Exercitii fizice sanatate

Featured

Mersul pe jos - beneficii

Beneficiile mersului pe jos 

 

Din pacate am ajuns sa traim intr-o lume in care primeaza sedentarismul si alimentatia aiurea. Nu mai facem miscare, mancam prost si pe fuga, stam ore intregi in fata calculatorului iar lucrurile astea au un singur efect - subrezirea sanatatii.

Daca vreti ca sanatatea dumneavoastra sa fie una buna ar trebui sa va ganditi mai des sa faceti miscare. Iar una din cele mai simple forme de sport cu o multime de beneficii si in plus cea mai ieftina e mersul pe jos.

Iata in continuare ce efecte benefice ne poate aduce mersul pe jos.

 Imbunatateste starea psihica

Pentru multe persoane mersul pe jos are un efect relaxant care imbunateste stare psihica, indepartand boli psihice, precum depresia sau anxietatea. In timpul mersului pe jos se elibereaza endorfine, substanta care influenteaza direct creierul si starea de bine.

 Ne ajuta sa slabim

Mersul pe jos ne ajuta sa slabim, pentru ca in atunci cand mergem pe jos ardem aproape aceeasi cantitate de calorii ca si atunci cand alergam. In 15 minute de mers in ritm alert pe o distanta de un kilometru si jumatate se ard aproape acelasi numar de calorii ca si in cazul jogging-ului efectuat pe aceeasi distanta in 8 minute si jumatate. In cazul mersului pe jos, persoanele supraponderale vor arde mai multe calorii decat persoanele slabe.

  Ajuta la scaderea colesterolului

Colesterolul este de doua feluri:bun (HDL) sau rau (LDL) procentele unuia sau altuia crescand sau scazand in functie de alimentatie si exercitiile fizice pe care le facem. Mersul pe jos face parte din categoria activitatilor care ajuta la cresterea colesterolului bun si in acelasi timp la micsorarea colesterolului rau. Zilnic, se recomanda cel putin 30 de minute de mers in pas alert.

Mersul pe jos este benefic pentru sanatate

Ne ajuta sa ne limpezim mintea

In ziua de azi stresul de la servici sau de acasa ne afecteaza emotional si ne dau batao de cap. Atunci cand ne simtim presati de ganduri negre, cea mai buna solutie este sa iesim la o plimbare. Mersul ne va ajuta sa ne calmami si sa  ne gandim la problemele noastre intr-un mod eficient si constructiv. Este indicat ca atunci cand avem de luat o decizie grea sau de rezolvat o dilema cel mai bine e sa analizam situatia mergaand si nu stand pe un scaun. Putina miscare in aer liber e tot ce trebuie pentru a ne elibera de presiunea problemelor de zi cu zi.

Intareste inima

Unul din beneficiile majore ale mersului pe jos este faptul ca inima devine mai puternica, pentru ca toti muschii din corp profita de pe urma unei circulatii a sangelui imbunatatite, inclusiv inima. Efortul depus nu este unul exagerat, chiar si cardiacii putandu-l sa il faca, cu moderatie bine inteles.

 Scade riscul aparitiei diabetului

Mersul pe jos ajuta la slabit astfel reducandu-se riscul aparitie diabetului care este direct legat de obezitate si greutate. reduce riscul aparitiei diabetului.

 Ajuta la o sarcina sanatoasa

Mersul pe jos timp de o jumatate de ora pe zi, in timpul sarcinii, ajuta la ameliorarea durerilor de spate, a umflarii picioarelor si reduce posibilitatea aparitiei constiparii.

 

 

ATENTIE! Continutul articolului este doar informativ si nu poate fi un substituit pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultati un medic specialist.

Cum ne hidratam la sala

Cum ne hidratam la sala

O metodă excelentă de a slăbi şi de a fi în formă o reprezintă practicarea zilnică a exerciţiilor  fizice. Insă trebuie să fiţi atenţi la hidratarea din timpul acestora pentru că dacă aceasta nu este făcută cum trebuie antrenamentul poate fi un eşec sau efectele lui să fie minime.

S-a estimat că organismul uman poate pierde până la ¾ din lichidul corporal la fiecare sesiune de exerciţii fizice, astfel că în această situaţie există riscul crampelor, a durerilor de cap şi a ameţelilor. De aceea este necesar să ştim cum să ne hidratăm corect în timpul antrenamentului, pentru că, deşi pare o soluţie simplă să bem apă suficientă în timpul antrenamentului, este important de a şti si modul in care bem efectiv această apă.

Hidratare la sala de antrenament aerobic sau sport

Una din soluţiile care ar trebui evitate este înghiţirea a 2 litri de apă rece ca gheaţa în mijlocul sesiunii de antrenament. Se pot face crampe stomacale, sau mai grav, organismul tău poate intra în stare de şoc din cauza schimbării bruşte de temperatură. E bine să bei aproximativ 300 ml de apă înainte de antrenament şi câte puţin în timpul desfăşurării acestuia, astfel încât să nu simţi senzaţia de sete.

În timpul antrenamentului, corpul pierde fluide, minerale şi electroliţi prin transpiraţie astfel că nivelurile de sodiu, potasiu şi alţi electroliţi pot să scadă într-un mod periculos. Băuturile speciale pentru sportivi pot ajuta la  înlocuirea acestor minerale. Totuşi ar fi bine să verificaţi etichetele acestor produse pentru a vă asigura că nu conţin cantităţi prea mari de zahăr pentru că se poate ajunge să consumăm mai multe calorii decât ardem. Majoritatea brandurilor de băuturi răcoritoare sau pentru sportivi au acum disponibile şi produse cu un conţinut redus de zahăr.

De asemenea evitaţi băuturile cu cafeina deoarece cafeina poate avea un efect diuretic asupra organismului şi orice băutură consumată după aceasta, va fi insuficientă pentru organism. În general aceste băuturi sunt şi o sursă importantă de zahăr, aşa că ar fi mai bine să le evitaţi. 

Nu uitaţi un lucru, hidratarea trebuie să se facă în tot timpul zilei nu doar în timpul antrenamentului.Beţi suficientă apă şi alte băuturi sănătoase pe parcursul zilei, chiar şi atunci când nu faceţi mişcare. Până la urmă, dacă organismul tău este dezhidratat, câteva pahare de apă înainte de antrenament nu vor rezolva problema. Menţineţi un echilibru sănătos şi va fi mai uşor să vă menţineţi hidratat în timpul antrenamentului. 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!