Ianuarie 20, 2021

Expozitii Iasi

Expoziția temporară „Ceramica de Tansa”, Palatul Culturii

Expoziția temporară „Ceramica de Tansa”

11 decembrie 2020 – 24 ianuarie 2021, Palatul Culturii

 

Deținător al unei valoroase colecții de ceramică, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 11 decembrie 2020 – 24 ianuarie 2021, la Palatul Culturii din Iași, expoziția temporară „Ceramica de Tansa”.

Situat în Podișul Moldovei, în zona de contact administrativ dintre județele Iași și Vaslui, satul Tansa a fost, la sfârșitul veacului XIX – începutul secolului XX, un important complex meșteșugăresc, produsele de olărit, rotărit, butnărit, dulgherit, pietrărit, fierărit, cojocărit realizate în această așezare fiind apreciate și cumpărate de negustorii din Roman, Negrești, Băcești, Vaslui și Iași.

expozitia ceramica de tansa ianuarie 2021 Iasi

Centrul de ceramică țărănească de la Tansa s-a constituit într-un reper al acestei ocupații în regiunea de Nord-Est a Moldovei, ceramica utilitară de tipul celei roșii smălțuite folosite în gospodărie fiind principala categorie lucrată. Formele întinse, precum străchinile, talgerele ori castroanele aveau cea mai mare căutare, iar cănile mari și mici, cu cioc sau fără, precum și lăptărețele completau inventarul casnic al gospodăriei țărănești. Între produsele cu o deosebită importanță economică se regăsea cărămida pentru sobe sau pentru pereți, care se producea atât pentru localnici, cât și pentru locuitorii altor sate.

Expoziție de pictură Florența Ionescu - „Eminescu 39”

Expoziție de pictură Florența Ionescu -  „Eminescu 39”

10 – 20 Ianuarie 2021, Galeria de Artă „Th. Pallady”

 

Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași are plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția de pictură „Eminescu 39” semnată de artista Florența Ionescu
Prezentarea expoziției online pe data de 15 Ianuarie 2021, ora 17:00
Prezintă: Criticul de artă prof. dr. Petru Bejan
Lansarea albumului „Eminescu în culoare”
Prezintă: Scriitor Nicolae Busuioc
Expoziția va fi deschisă în perioada 10 – 20 Ianuarie 2021 la Galeria de Artă „Th. Pallady” din Str. Lăpușneanu nr. 7-9, Iași

expozitie Florenta Ionescu Eminescu 39

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!