Evenimente in Iasi

Noaptea Internațională a Observării Lunii, 20 octombrie 2023

Noaptea Internațională a Observării Lunii

20 octombrie 2023, Bld. Ștefan cel Mare (în fața Primăriei Municipiului Iași)

 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Astroclubul Iași și Fundația Academică IF2000 vă așteaptă vineri, 20 octombrie 2023, începând cu ora 18:00, în zona pietonală de pe Bd. Ștefan cel Mare (în fața Primăriei Municipiului Iași), la o aventură cosmică organizată cu ocazia Nopții Internaționale a Observării Lunii (International Observe the Moon Night), un eveniment inițiat de NASA.

Publicul va avea la acces la telescoape și binocluri, puse la dispoziție de către organizatori, care permit observarea detaliată a Lunii și a planetei Saturn. Astronomi amatori entuziaști vor susține ședințe interactive de întrebări și răspunsuri despre Luna și Saturn cu inelele sale fascinante, astfel având șansa de a învăța mai multe despre explorarea spațiului cosmic.

Cu ocazia aceluiași eveniment, locuitorii din Târgu Frumos se vor putea bucura de observații detaliate ale Lunii, pe esplanada orașului, unde vor fi amplasate 6 telescoape. Acestea aparțin cluburilor de astronomie din cadrul bibliotecilor beneficiare ale proiectului „Constelația bibliotecilor”, cofinanțat de AFCN și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” în anul 2019, respectiv bibliotecile din comunele Șipote, Belcești, Deleni, Ceplenița, Erbiceni și Cotnari. Gazda acestui eveniment este Biblioteca Orășenească „Universul cunoașterii” din Târgu Frumos, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Primăriei Orașului Târgu Frumos.

Noaptea Internationala a Observarii Lunii octombrie 2023

În măsura în care condițiile meteo vor fi favorabile, începând cu orele 18, timp de 2 ore, vor putea fi observate, în afara Lunii și alte corpuri cerești precum planeta Saturn și planeta Jupiter.
Participarea la ambele evenimente este gratuită și deschisă tuturor, iar dacă este prima dată când privești Luna printr-un telescop, s-ar putea să simți aceeași mirare pe care a simțit-o Galileo văzând acel glob familiar de pe cer transformându-se într-o altă lume.

Eveniment duplex Iași – Târgu Frumos

Vă așteptăm cu entuziasm la Noaptea Internațională a Observării Lunii!

Zilele muzicii românești, Ediția a-XXV-a, 14-20 octombrie 2023

Zilele muzicii românești, Ediția a-XXV-a

14-20 octombrie 2023

 

Festivalul de muzică românească, cu o istorie bogată ce se întinde pe mai multe decenii și care a cunoscut diferite transformări în decursul anilor, a fost o ocazie de a celebra bogăția și diversitatea muzicii poporului român, iar astăzi, revine la denumirea sa originală, „Zilele Muzicii Românești”.

Pentru ediția din acest an, ne pregătim să vă oferim 3 manifestări muzicale deosebite, susținute de cele 3 ansambluri ale noastre. Fiecare moment va fi plin de semnificație și emoție, oferindu-vă ocazia de a vă conecta la esența muzicii românești.

Ca în fiecare an, vom fi prezenți la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu momentul cel mai important al acestei prăznuiri, Sfânta Liturghie Arhierească, la care va participa Corul Academic „Gavriil Musicescu”, condus de Consuela Radu-Țaga.

În plus, ne-am angajat să promovăm și să onorăm memoria muzicianului și prietenului nostru drag, violonistul Adrian Berescu. Cvartetul „Ad libitum” va susține în primă audiție Cvartetul nr. 3 de Viorel Munteanu, dedicat memoriei sale. Acest moment special va fi o ocazie de a reflecta asupra impactului muzical și uman al lui Adrian și de a celebra contribuția sa inestimabilă la scena muzicală românească. Programul va mai cuprinde „Aubade” de George Enescu, în aranjament pentru cvartet de coarde de G. I. Zampieri și „Cvartetul Consonanțelor” de Pascal Bentoiu.

Cu bucurie și respect pentru tradițiile și valorile noastre muzicale, anul acesta avem onoarea să sărbătorim „Anul Porumbescu”, proclamat de către Președinția României, și să aducem în primă audiție o operetă de excepție – „Crai nou”, compusă de Ciprian Porumbescu. Lucrarea va fi dirijată de maestrul Daniel Jinga, iar în distribuție îi vom putea asculta pe soliștii Iustinian Zetea, Radu Ion, Oana Șerban, Alexandru Constantin, Andrei Petre și Daniela Cârstea.

Continuăm să promovăm valorile și misiunea noastră de a împărtăși această muzică minunată cu voi toți.

Vă mulțumim pentru sprijinul vostru constant și pentru că ați fost alături de noi pe parcursul acestei călătorii muzicale. Așteptăm cu nerăbdare să vă întâlnim la „Zilele Muzicii Românești” și să împărtășim împreună bucuria și emoția muzicii noastre.

Cu respect și recunoștință,

Echipa „Zilele Muzicii Românești”

 

Programul festivalului muzical "Zilele muzicii românești"

Sâmbătă, 14 octombrie 2023,

Sfânta Liturghie Arhierească

Catedrala Mitropolitană Iași, ora 08:30

Corul academic Gavriil Musicescu
Dirijor: Consuela Radu Țaga

 

Duminică, 15 octombrie 2023

Concert cameral Cvartetul Ad libitum

Palatul Braunstein, ora 19:00


George Enescu – Aubade (ar. de G. I. Zampieri)
Pascal Bentoiu – Cvartetul nr. 2, al consonanțelor
Viorel Munteanu – Cvartetul nr. 3 în memoria lui Adrian Berescu – un altfel de cvartet – primă audiție

 

Vineri, 20 octombrie 2023

Concert vocal-simfonic
Ciprian Porumbescu – Crai nou – opereta în concert

Casa de Cultură a Studenților, ora 19:00

Dirijor: Daniel Jinga

Distribuție:
Moș Corbu: Iustinian Zetea
Ispravnicul: Radu Ion
Dochița: Oana Șerban
Bujor: Alexandru Constantin
Leonaș: Andrei Petre
Anica: Daniela Cârstea
Orchestrații: Dan Dediu, Cristian Lolea

Zilele muzicii romanesti octombrie 2023

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!