Evenimente in Iasi

Ziua Limbii Române, 31 August 2024, Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Ziua Limbii Române

31 August 2024, Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

 

Sâmbătă, 31 august, cu prilejul Zilei Limbii Române, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași va avea loc o manifestare științifică și culturală, dedicată împărtășirii valorilor culturale românești și transmiterii experienței științifice către publicul larg.

Deși cercetătorii Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași își desășoară zilnic activitatea în domeniul studierii limbii și a culturii române, de Ziua Limbii Române, li se alătură instituții de învățământ și culturale, organizații neguvernamentale din Chișinău, Cernăuți și Iași și instituții mass-media pentru a serba limba națională împreună cu toți cei care o iubesc și o respectă, în cadrul oferit de Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, cu intrare liberă.

ziua limbii Romane 31 august 2024

Programul evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române

DESCHIDERE FESTIVĂ

11.00 – 12.00 Amfiteatrul „Auditorium”
Alocuțiuni:
Cercetător principal dr. Gabriela Haja (moderator), Directorul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română – Filiala Iași,
Profesor universitar dr. abilitat Liviu-George Maha, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina din Rădăuți,
Profesor universitar dr. Cătălin Tănase, membru corespondent al Academiei Române, Directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași, delegat al Președintelui Academiei Române – Filiala Iași, Academician Viorel Barbu
Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași,
Areta Moșu, Președinte al Despărțământului „Mihail Kogălniceanu”, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „ASTRA”,
Cercetător principal dr. abilitat Nina Corcinschi, Directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău,
Prof. Iurie Levcic, Directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Ucraina, Președinte al Comisiei permanente pentru învățământ, știință, cultură, culte, sport și tineret, Consiliul Raional Cernăuți.
Invitat special: Corul de copii „Perla” din Cernăuți, condus de Iurie Levcic, care va susține un recital de muzică românească.

CONFERINȚE INVITATE
12.00 – 13.00 Amfiteatrul „Auditorium”
Cercetător principal dr. abilitat Nina Corcinschi, Directorul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău: Limba română în Basarabia. O retrospectivă
Conferențiar universitar dr. abilitat Gh. Cojocaru, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, Directorul Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Chișinău: Congresul al III-lea al scriitorilor și destinul alfabetului latin

ATELIERE PENTRU MARI ȘI MICI
Veți fi îndrumați de voluntari la locul de desfășurare.
13.00 – 16.00 Plăcerea de a citi. Copiii și tinerii citesc un fragment din cartea preferată. Coordonatori: cercetător principal dr. Elena Isabelle Tamba, asistent de cercetare dr. Mariana Nastasia, cercetător debutant dr. Astrid Cambose, de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” și bibliograf Elena Zaneț, Serviciul programe culturale digitizare comunicare de la Biblioteca județeană „Gh Asachi” Iași și Irina Olariu de la Teatru interactiv „Veselica” Iași
13.00 – 16.00 Păsările și numele lor în cultura română. Coordonator: conferențiar universitar dr. Corina Forăscu, Societatea Ornitologică Română / BirdLife România
14.00 – 15.00 Scriere creativă. Coordonator: asistent de cercetare dr. Mariana Nastasia, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”
15.00 – 16.00 Ce înseamnă numele tău? Coordonator: cercetător principal dr. Gabriela Haja, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”

MUZICĂ
16.00 – 16.30 Amfiteatrul „Auditorium”
Cuvântul din Cântec. Recital de lieduri românești. Interpreți: Andreea Teodora Gavriluți, Egidiu Maximilian Ciuraru, Ionuț Ciobotaru. La pian: Viviana Țaga-Radu. Regie artistică: Lector universitar dr. Dumitriana Condurache. Coordonator artistic: Lector universitar dr. Consuela Radu-Țaga

TEATRU
19.00 – 20.10 Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Sala Uzina cu Teatru
Improvizație cu un câine (adaptare după „Buzunarul cu pâine” de Matei Vișniec), Distribuția: Horia Veriveș, Luca Gumeni. Video design: Radu Marțin. Spațiu sonor: Daniel Baltariu. Regia: Ioan Ursulescu. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Raliul Iașului 2024, 30 august – 1 septembrie 2024

Raliul Iașului 2024,  30 august – 1 septembrie 2024

 

Orașul celor 7 coline va găzdui, în perioada 30 august – 1 septembrie, a 40-a ediție a întrecerii automobilistice de tradiție din Iași.

Așteptarea se apropie de final pentru piloți, copiloți, arbitri, oficiali FRAS și, nu în ultimul rând, pasionați de motosport pentru că ediția din acest an a Raliului Iașului e gata de start! Organizatorii au pregătit multe surprize pentru concursul care începe vara și se încheie toamna, a șaptea etapă din Campionatul National de Raliuri Betano 2024.

