Expozitii Iasi

Featured

Expoziția de artă vizuală - DUMITRU MACOVEI (pictură) și GIULIAN DUMITRU (sculptură) 30 august - 25 octombrie 2024

Expoziția de artă vizuală - DUMITRU MACOVEI (pictură) și GIULIAN DUMITRU (sculptură)

30 august - 25 octombrie 2024, Galeria de artă DANA

 

În perioada 30 august - 25 octombrie 2024, Galeria de artă DANA invită publicul iubitor de artă la expoziția de artă vizuală semnată de artiștii: DUMITRU MACOVEI (pictură) și GIULIAN DUMITRU (sculptură).

Vernisajul va avea loc vineri, 30 august, ora 18.00, str. Prof. Petru Cujbă nr. 17, Iași.
Curatori: Smaranda Bostan și Maria Bilașevschi.

expozitie Galeria Dana august septembrie 2024

DUMITRU MACOVEI este pictorul pentru care subiectul reprezentat nu este un dat, ci rezultatul unor asocieri, reformulări, al unor sinteze și a unei percepții asupra “obiectului” conform lentilei unei iconografii proprii. Tocmai de aceea, naturile statice, florile ce-și relevă perena frumuseţe, surprinsă de pictor în acea clipă a zilei când lumina cuprinde întregul făcând să tresară materia, par a fi mai adevărate în substanță în fața realului reprezentat. Și prin această substanță își croiește pictorul propriile însemne, devenind treptat un vizionar pentru care simbolurile încărcate cu lirism, metaforele plastice, metamorfozele obiectelor redau factura unei expresivități autentice, toate la un loc relevând substanța inclusă, cea a valorilor culturale și, deopotrivă spirituale, reprezentative ale contemporaneitãţii. Senzualitate şi poezie, oniric și real în același timp, sculptorul GIULIAN DUMITRIU pare a descinde din modernismul avangardist ce se auto-reinventează cu fiecare privire, oferind spectatorului posibilitatea de a pătrunde într-o construcție supra-umană. Citatele culturale din lucrările sale apelează istoria artei, fără a o interoga, mai degrabă afirmaţii decât întrebări, prin abstractizare sau analogie cu date naturale, te face să găseşti în rotunjimi, în materialitate şi în formă, evocarea umanităţii şi a naturii deopotrivă. Creaţia sculptorului nu ni se dezvăluie “aşa cum este”, ci conform asocierilor pe care fiecare privitor le face în faţa acesteia, cu propriul fond cultural şi artistic, fiecare lucrare fiind o eliberare din cercul steril al unor prejudecăţi, în care surpriza jocului de volum, spargerea planurilor de linişte cu un moment de explozie ca rezultat al urmăririi materiei în mişcare, în procesul său dinamic, iradiază un fior vital sculpturii contemporane. Maria Bilașevschi

Featured

Micro-expoziție: „Din atelierul lui Hefaistos – o spadă hallstattiană”, 12 iunie 2024 - 11 septembrie 2024

Micro-expoziție: „Din atelierul lui Hefaistos – o spadă hallstattiană”

12 iunie 2024 - 11 septembrie 2024, Palatul Culturii

 

O nouă micro-expoziție propusă în cadrul seriei de evenimente „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei” va fi accesibilă publicului la Palatul Culturii, în perioada 12 iunie – 11 septembrie 2024: „Din atelierul lui Hefaistos – o spadă hallstattiană”.

La începutul secolului al XI-lea a. Chr. civilizațiile epocii bronzului au cunoscut puternice turbulențe, traversând o perioadă de mari convulsii sociale și militare sugerate, printre altele, prin numărul mare de așezări fortificate și armamentul dezvoltat, evidențiat de descoperirea unui număr foarte mare de spade din bronz.

Arme cu rază scurtă de acțiune pentru tăiat și împuns, spadele constituiau, la nivelul Epocii fierului, un element de inventar militar limitat doar la anumite categorii sociale având și un rol cert de simbol social. Piesele de acest tip au apărut în perioada mijlocie a epocii bronzului, ca urmare a necesității existenței unei arme mai eficiente pentru lupta corp la corp, în condițiile în care pumnalele și spadele scurte nu mai erau suficiente, datorită proliferării lăncilor.

Expozitia din Atelierul lui Hefaistos

Bogat decorate, uneori cu motive simbolice, realizate din cele mai bune materiale și aliaje, spadele au fost considerate arme speciale, cu puteri magice și supranaturale. De-a lungul timpului au făcut obiectul a numeroase legende și mituri, așa cum sunt cele din Iliada și Odiseea, spada lui Beowulf sau legenda spadei Excalibur, încântându-ne și aprinzându-ne imaginația.

O astfel de piesă de armament, descoperită întreagă, pe teritoriul județului Vaslui, fără a se cunoaște însă locul exact și contextul descoperirii, face obiectul expoziției noastre. Spada este realizată din bronz și este datată în secolul X a. Chr, mai precis în prima epocă a fierului (Hallstatt timpuriu, faza B1).

Vă invităm să admirați spada hallstattiană expusă la Muzeul de Istorie a Moldovei, deschis de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 17.00 (accesul ultimului vizitator la 16.30).

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!