Expoziţia „Empatie cu natura” Viorel Vasiliu 21 decembrie - 10 ianuarie Galeria „I” Centrul de Studii Europene

Expoziţia „Empatie cu natura” Viorel Vasiliu

21 decembrie - 10 ianuarie  Galeria „I”  Centrul de Studii Europene 


Expoziţia „Empatie cu natura” va fi găzduită de Galeria „I” a Centrul de Studii Europene Iaşi - U.A.I.C în perioada 21 decembrie 2013 - 10 ianuarie 2014.    
Evenimentul este organizat de Centrul de Studii Europene Iaşi – U.A.I.C şi Biblioteca Austria în colaborare cu Universitatea de Arte „George Enescu”  Iaşi - Facultatea de Arte Vizuale şi Design.
Prin excelenta colecţie prezentată pe simeze pictorul Viorel Vasiliu surprinde prin peisaje, flori şi naturi statice, exprimâmd iubirea artistului faţă de natură şi culoare.

expozitie-viorel-vasiliu


În parcursul expoziţional pictorul propune incursiuni în interpretările reperului tematic, ghidând atenţia privitorului înspre viziunea artistică a acestuia şi mesajul transmis.
Vernisajul va avea loc pe data de 23 decembrie 2013, ora 16.30. Prezentarea evenimentului va fi realizată de către profesor univ. dr. Constantin Tofan.
            Iubitorii de artă şi frumos sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia zilnic, de luni până duminică, între orele 9.30 – 19.00. Intrarea liberă!


Conceptul expoziţiei de pictură “Empatie cu natura”

Vin dintr-o profesie de inginer din domeniul instalaţiilor, unde am facut performanţă peste 43 de ani, iar cea de-a doua structură afectiva  a mea a fost întâlnirea cu arta, mai bine zis întâlnirea cu culorile, când ceea ce putea fi un hobby de sâmbătă seara spre duminică, aproape de peste trei decenii, a devenit pentru mine în momentul de faţă o pasiune de nestăvilit.  Ca autodidact, pănă la admiterea mea ca student al Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi, nu am cunoscut aproape nimic despre armonii cromatice, contraste, teoria complementarelor etc., am pictat folosind o paleta de color pure, pe care le-am combinat numai prin instinct şi sentiment, folosind vibraţia acordului interior.
Am pictat cu sufletul, cum spunea mai demult marele nostru pictor Stefan Luchian. Am avut şi am o comunicare afectivă de armonizare, de întelegere şi interpretare a naturii, a culorilor mai bine zis, florile din grădina proprie, piesajele, etc. exercită asupra mea o fascinaţie cu totul aparte, îmi stârnesc simţurile, producându-mi o încărcare empatică cu efecte pozitive. Tocmai de aceea iubesc pictura cu patimă, dragostea pentru ea este mai presus de mine şi pot spune ca ea este cea care mă controleaza  pe mine şi nu invers.
Acordurile, dar şi contastele mele picturale, au fost puse în evidenţă şi apreciate în cadrul unor participări expoziţionale a artiştilor în expoziţii de grup,  în cadrul unor Concursuri şi Festivaluri Naţionale şi Internaţionale.

Pictor Viorel Vasiliu