Mai 26, 2022

Expozitii Iasi

Expoziția temporară „RetroRadio – Istorie, tehnică și divertisment”, 31 decembrie 2021 – 31 decembrie 2022

Expoziția temporară „RetroRadio – Istorie, tehnică și divertisment”

31 decembrie 2021 – 31 decembrie 2022, Palatul Culturii

 

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași organizează, în perioada 31 decembrie 2021 – 31 decembrie 2022, la Palatul Culturii, expoziția temporară „RetroRadio – Istorie, tehnică și divertisment”.

Evoluţia radioului include o serie de experimente şi descoperiri care au culminat cu invenţia primului receptor fără fir, realizată de Guillermo Marconi (1874-1937), cel care a intuit posibilităţile excepţionale privind utilizarea undelor electromagnetice în transmisiunile telegrafice fără fir. Conceput inițial doar pentru a transmite semnale, radioul a devenit în timp un important și apreciat mijloc de informare și divertisment.

Expoziția „RetroRadio – Istorie, tehnică și divertisment” ilustrează prin intermediul a peste 80 de obiecte originale (aparate de emisie - recepție, radioreceptoare, difuzoare, accesorii utilizate în radiocomunicații, broșuri și reviste de specialitate ș.a), dar și a materialului complementar (fotografii și informații prezentate pe diverse suporturi tipografice), eforturile deosebite ale inventatorilor, descoperirile importante din domeniu, evenimentele tragice rămase în conştiinţa publică chiar şi până azi (vasul Titanic se scufunda lent în timp ce radiotelegrafistul transmitea încontinuu, la 15 aprilie 1912, semnalele S.O.S.), audiţiile publice, entuziasmul sau perplexitatea oamenilor în faţa acestei invenții, ce evidențiază faptul că ingeniozitatea umană nu are limite.

Retroradio expozitie Palatul culturii din Iasi 2022

Acest periplu în universul undelor radio prezintă publicului o gamă variată de aparate radio din colecția muzeului, de la cele mai simple (cu galenă), până la cele mai complexe (cu amplificare directă, cu reacție sau super-reacție și superheterodină cu tuburi electronice și tranzistoare), realizate de firme prestigioase din străinătate (Phillips, Telefunken, Atwater Kent, Zenith, Philco, Mende, Tesla ș.a.), dar și românești (Radio Popular, Electronica, Tehnoton).

Expoziţia „RetroRadio – Istorie, tehnică și divertisment” va putea fi vizitată în spațiul expozițional al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 - 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).

Curatorii expoziției sunt dr. Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ și muzeograf Lenuța Chiriță, care au fost susținuți în demersul lor de conservatorii Cristina Celia Iacob și Mariana Spătaru.

Expoziția „Valențele albului”, 20-30 mai 2022

Expoziția „Valențele albului”

20-30 mai 2022, Galeria de Artă ,,VICTORIA”

 

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași-Facultatea de Arte Vizuale și Design Iași au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția „Valențele albului” semnată de artiștii Firekultur, Ramona Biciusca, Viorica Moldovan (Rep. Moldova), Felicia Ioana Roca, Loredana Tanasa, Georgeana Gradinariu, Simona Herciu, Rodica Neamtu Biciusca, Elena Chirila, Jorj Dumitriu, George Bogdan Ciolan, Codrina Iuliana Dragomir, Ilinca Aldea, Iulia Gabriela Codru, Prodan Oana,  Radu Costinel Cristian, Neli Chirita
Vernisaj : miercuri, 25 mai, ora 19:30
Curator: Lect. dr. Maria Bilașevschi - Critic de artă
Coordonator: Lector Univ. Dr. Ramona Biciușcă

expozitia Valentele albului la Galeriile de arta Victoria Iasi

Expoziția va fi deschisă în perioada 20 – 30 mai 2022
Program:
L-V: 13:00 – 18:00
Galeria de Artă ,,VICTORIA”
Piața Unirii, Nr.12, Iași
Vă așteptăm!
„Organicitate, ascensionalitate, structuri ce par a fi extrase din cadrul natural dar care-și plăsmuiesc propria natură, alături de dualitatea “albului” ca laitmotiv, culoare – non-culoare, “simbol al simbolurilor”, rezultat al asocierilor pe care oamenii, de mii de ani, le-au insuflat obiectelor și obiceiurilor, fac ca prezenta expoziție, “Valențele albului”, să depășească acel cadrul, adesea prea strâmt, în care se citește și se simte ceramica actuală.
În contextul evoluțiilor și a schimbărilor pe care toate artele vizuale le-au experimentat chiar și în ultimele decenii, ceramica demonstrează o adaptabilitate puternică. Coordonați de lect. univ. dr Ramona Biciușcă, studenții prezenți în expoziție reușesc să probeze că ceramica a depășit funcția predominant utilitară, specifică încărcăturii cultural-folclorică a spațiului, prin integrarea și extinderea dimensiunii estetice, a ideei dinăuntrul formei.” (Lect. dr. critic de artă, Maria Bilașevschi)”

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!