“Vineri seara, în fața Palatului Culturii, le spunem bun venit oaspeților noștri la Startul Festiv, apoi ne mutăm repede pe SuperSpeciala Râpa Galbenă! Sâmbătă, lupta cu secundele se mută pe macadamul impecabil de pe cele 7 probe speciale, 4 distincte. Marea noutate a acestui an, prin care vrem să marcăm ediția aniversară, este proba de noapte Resonance, programată la finalul zilei de sâmbătă, după câte două treceri pe Cioca Boca și Mădârjac. La începutul și la finalul probei am pregătit locuri foarte bune pentru spectatori, cu tot ce au nevoie pentru o seară de neuitat, inclusiv foc de tabără care să condimenteze spectacolul oferit de echipaje. Duminica sunt cele două treceri pe proba ce se întinde între Dobrovăț și Ciurea, celebră pentru cele două săritori artificiale și bucatele tradiționale pe care spectatorii le apreciază la fiecare ediție. Ca de obicei, la final de raliu va avea loc festivitatea de premiere, duminică, după prânz, tot în fața Palatului Culturii.”

Dan Codreanu – rally manager

Raliul Iasului editia 2024

Așadar, pentru că v-am făcut cunoscute câteva dintre ingredientele ediției a 40-a a Raliului Iașului, vă invităm să rămâneți aproape de site-ul raliuliasului.ro, paginile noastre de Facebook și Instagram, dar, mai ales, să fiți prezenți pe probe pentru a vă bucura pe deplin de spectacolul sportiv și ospitalitatea gazdelor de la XS Motorsport Iași, clubul renumit pentru foarte buna organizare a evenimentelor automobilistice.

Programul Raliului Iașului 2024

Vineri 30 august 2024

Ora 11:30
Shakedown – Bârnova
Lungime: 3.60 km

Ora 18:15
Start Festiv Palatul Culturii

Ora 21:00
PS 1 – Râpa Galbenă ( Super Specială)
Lungime proba 1,90 km

 

Sâmbătă 31 august 2024

Ora 10:48
PS2 CIOCA BOCA 1
Lungime traseu: 14.55 km

Ora 12:01
PS3 MADARJAC 1
Lungime traseu: 24.50 km

Ora 15:34
PS4 CIOCA BOCA 2
Lungime traseu: 14.55 km

Ora 16:47
PS5 MADARJAC 2
Lungime traseu: 23.80 km

Ora 20:30
PS6 RESONANCE
Lungime traseu: 10:30 km

Traseu ziua 1 Raliul Iasului 2024

Sursa foto: https://www.fanrally.ro

Duminică 01 septembrie 2024

Ora 10:30
PS7 CIUREA
Lungime traseu: 19.41 km

Ora 13:05
PS8 POWER STAGE CIUREA
Lungime traseu: 19.41 km

Ora 17:30
FESTIVITATEA DE PREMIERE

Traseu ziua 2 Raliul Iasului 2024

Sursa foto: https://www.fanrally.ro

Reguli generale de securitate

ASCULTAȚI indicațiile oamenilor de ordine. Dacă oamenii de ordine vă spun să părăsiți o zonă periculoasă din cadrul unei probe speciale va trebui să vă conformați indicaților. În cazuri de indisciplină proba specială poate fi anulată.
Zonele extrem de periculoase sunt marcate ca „ZONE INTERZISE SPECTATORILOR”. NU ÎNCERCAȚI să intrați în aceste zone, acestea sunt foarte nesigure. Totodată, NU STAȚIONAȚI pe „drumurile de evacuare” și nu treceți niciodată de banda de siguranță.
PĂSTRAȚI DISTANȚĂ de marginea drumului. Țineți minte că mașinile de concurs parcurg traseul cu viteze foarte mari. Este imposibil de prevăzut o eventuală greșeală a pilotului sau o defecțiune tehnică a mașinii.
NU STAȚI lângă săritoare sau vârfuri de pantă aflate pe traseul de concurs. Când mașina aterizează după o săritura, pilotul are șanse mult mai mici să o controleze. Mașina poate ieși de pe traseu cu ușurință după o săritură.
ACORDAȚI ATENȚIE întotdeauna probei speciale. Gândiți-vă la o metodă rapidă de evacuare și fi-ți pregătiți să reacționați repede.
EVITAȚI locurile aflate sub nivelul probei speciale. Nu staționați în exteriorul virajelor, în fața clădirilor sau a altor obstacole. În pădure nu staționați în fața copacilor. Pentru a privi competiția alegeți doar locuri sigure, în spatele obstacolelor solide etc.
COOPERAȚI cu oamenii de ordine și organizatorii raliului. În cazul situaților de urgență, aceștia trebuie să fie informați cât mai repede. În cazul oricărui accident, spectatorii trebuie să fie gata să respecte indicațiile oamenilor de ordine.
NU TRAVERSAȚI traseul probei speciale și nu mergeți pe proba specială în timpul concursului. Mergeți într-o zona din care să priviți raliul înainte de startul probei. Consultați Rally Guide-ul din timp, vedeți când proba o să fie închisă și când o să fie redeschisă. Țineți minte că proba nu este redeschisă până nu este traversată de un vehicul al organizatorilor.
Parcați vehiculele în spațiile rezervate pentru parcare, alese de oamenii de ordine. NU PARCAȚI vehicule care ar putea să interfereze cu traseul piloților, staff-ului sau a altor participanți la traficul public.
EVITAȚI condusul pe drumurile de acces către probele speciale în timpul raliului. Drumurile către probele speciale sunt deseori înguste și piloții pot fi în grabă pe sectorul de drum dintre două probe.
Dacă aveți copii cu voi la raliu, trebuie să îi aveți sub atentă observare. ADULȚII AU RESPONSABILITĂȚI DEPLINE ASUPRA SIGURANȚEI COPIILOR.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!