Exercitii fizice sanatate

Ce sa mananci dupa ce faci sport

 

Ce mancam dupa ce facem sport

 

Alimentatia dupa terminarea exercitiilor fizice este extrem de importanta si este esentiala pentru ca dupa efortul depus sa beneficiezi de rezultatele pe care le doresti. Dupa fiecare antrenament, ia o gustare care sa contina alimente bogate in proteine si carbohidrati care au rolul de a ajuta la refacerea muschilor.

Orice antrenor de sport cunoaste importanta alimentelor care trebuie servite dupa un program de fitness. Insa, din pacate prea putini sportivi tin cont de aceste sfaturi.

Asadar, iata cateva reguli de alimentatie pe care trebuie sa le ai in vedere dupa terminarea programului de sport.

 

Hidratarea este foarte importanta

Prin sport, corpul transpira si se deshidrateaza puternic. Transpiratia, cea care te ajuta sa elimini si o buna parte din toxinele existente in corpul tau, poate duce uneori la deshidratare , motiv pentru care este recomandat sa bei apa atat in timpul efectuarii exercitiilor fizice, dar mai ales dupa acestea.

 Apa va restabili nivelul de hidratare din corpul tau, astfel incat acesta sa  nu resimta lipsurile.

Carbohidrati

Pentru ca organismul sa se recupereze cu usurinta dupa efortul depus, fara totusi sa recastige caloriile pierdute, este indicat ca alimentatia post antrenament sa fie una usoara, dar totusi bogata in carbohidrati.

Cercetarile au aratat faptul ca daca dupa excercitul fizic se consuma 100 – 200 de grame de carbohidrati in termen de doua ore, se va reface in organism stocul necesar de energie.  Pentru ca acesti carbohidrati sa contribuie in acelasi timp cu vitamine si minerale, este recomandat ca ei sa fie cat mai putin procesati. Astfel, cele mai bune alimente bogate in carbohidrati sunt fructele si legumele 100% naturale, fara adaosuri de zahar sau ingrediente procesate chimic.

carbohidrati

Asadar, dupa antrenamentul sportiv, prepara-ti un cocktail de legume si/sau fructe si consuma-l in cel mai scurt timp posibil de la preparare.

 Proteine

Consumul de proteine dupa efortul fizic este un lucru necesar. Proteinele ofera organismului amino acizii necesari pentru a reface musculatura care s-a deteriorat usor in timpul exercitiilor intense sau prelungite.

Mai mult decat atat, proteinele favorizeaza absorbtia apei in organism si imbunatatesc astfel procesul de hidratare musculara.

Proteinele se gasesc in alimente precum peste, fructe de mare , carne de pui (fara piele), lapte degresat, oua si legume, astfel ca lista de optiuni este destul de permisiva.

Cum scapam de febra musculara de la sport

 

Cum scapam de febra musculara de la sport

 

Febra musculara este răspunsul organismului la un efort prea mare, depus în general intr-un mod foarte drastic și deloc progresiv. După o perioadă de sedentarism, în momentul în care corpul este supus unui program de exerciții fizice, dacă nu vom folosi metode de prevenire împotriva ei, inevitabil va apare și febra musculară. De obicei o febra musculara apare la 12-24 de ore după antrenament și e resimțită ca o durere în zona afectată, însoțită de o “slăbiciune” a mușchiului respectiv și o senzație de permanentă “încordare”. Discomfortul ar trebui să se micșoreze cam la 3 zile după exerciții, și să dispară după o săptămână.

Cum prevenim febra musculara

- Incepeți antrenamentele cu exerciții de incalzire De exemplu dacă vreți să incepeți să alergați, nu băgați viteză incă din primele 5 minute. Înainte de a depune un efort fizic, este obligatoriu să faceți o incălzire de câteva minute. Puteți incepe prin câteva exerciții de stretching și puteți termina cu un set de 10 genuflexiuni, iar apoi faceți o pauza de 3 minute. Doar după exercițiile ușoare de incălzire puteți incepe să depuneți efort.

Febra musculara

- Nu vă suprasolicitați Dacă abia v-ati hotarât să aveți o viață mai activă si să incepeți să faceți sport, este recomandat să nu incercați să recuperați tot timpul pierdut inca din prima zi. Incepeți cu exerciții usoare, scurte, care să nu vă suprasolicite musculatura . Altfel, veți ajunge in mod sigur să suferiți de febra musculara și nu o să  aveți nimic de câștigat.

Cum sa tratam febra musculara


Dacă nu ai ținut cont de sfaturile de prevenire a febrei musculare, nu mai aveți altă opțiune decât să o tratați. Iată cum puteți face acest lucru:

- Faceți o baie calda si luați o aspirina

Aspirina este un medicament bun atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea febrei musculare. Dacă mușchii vă dor, luați două aspirine și intrați sub jetul cald de apă timp de 10 minute. Combinația de aspirină și dus cald va relaxa mușchii și va grăbi ameliorarea durerilor.

- Beți multe lichide

Durerile de la nivelul mușchilor apar uneori și din cauza faptului ca aceștia sunt insuficient hidratați. Beți cat mai multe lichide, incepând de la apa, sucuri naturale sau ceaiuri.  

- Faceți un masaj cu o cremă mentolată

In mod normal cremele mentolate se utilizează pentru intinderi musculare, însă ele acționează foarte bine și în cazul durerilor, așa că nu ezitați să le folosiți dacă suferiți de febră musculară. Nu masați cu putere zona ci incearcați să intindeți crema foarte ușor, astfel incât aceasta să intre în piele.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!