Expozitia "Pelerinajul cultural" 22 octombrie-20 noiembrie Ateneul Tatarasi

Expozitia "Pelerinajul cultural"

22 octombrie-20 noiembrie Ateneul Tatarasi

 

„Pelerinajul cultural este o expoziție care a rezultat din lucrările realizate în plain air împreună cu Sofia și Andrei Coțovanu. Activitatea de creație plastică din taberele de pictură Barbizon, Giverny și Étretat unde am fost împreună, precum și muzeele de referință pe care le-am vizitat, ne-au îmbogățit cunoștințele despre Școala de la Barbizon și artiștii impresioniști.

expozitia pelerinajul cultural

Contactul direct cu capodoperele marilor maeștri a dus la o înțelegere spre profunzime a sensului, semnificației și importanței picturii. Crearea unui conținut valoric prin tematică și plasticitate a fost determinată de contactul direct cu natura și importanța locului.
Mari iubitori de frumos, francezii  au așezat arta la cea mai înalt rang prin Școala de la Barbizon. Astfel încât fiind văzuți la pictat în primele ore ale dimineții, localnicii și turiștii au fost surprinși plăcut astfel încât după două săptămâni se vorbea despre noi în cafenele.  Mai târziu au apărut postări pe Facebook în care se povestea  că turiștii pot vedea artiști la pictat asemenea pictorilor din secolul al XIX -lea la Barbizon - readucând în atenție o tradiție căzută în uitare și oferind acestora o  surpriză plăcută prin interesul arătat de către noi, ca artiști români.

 La Giverny am fost îndrăgiți de localnici, iar respectul lor pentru artă s-a manifestat prin a ne servi cu cafea și apă, pretext pentru a vedea cum pictăm și de a conversa cu noi. De asemenea, am pictat în locurile consacrate de Claude Monet iar peisajele cu nuferi realizate devin o noutate tematică în pictura românească.
Încărcați de frumusețea și energia locurilor pe unde au călcat Camille Corot, Camille Pissarro, Jean-François Millet, Théodore Rousseau etc am adus împreună cu Sofia și Andrei impresii care s-au materializat prin pictură în tablourile care așteaptă să fie văzute și povestite la expoziția de la Ateneul Tătărași”, mărturisește Mihai  Coțovanu, artist.

Din aceeasi categorie

Expoziție de pictură Carmen Vînău - „Vibrații aurii”, 3 – 19 iunie 2022

Expoziție de arte vizuale Mariea Boz și Ofelia Huțul - „Destine în dialog”, 02 – 29 Iulie

Expoziție de artă textilă cu lucrări de disertaţie – Crina Buzilă, Mădălina Pîrvu, Cătălin