Decembrie 10, 2019

Evenimente in Iasi

Programul Festivalului de Muzică Bizantină, 2-6 octombrie 2019

Programul Festivalului de Muzică Bizantină

2-6 octombrie 2019

 

În perioada 2-6 octombrie 2019 ești invitat să participi la cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași!

Vor fi 5 zile dedicate cântului bizantin, alături de formații corale, interpreți și cercetători specializați pe diferite ramuri ale acestui gen muzical din Rusia, Georgia, Ucraina, Ungaria, Liban, Grecia și România.

Mai multe detalii despre programul, tematica și invitații acestei ediții pot fi aflate urmărind site-ul evenimentului www.ibmf.ro și pagina noastră de Facebook – Iasi Byzantine Music Festival – ibmf.ro

Festivalul de muzica bizantina octombrie 2019

Miercuri, 2 octombrie 2019

08:00 – Sfânta Liturghie
Răspunsuri la strană: Corul „Sf. Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași. Locație: Catedrala Veche (Complexul mitropolitan Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 16, Iași)
10:30 – Festivitatea de deschidere a Festivalului
Locație: Sala „Iustin Moisescu” – Complexul Mitropolitan, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 16, Iași
19:00 – Concertul de deschidere a Festivalului
Interpretează: Corul ortodox „Theotokos” (Beirut, Liban); Corul bărbătesc „Sfântul Efrem” (Budapesta, Ungaria); Nektaria Karantzi (Atena, Grecia); Preot Alexandru Grigoraș – solist invitat (România). Locație: Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, Iași

 

Joi, 3 octombrie 2019

10:00 – Atelier de muzică
Tema: Cântări rusești vechi din manuscrise celebre: despre stiluri, notații muzicale și cântarea practică
Invitat: Natalija Mosyagina (Sankt Petersburg, Rusia). Locație: Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan
10:00 – Workshop susținut de: Sergiy Radkevich
Locație: Colegiul „Sfântul Nicolae”
19:00 – Concert de muzică rusească veche și românească în cinstea Maicii Domnului
Invitați: Corul „Cuviosul Iosif” al Mănăstirii Varatic (România) ; Grupul „Kljuch Razumeniya” (Sankt Petersburg, Rusia). Locație: Catedrala Mitropolitană din Iași

Vineri, 4 octombrie 2019

10:00 – Atelier de muzică
Tema: Specificul polifoniei georgiene
Invitat: Dr. Svimon Jangulashvili (Tbilisi, Georgia). Locație: Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași
20:00 – Slujba Privegherii
Răspunsuri la strană: Corul Ortodox „Theotokos” (Beirut, Liban); Corul Academic „Byzantion” (Iași, România); Grupul Psaltic „Chivotul” (Iași, România); Privegherea va fi alcătuită din Vecernia Mare cu Litie, urmată de Utrenie și Sf. Liturghie.. Locație: Biserica Voievodală „Sfântul Sava”

 

Sambata, 5 octombrie 2019

11:00 – Atelier de muzică
Tema: Lecții de tehnică vocală în cântarea neo-bizantină
Invitat: Georgios Bilalis (Atena, Grecia). Locație: Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași
19:00 – Concert de muzică religioasă și folclorică din tradiția gruzină
Interpretează: Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” din Tbilisi (Georgia). Locație: Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Iași

 

Duminica, 6 octombrie 2019

09:30 – Sfânta Liturghie
Răspunsuri la strană: Ansamblul „Romeiko” (Atena, Grecia); Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale (București, România). După încheierea Sfintei Liturghii se va acorda distincția de vrednicie „Crucea Moldavă” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei domniei sale, prof. Alexander Lingas, pentru întreaga sa activitate științifică, didactică și interpretativă. Locație: Catedrala Mitropolitană din Iași
19:00 – Concertul de închidere a Festivalului
Interpretează: Corul Bizantin al Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău; Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale (București, România); Ansamblul „Romeiko” (Atena, Grecia). Locație: Centrul de evenimente „Agora”

Accesul este GRATUIT!

