Expozitie benzi desenate - Nero 5 noiembrie - 4 decembrie Palatul Culturii

Expozitie benzi desenate - Nero

5 noiembrie - 4 decembrie Palatul Culturii

 

Ambasada Regatului Belgiei în România şi Complexul Muzeal Naţional « MOLDOVA » Iaşi organizează la Palatul Culturii, în aripa vestică, la parter, expoziţia Nero, care reuneşte benzi desenate realizate în limba flamandă de Marc Sleen.

Acestea au apărut în perioada 1947 – 2002 în mai multe cotidiene belgiene, primul dintre acestea fiind De Nieuwe Gids. Denumirea iniţială, Aventurile Detectivului Van Zwam, sub care benzile desenate au fost prezentate publicului a fost schimbată în Aventurile lui Nero după ce personajul Van Zwam întâlnește cu prilejul primei sale aventuri un alt personaj, care se credea a fi împăratul Nero. Deşi trezit ulterior la realitate, lumea a continuat să îl numească Nero, seria apărând timp de 55 de ani în ritmul de 2 strip-uri pe zi..

expozitie desene animate Nero

Autorul acestor benzi desenate, Marc Sleen, al cărui nume real, neanagramat, este Marcel Neels, s-a născut pe 30 decembrie 1922 în Belgia, la Gentbrugge, în apropiere de Gand, fiind astăzi considerat unul din cei patru părinţi ai benzii desenate flamande, alături de Willy Vandersteen, Bob de Moor şi Jef Nys. Drept recunoaştere a îndelungatei sale cariere, Marc Sleen a fost înnobilat de Regele Albert II, cu titlul de cavaler, în 1997. În 1989 a intrat în Cartea Recordurilor pentru longevitatea seriei de benzi desenate, tot în 1989 Poşta din Belgia a emis timbre cu personajul Nero, în 1993 a primit premiul „Bronzen Adhemar” al Comunităţii Flamande pentru benzi desenate, iar în 2005 a fost inclus în lista „celor mai mari 111 belgieni”.

Expoziţia Nero va putea fi vizitată timp de o lună la Palatul Culturii, ca parte a celui de-Al 5-lea Forum al cooperării descentralizate România – Belgia ce se va desfăşura la Iași, în perioada 5-7 noiembrie 2015, fiind organizat de Primăria Municipiului Iași, Ambasada României în Regatul Belgiei, Ambasada Regatului Belgiei în România, Actie Dorpen Roemenië Vlaanderen, Opération Villages Roumains Wallonie-Bruxelles, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, The Open Network for community development şi Consiliul Județean Iași.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!