iasi 365 2018 logo 4

 

banner rezultate loto iasi365

Evenimente in Iasi

Vremea Robotilor

15 decembrie 2018, Biblioteca Județeana „Gh. Asachi”

 

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, de la ora 11.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași – Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial anunță deschiderea unei serii de întâlniri care au ca temă centrală cartea, cunoașterea și știința, reunite sub genericul „Vremea ROBOȚILOR”.

Profesor univ. dr. Cătălin Dumitraș, decanul Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial din Iași va vorbi despre istoria roboticii, în general și a celei de la Iași, în special.

Vreme Robotilor Biblioteca judeteana Iasi decembrie 2018

Activitatea va avea ca element principal un miniroboțel care va urca câteva trepte și are ca scop realizarea unor grupe de lucru, prin care cei mici vor fi inițiați în tainele roboticii.

Reprezentanții bibliotecii vor aduce în prim plan cărțile din colecțiile bibliotecii care au ca subiect robotica și ficțiunea.
Manifestarea va avea loc la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” – Biroul de Împrumut Carte pentru Copii.

 „Vremea ROBOTICII” este seria de manifestări din cadrul proiectului Intersecții al Bibliotecii Județene Iași, care valorifică suprapunerea dintre literatură și diferitele ramuri ale științei.

Ziua minorităților din România

17 decembrie 2018, Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”

 

Luni, 17 decembrie 2018, de la ora 17.00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8-10) are loc un eveniment dedicat celebrării Zilei minorităţilor naţionale din România.

Sărbătorită în fiecare an pe 18 decembrie, Ziua minorităților din România este un bun prilej de a fi împreună cu reprezentanți de la Comunitatea Elenă Iaşi, Filiala Uniunii Elene Din România, Federația Comunităților Evreieşti din România – Cultul Mozaic – Comunitatea Iași, Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski”, U.A.R. - Uniunea Armenilor din România - Sucursala Iași , Institutul Francez din România – Filiala Iași, Forumul Democrat German Iași și Asociația Culturală „Semper Artes” Iași.

Ziua minoritatilor 13 decembrie 2018

Adunarea generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 1992, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”. Se oferă astfel o garanţie a drepturilor minorităţilor naţionale. România a declarat adeziunea la acest context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Conform Departamentului pentru Relaţii Interetnice în țara noastră, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

În acest context și sub aripa evenimentului a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri organizăm o întâlnire care să aducă în prim plan valoarea participativă a fiecărei comunități ieșene.

Reprezentanții bibliotecii vor organiza o expoziție a cărților aflate în colecțiile noastre și care sunt în limbile minorităților prezente la manifestare.

Proiectul este structurat în programul „Biblioteca și comunitatea”, prin care biblioteca se implică în viața comunității, contribuind la dialog, la dezvoltarea spiritului civic și a mândriei locale.