Evenimente in Iasi

Festivalul Muzicii Româneşti, ediţia a XXV-a, 21-27 octombrie 2023

Festivalul Muzicii Româneşti, ediţia a XXV-a

21-27 octombrie 2023

 

În perioada 21-27 octombrie 2023, la Iaşi se va desfăşura ediţia jubiliară cu numărul XXV a Festivalului Muzicii Româneşti, marcând şi aniversarea a 50 de ani de la inaugurare (1973). Publicul va avea ocazia să audieze lucrări moderne şi contemporane aparţinând atât tinerilor compozitori, cât şi unor nume consacrate ale culturii muzicale româneşti. În cadrul ediţiei din acest an, festivalul va include genuri, stiluri şi categorii diverse, de la cele ale muzicii tradiţionale culte până la muzica de avangardă, electronică şi electroacustică.

Festivalul muzicii romanesti Iasi octombrie 2023

Pe lângă concerte simfonice, camerale, corale, recitaluri instrumentale şi vocal-instrumentale susţinute de ansambluri şi interpreţi de renume internaţional, programul festivalului vizează câteva evenimente cu caracter omagial, precum reprezentarea în premieră a operei Făclia de Paşti de Alexandru Zirra la Opera Naţională Română din Iaşi, organizarea unui Colocviu de Muzică Românească, dedicat unor muzicieni celebraţi în acest an: Dimitrie Cantemir, Antonin Ciolan, Vasile Spătărelu, Cristian Misievici, Sabin Păutza, Violeta Dinescu, Maria Slătinaru-Nistor. De asemenea, vor avea loc şi lansări de carte, ateliere de interpretare şi prezentări din istoria muzicii româneşti.

 

Programul Festivalului Muzicii Româneşti

Sâmbătă, 21 octombrie 2023

Etosul anotimpurilor

Concert de muzică contemporană

Casa Balș, Sala „Eduard Crudella", ora 19:00

Ansamblul Couleurs (ANMGD)
Conducerea muzicală: Alexandru Ștefan Murariu

 

Duminică, 22 octombrie 2023

Muzici cu parfum oriental:

Dimitrie Cantemir și Anton Pann

Palatul Culturii, Sala Voievozilor, ora 17:00

Ansamblul vocal-instrumental Floralia (UNAGE)
Dirijor: Irina Zamfira Dănilă

 

Improvizația muzicală - geneza capodoperei
Recital instrumental

Casa Balș, Sala „Eduard Crudella", ora 19:00

Raluca Știrbăț (pian), Mircea Dumitrescu (vioară)

 

Luni, 23 octombrie 2023

Atelier de interpretare vocală

Lieduri de Sabin Păutza

Sala Studio „Anton Diaconu", Corpul Artes, ora 11:00

Mihaela Gârlea & Clasa de Canto Jazz si Muzică Ușoară

 

Altare de lumină...
Recital de lied și poezie

Sala Studio „Anton Diaconu", Corpul Artes, ora 13:00

Mihaela Cârlea (voce), Ina Cristea (pian),Vasilica Bălăiță (actriță)

 

Un spirit moldav - Constantin Rusnac 75
Concert cameral

Casa Balș, Sala „Eduard Crudella", ora 17:00

Aurelia Simion (pian), Petrea Gîscă (corn), Ion Urdeș (tenor),
Invitați din Republica Moldova:
Margareta Ivănuș, Lenuța Burghilă, Ueronica Roșca

 

Seara compozitorilor ieșeni
Concert vocal - instrumental

Palatul Culturii, Sala Henri Coandă, ora 19:00

Luiza Zan (voce), Mihaela Pavel (pian)
Corul Aletheia
Dirijor: Dorina Comănescu

 

Marți, 24 octombrie 2023

Documente inedite din istoria jazz-ului
Conferință

Sala Symposion „George Pascu", Corpul Artes, ora 11:00

Alex Vasiliu (muzicolog, jurnalist)

 

Intersecții
Duo pianistic

Sala Studio „Anton Diaconu", Corpul Artes, ora 17:00

Diana Dava-Barb, Cipriana Gavrișiu

 

SAXSONICS: Sunet augmentat
Recital de muzică electroacustică

Casa Balș, Sala „Eduard Crudella", ora 19:00

Adrian Borza (Live Electronic),
Zoltan Reman (saxofon)

 

Miercuri, 25 octombrie 2023

Făclia de Paști

de Alexandru Zirra

O noapte furtunoasă

de Paul Constantinescu

Teatrul național „Vasile Alecsandri", ora 18:30

Opera Națională Română Iași
Dirijor Bogdan Chiroșcă

 

Joi, 26 octombrie 2023

Contraste
Recital cameral

Casa Balș, Sala „Eduard Crudella", ora 11:00

Profesori ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale Teoretice

 

Recital de miniaturi pianistice
Proiectul ENCORE

Casa Balș, Sala „Eduard Crudella", ora 17:00

Adriana Toacsen (pianistă și director artistic)

 

