Ianuarie 23, 2020

Evenimente in Iasi

Festivalul folcloric internațional „Datini și obiceiuri de iarnă”, 14 decembrie 2019

Festivalul folcloric internațional „Datini și obiceiuri de iarnă”

14 decembrie 2019, Casa de Cultură a Studenților

 

În ziua de 14 decembrie 2019, Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, va organiza Festivalul folcloric internațional „Datini și obiceiuri de iarnă”, a LII-a ediție.

La eveniment vor participa 19 alaiuri din județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Iași, Maramureș, Suceava, Tulcea, din Republica Moldova și regiunea Cernăuți – Ucraina, peste 500 de participanți.

În ziua de 14 decembrie 2019, ora 10.00, se va desfășura Parada Festivalului pe traseul: Palatul Culturii, blv. Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, str. Lăpușneanu, Piața „Mihai Eminescu”.

festival folcloric international datini si obiceiuri decembrie 2019

Spectacolul va avea loc pe scena Casei de Cultură a Studenților din Iași, în ziua de 14 decembrie 2019, începând cu ora 11.00, unde vor evolua toate alaiurile invitate la festival.

Participanți:
Colindătorii din Monor, Bistrița-Năsăud
Alaiul „Căiuții” din Vârful Câmpului – Botoșani
Colindătorii din Negreni – Cluj
Alaiul „Căiuții” din Fântânele – Iași
Alaiul „Cerbul” din Oboroceni – Heleșteni, Iași
Alaiul de obiceiuri din Miroslovești – Iași
Alaiul de colindători din Mogoșești – Iași
Alaiul „Cerbul” din Pârcovaci – Hârlău, Iași
Alaiul „Ursul” din Bădeni – Scobinți, Iași
Alaiul „Cerbul” din Sticlăria – Scobinți, Iași
Alaiul „Plugușorul cu felinar” din Tătăruși – Iași
Ansamblul „Flori de Maramureș” din Baia Mare – Maramureș
Ansamblul „Păstrătorii tradiției” din Tăuții-Măgherăuș – Maramureș
Alaiul de obiceiuri din Stroiești – Suceava
Grupul de colindători „Glasul străbunilor” din Jijila – Tulcea
Grupul de colindători „Alboteanca” din Parcova – Republica Moldova
Ansamblul de obiceiuri „Balada” din Pelinia – Republica Moldova
Ansamblul de obiceiuri „Perla” din Cernăuți – Ucraina
Alaiul „Căiuții” din Horbova – raionul Herța, Ucraina

INTRAREA SE FACE PE BAZĂ DE INVITAȚIE DE LA CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR DIN IAȘI.

Ziua profesorului de franceză în România și în Țările din Europa Centrală și Orientală, 28 noiembrie 2019

Ziua profesorului de franceză în România și în Țările din Europa Centrală și Orientală

28 noiembrie 2019

 

Ziua profesorului de franceză va fi sărbătorită pentru prima dată pe 28 noiembrie în întreaga lume. Întâlnirile, competițiile, pregătirile, distincțiile vor pune în centrul atenției profesorii de franceză din Europa Centrală și de Est.

Valorizarea meseriei de profesor de limba franceză, consolidarea legăturii și solidarității dintre profesori, dar și promovarea culturii francofone, acestea sunt obiectivele Zilei profesorilor de franceză. Tema din acest an este « Innovation et créativité ».

Mai multe activități vor fi co-organizate în România de Ministerul Educației și Cercetării din România, Federația Internațională a Profesorilor de Franceză (FIPF), Asociația Română a Profesorilor de Limba Franceză (ARPF), Institutul Francez din România, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) prin Biroul său regional pentru țările Europei Centrale și de Est (BRECO).

 Ziua profesorului de Franceza

PROGRAMUL DE LA IAŞI CUPRINDE :

14:00 - 15:00: CONFERINŢA PROFESORULUI ROGER PILHION, „ET LE MONDE PARLERA FRANÇAIS”

Conferința intitulată „Și lumea va vorbi franceza”, susținută de Roger Pilhion, specialist al Francofoniei, este organizată de Institutul Francez din Iași, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar din Iași și ARPF, la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.

17.00: WEBINAR PENTRU PROFESORII DE FRANCEZĂ

Un webinar cu tema „Enseigner aux adolécrans à partir de documents authentiques”, animat de Emilie Lehr, expert asociat France Education International şi
formatoare TV5 Monde, va avea loc în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din Iaşi, dar şi în colegii partenere din regiunea Moldovei : Colegiul Naţional „Petru Rareș”, Piatra Neamţ, Colegiul Naţional „Petru Rareș”, Suceava, Colegiul Naţional „A. T. Laurian”, Botoşani.

Înscrieri : https://forms.gle/UpXCcAJNKYKuHpnd9

ABONAMENTE OFERITE PROFESORILOR

OIF va oferi un abonament de un an la site-ul « Le français dans le monde » (LFDM) profesorilor care au pregătit elevii câștigători ai celei de-a 5-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Franceză, care a avut loc în Republica Moldova. În acest abonament sunt incluse accesul personalizat la fișele educaționale, la sunetele și imaginile de pe site, știri despre didactica limbilor și o revistă practică pentru utilizare la clasă.

CONCURS DE POEZIE

Pentru a da cuvântul profesorilor de franceză din Europa Centrală și de Est, BRECO a organizat concursul de poezie pe tema « Ma langue française ». Câștigătorii vor fi anunțați pe 28 noiembrie în cadrul întâlnirii de la Institutul Francez din România, marele premiu fiind un sejur în Tunis, oferit de OIF, în cadrul Congresului Mondial al FIPF. Detaliile referitoare la acest concurs sunt disponibile pe site-ul https://crefeco.org/display.php?en/PoesieContest

OPERAȚIUNI PE REȚELE SOCIALE

Elevii vor putea să mulțumească profesorilor lor prin publicarea unui text, a unei fotografii sau a unui videoclip pe rețelele de socializare (Facebook, Twitter și Instagram) folosind hashtag-ul #MerciMonProf.

De asemenea, profesorii de franceză își vor putea împărtăși experiențele, iar hashtag-ul va fi #MoiJenseignelefrançais.

Va fi creat un cadru special pentru fotografia de profil și toți profesorii de franceză din regiune vor fi invitați să îl folosească.

COLAJ DE FOTOGRAFII APARȚINÂND ELEVULUI ȘI PROFESORULUI

Persoanele publice sunt rugate să facă un colaj cu fotografii cu profesorii lor de limba franceză și apoi să le publice pe Instagram în formă de mozaic.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!

Poate vă interesează