despre proiecțiile Chișinăului reflectate în creația autorilor postbelici, despre rezistența urbei prin cultură într-un context ideologic ingrat, povestind despre mărturiile lăsate de scriitorii ce au reușit să viziteze Chișinăul „re-făcut” de sovietici.

Ziua culturii Nationale ianuarie 2023

Evenimentele din data de 15 ianuarie 2023 vor fi precedate de o serie de activități muzeale dedicate Zilei Culturii Naționale, coordonate de Iunia-Maria Ștefan, educatoare muzeală MNLR Iași. Joi, 12 ianuarie, la Casa Muzeelor are loc un atelier de educație literară, organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași și Școala Primară „Mihail Kogălniceanu” Iași. Vineri, 13 ianuarie, va avea loc o activitate online de educație muzeală și literară, în parteneriat cu Liceul Teoretic Național București: Timpul lui Eminescu, prin care este propusă redescoperirea poetului Mihai Eminescu.
Publicul este invitat să viziteze și expoziția-traseu literar Acasă: trei prieteni, care prezintă aspecte din culisele unei prietenii celebre: Topîrceanu – un „chiriaș grăbit”, Sadoveanu – „tovarășul de pușcă” al lui George Topîrceanu și Otilia Cazimir – „poetă a sufletelor delicate”. Poveștile fascinante ale prieteniei celor trei pot fi aflate la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „George Topîrceanu” și Muzeul „Otilia Cazimir”.
La invitația Muzeului Brăilei „Carol I”, MNLR Iași contribuie la expoziția File de… Eminescu, ce are în centru piese din patrimoniul cultural național legate de activitatea lui Mihai Eminescu. Expoziția poate fi vizitată la sediul partenerilor din Brăila în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2023.

Concursul de creație literară în limba engleză „February’s Moonstruck”, Ediția a VII-a, 2023

Concursul de creație literară în limba engleză „February’s Moonstruck”, Ediția a VII-a, 2023

 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, prin Compartimentul American Corner, lansează a șaptea ediție a Concursului de felicitări și scrisori de dragoste în limba engleză February’s Moonstruck.
Concursul are două secțiuni, după cum urmează:
1. Un concurs de felicitări destinat elevilor din clasele I-IV. Participanții vor realiza o felicitare cu mesaj conform temei date. Felicitările vor fi depuse la sediul bibliotecii, Compartimentul American Corner, însoțite fiind de permisul de bibliotecă, vizat pe anul în curs (fără existența acestuia lucrările nu vor fi înscrise în concurs). Data limită este 1 februarie 2023. Participanții sunt rugați să menționeze pe felicitări numărul permisului de bibliotecă, numele și prenumele, clasa, numele școlii și al profesorului coordonator (unde este cazul).
2. Un concurs de creație literară adresat elevilor de gimnaziu și liceu. Participanții sunt invitați să scrie o lucrare literară originală în limba engleză (scrisoare, povestire, eseu, poezie etc.) pe tema dată. Lucrările vor trebui să îndeplinească următoarele condiții: să fie originale (cele plagiate de pe internet sau din alte surse vor fi excluse din concurs) și să nu depășească o pagină format A4 (între 500 şi 700 de cuvinte, font Times New Roman, 12 pt., spaţiere 1).

Eveniment Biblioteca Judeteana Iasi februarie 2023

Creațiile vor fi trimise în format editabil (doc., docx., rtf., odt.) la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la 1 februarie 2023-inclusiv. Alături de lucrarea atașată e-mail-ului, participanții sunt rugați să menționeze (în textul e-mail-ului și nu în interiorul „scrisorii”) și: numărul permisului de bibliotecă, vizat pe anul în curs (fără existența acestuia lucrările nu vor fi înscrise în concurs), numele și prenumele, clasa, numele școlii și al profesorului coordonator. Juriul va fi format din profesori de limba engleză de la școlile partenere. Se va acorda o importanţă deosebită talentului literar şi originalităţii de care dau dovadă concurenţii.

Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 25 februarie a.c., de la ora 10.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. Lista premianților va fi publicată pe 24 februarie a.c. pe site-ul www.bjiasi.ro.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!