Noaptea Albă a Galeriilor din Iasi, 11 octombrie 2019

Noaptea Albă a Galeriilor din Iasi

11 octombrie 2019

 

După succesul primelor trei ediții, evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor, organizat local de Asociația Culturală AltIași, propune publicului larg accesul în galerii de artă, spații expoziționale și ateliere de artist (lista și localizarea acestora fiind disponibile cu ajutorul unei hărți distribuită gratuit în 15 000 de exemplare).

La fel ca anul trecut, pe 11 octombrie 2019, începând cu ora 19:00, o parte dintre cei 150 de voluntarii NAG vor organiza tururi pietonale ghidate, din 45 în 45 de minute, dar și – în premieră – tururi pentru trotinete electrice, organizate în colaborare cu EcoRide.

Organizatorii propun iubitorilor de artă contemporană o serie de evenimente speciale și premiere, ce includ expoziții ale unor artiști de prestigiu din străinătate sau România, alături de tineri artiști locali. Astfel, la Borderline Art Space expune Igor Grubic, reprezentantul Croației la Bienala de la Veneția din anul acesta, într-o expoziție curatoriată de Cristian Nae, curatorul pavilionului României la Bienala de la Veneția, iar la Galeria Victoria artistul sud-african Vusi Beauchamp, într-o expoziție curatoriată de Judy Peter. La Galeria Dana vor fi expuse lucrările lui Sorin Ilfoveanu, la Tranzit o expoziție de grup cu lucrări video din colecția n.b.k., iar la Galeria Tonitza tânăra artistă Larissa Danilov prezintă Prey4me. Expoziții de grup cu artiști locali sunt organizate și la galeriile apARTe, Th. Pallady, Beciul lui Drossu, MERU sau Labirint, unde de la ora 20:30 este programat un performance al artistului Vijay Patel.

Noaptea alba a galeriilor Iasi 2019

Pentru prima dată se alătură evenimentului două spații deschise în ultimul an: Galeria ARTEP, unde expune Virgil Scripcariu, precum și librăria Art + Design, unde se va putea vedea partea a doua a expoziției Anei Adam, curatoriată de Ami Barak (Peste fire).

Pe lângă spațiile expoziționale menționate mai sus, 20 de artiști își deschid atelierele publicului larg. Lista completă a spațiilor și artiștilor implicați poate fi consultată pe harta distribuită de voluntari, dar și pe site-ul www.noapteagaleriilor.ro și pe aplicația de telefon NAG (disponibilă pentru Android și iOS).

Organizator NAG Iași: Asociația Culturală AltIași.
Parteneri NAG Iași: EcoRide, Acaju, Cafeneaua Piața Unirii, vitamin aqua, Teo’s Cafe, UAP Iasi, Printco, WINK Public Multimedia.
Organizator național NAG: Asociația Ephemair.
Sponsor național NAG: BRD Groupe Societe Generale.

Despre NAG
Noaptea Albă a Galeriilor este cel mai important eveniment cultural nocturn din România care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști. Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.

Despre Asociația Culturală AltIași
Asociația Culturală Alt Iași a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere și validare a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași. Site-ul AltIasi.ro, un proiect cultural, apolitic, ce are ca scop promovarea alternativelor culturale din oraşul Iaşi, a fost lansat pe 20 octombrie 2008. În decembrie 2015, Asociația Culturală AltIași a susținut deschiderea spațiului de artă contemporană Borderline Art Space, iar în 2016 a organizat prima ediție a Nopții Albe a Galeriilor în Iași. Anul trecut a lansat site-ul www.iasimulticultural.ro, iar în acest an organizează tururi ghidate inclusiv prin intermediul unul aplicații pentru telefoane inteligente (iOS și Android).

 

Iasi 365 portalul iesenilor bine informaţi

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.)  precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport,  carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!

 

Poate vă interesează