Mustața Iui Dali, de Paul Pintilie
Concert cameral

Casa Balș, Sala „Eduard Crudella", ora 19:00

Orchestra de cameră a UNAGE
Coordonator: Tudor Bogdan Bolnavu

 

Vineri, 27 octombrie 2023

Muzicieni de ieri și de astăzi. Profiluri, sinteze
Colocviu de muzică românească

Sala Symposion „George Pascu", Corpul Artes, ora 10:00

 

Lansare de carte

Sala Symposion „George Pascu", Corpul Artes, ora 13:00

Autor: prof univ. dr. Carmen Chelaru
Moderator: conf. univ. dr. Loredana lațeșen

 

Restitutio Cantemir
Concert de muzică veche

Cinema Victoria, Sala Unirii, ora 19:00

Ansamblul de muzică veche Anton Pann
Coordonator: Constantin Răileanu

Dezbatere și lansare de carte „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”, 9 octombrie 2023

Dezbatere și lansare de carte „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”

9 octombrie 2023, Casa de Cultură a Studenților

 

Luni, 9 octombrie, de la ora 18:00, Asociația Culturală AltIași vă invită la dezbaterea și lansarea cărții: „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”. Evenimentul are loc în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților, în prezența autorului Mihnea Măruță și a invitatului special Dragoș Stanca, fiind moderat de George Pleșu.

Cartea „Identitatea virtuală”, unul dintre evenimentele editoriale ale anului, e bazată pe teza de doctorat în filosofie susținută de autor la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Pe lângă textul propriu-zis, volumul conține și elemente hybrid media, concepute în parteneriat cu Upgrade 100. Cititorii pot accesa resurse multimedia scanând coduri QR plasate în paginile cărții, iar fiecare dintre cele 10 capitole este însoțit de un episod de podcast – o producție în cadrul căreia autorul detaliază idei din carte împreună cu antreprenorul tech și expertul media Dragoș Stanca.

„Această carte s-a născut din încercarea de a răspunde la o întrebare: în ce lume vor trăi copiii noștri? Sau, și mai greu, în ce lume vor trăi nepoții noștri? Ce transformări se produc în mintea unui om care crește într-o societate unde e de la sine înțeles ca, încă din copilărie, să ai o reprezentare virtuală? Și ce transformări se petrec atunci când oricine poate spera să nu mai fie uitat?” (Mihnea Măruță)

Realitatea virtuală, inteligența artificială și informatica au influențat numeroase domenii, inclusiv arta. În contextul seriei de evenimente propuse de proiectul „Recode: artă și tehnologie în context transumanist”, ne dorim să mediem întâlnirea publicului cu teoreticieni, artiști și experți din cele două sfere.

Mihnea Măruță s-a născut în 1969 la Cluj și a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ (UBB). A lucrat în presă mai bine de 20 de ani – timp în care a fost, printre altele, redactor-șef al ziarelor Cotidianul (2007-2008) și Adevărul (2012). Pe lângă cele două ziare naționale, a mai condus săptămânalul Clujeanul, cotidianul Ziarul Clujeanului, precum și publicațiile online Oradecluj.ro și PressOne.ro. În prezent, predă cursul de Filozofia Comunicării la Departamentul de Jurnalism al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Dezbatere si lansare de carte identtitate virtuala octombrie 2023

Dragoş Stanca este antreprenor în domeniul digital (tehnologie, marketing & media) şi partener al THINKDIGITAL Group. Anterior carierei antreprenoriale (în care s-a lansat în 2009), Dragoş a fost încă din anii ‘90 jurnalist la Radio Contact, Ringier şi Mediafax, iar după 2000 a devenit director general print şi online al PubliMedia (acum parte a Mediafax Group) şi, ulterior, manager general al companiei F5 din cadrul fostului grup media Realitatea-Caţavencu. Este fondator al ICEEfest – Interactive Central and Eastern Europe Festival – cel mai important eveniment international dedicat Internetului din regiunea CEE (www.ICEEfest.com) care are loc în Bucureşti în luna iunie a fiecărui an, începând din 2012.

George Pleșu este manager cultural, președintele Asociației AltIași, licențiat în economie (UAIC, Iași) și istoria artei (UNAGE, Iași), cu un master în management cultural la Universitat Internacional de Catalunya (Barcelona). În 2015 a fondat galeria de artă contemporană Borderline Art Space. A fost profesor asociat al Universității „Al.I. Cuza” din Iași, unde a predat „Managementul instituțiilor culturale” (2014-2018). Publică texte în Dilema Veche, Ziarul de Iași, Revista Arta etc. A inițiat și participat în SIMAP, un proiect de cercetare interdisciplinar finanțat de UEFISCDI, implementat la Muzeul de Artă din Palatul Culturii din Iași.

Evenimentul face parte din proiectul „Recode: artă și tehnologie în context transumanist”, co-finanțat de AFCN. Organizatori: Asociația AltIași, Ziarul de Iași. Parteneri: Librăriile Humanitas, Centrul Cultural German Iași, Institutul francez din Iași. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Radio Iași.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!