Expozitie pictura Miruna Budişteanu - „Înviere” 26 aprilie - 27 iulie Turnul Golia

 Expozitie pictura - Miruna Budişteanu - „Înviere”

26 aprilie - 27 iulie Turnul Golia

 

Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi în parteneriat cu artistul plastic Miruna Budişteanu organizează în Turnul Golia expoziţia de artă plastică „ÎNVIERE”, dedicată perioadei speciale în care ne aflăm, perioada Sărbătorilor Pascale.
Miruna Budisteanu este un artist român confirmat, care trăieste în prezent în Bucuresti, România. A absolvit Facutatea de Artă Monumentală, la Universitatea de Artă din București, după ce a parcurs un an de arhitectură  la Școala de Arhitectură din La Defense, lângă Paris, unde a obținut și bacalaureatul, la liceul Henri IV și a revenit după terminarea studiilor. Ulterior, a urmat un Master la Universitatea de Teatru și Film din București, în Regie și Imagine de Film, lucrarea de disertație fiind un film autobiografic "Autoportret - Nemărginire".

Este autorul a mai bine de 50 de expoziții personale, în Europa și SUA, având și numeroase participări în expoziții și proiecte de grup. A expus în galerii, muzee, monumente istorice și spații non-convenționale, practicând toate mediile picturale, cu preferință pentru frescă, tempera cu ou, tușuri și emailuri, pe o peliculă translucidă numită multimedia vellum film, care permite conlucrarea cu lumină și interactiunea cu spațiul ambient, preocupări constante ale artistei. În prezent este doctorand la Ecole Pratique des Hautes Etudes, din Paris, dezvoltând la distanță teza pe tema "Identitatea și valențele spațiului sacru în contemporaneitate".
Alexandra Titu (profesor la Facultatea de Arte a Universităţii de Vest Timişoara şi la Facultatea de litere a Universităţii Bucureşti, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Artiştilor Plastici din România și al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă) declara despre artista Miruna Budişteanu , că este „ angajată în ceea ce este mai solid , mai pur  şi mai înalt în tradiţia noastră culturală, într-un mod al sacrului, al credinţei religioase ortodoxe”.

expozitie pictura Miruna Budişteanu Înviere

Academicianul Răzvan Theodorescu afirma: „Artista foloseşte o tehnică aparte-tempera cu intervenţii de smalțuri lichide şi grafit pe pergament şi multimedia vellum, lucrările sale sunt executate pe suprafeţe generoase , redând imagini liturgice de altare, tronuri cereşti, pocale şi arhangheli, Fecioare şi Hristos în Potir”.
Toate aceste lucrări deosebite vor fi expuse în Turnul Golia , turn numit de artista Miruna Budişteanu un „Loc de taină al cetăţii”, un loc unde:
„Dumnezeu este Cuvânt, oamenii şi locurile Îl trăiesc şi Îl mărturisesc, şi-L împărtăşesc. Astfel mi-a vorbit Turnul Golia, ce întrupează şi reprezintă simbolic Cetatea şi Cerul, deopotrivă tainiţă şi chivot, vistierie a bunurilor materiale şi cereşti.Loc tainic al Cetăţii, deschide inima şi gândul spre asceză, destăinuind privirii, pe seama treptelor ce-i sunt schelet şi armură, măsura înaintării spre revelaţia dumnezeirii. Turnul este piatra de încercare şi comoara tăinuită, cruce, izbăvire, alinare.Urmându-i traseul ascensional, au fost parcurse tot atâtea trepte lăuntrice ce duc spre Înviere şi Înălţare, prin esenţa pătimirii lui Hristos - Crucea, revelaţie supremă, pivot ordinator; Sacrificiul şi Altarul Împărtăşaniei, chezăşia mântuirii noastre; Arhanghelii şi Templul Ceresc, tărâmul aşteptării. Sfintele Paşti în Lumina lină, Hristos a Înviat!”(citat Miruna Budișteanu)

Expoziţia  „ÎNVIERE” va avea loc în perioada 26 aprilie 2016-27 iunie 2016.Vernisajul expoziţiei  va avea loc Marţi 26 aprilie 2016, ora 14, în Turnul Golia, et.1.La vernisaj va prezenta Pr. Arhim.Nichifor Horia, Exarh al Arhiepiscopiei Iașilor, stareț al Mănăstirii Sf.Trei Ierarhi Iași.
Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi a fost înființată în cadrul Proiectului „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia”, proiect premiat  în anul 2012 cu premiul Uniunii Europene si al organizației europene Europa Nostra pentru Patrimoniu Cultural la secțiunea CONSERVARE.
Persoane de contact:
1)  Miruna Budișteanu- Artist plastic(București) , tel.0721/857.275, email:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
2)  Carmen Chiorcea-Director Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iași, Tel.0743/899.218

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!