Decembrie 08, 2023

Expozitia Mineralia - LAPIS LAZULI – DE LA PIATRA LA BIJUTERIE

24 - 27 noiembrie Cladirea R UAIC

 

Pentru ediţia de toamnă a expoziţiei Mineralia am ales să ne raportăm unei culori “la modă” în bijuteriile anului 2016 – albastrul. Fie că este vorba de albastrul turcoazului, albastrul transparent al safirelor sau diafan al calcedoniei, această culoare domină  sfârşitul de an. Dintre toate pietrele de culoare albastră, una iese cu adevărat în evidenţă, oferind un spectacol inegalabil şi un albastru profund: LAPISLAZULI.

EXPOZIŢIA

O atenţie aparte va fi acordată prezentării materialului brut, bucăţi şlefuite, mici obiecte de decor şi bijuteriilor create din piatra aleasă să reprezinte aceasta editie: Lapislazuli.

Din gama de nuanţe mov-albăstrui ce poate fi găsită în lumea mineral vom prezenta: ametistul, angelitul, calcedonia, azuritul, acvamarinul, sodalit, turcoazul, labradoritul, opalul sau safirul. Alături de acestea, peste 200 de tipuri de minerale vor fi expuse in forma naturală, cristale sau în bijuterii.

În cadrul expozitiei se vor putea observa şi compara diferitele trepte de calitate sau valoare ale unei pietre, se vor primii informaţii despre modul de recunoaştere al pietrelor veritabile şi vor fi prezentate tipuri de şlefuire sau tăiere al pietrelor din bijuterii.

LAPIS LAZULI – DE LA PIATRA LA BIJUTERIE

Numele pietrei se datorează tocmai culorii, provenind din latinescul lapis –  piatră şi din cuvantul arab azul-albastru. Lapislazuli are o culoare albastră intensă si strălucitoare. Este complet opac, şi a luat naştere din combinaţia a trei minerale principale: lazurit, hauyn si sodalit. Conţine de asemenea pirită aurie fin diseminată şi filonase de calcit alb.

În Orient, cele mai vechi urme ale utilizării pietrei de lapislazuli datează din secolul IX i. H, in Mesopotamia si Persia. In Egipt, numeroase obiecte si bijuterii descoperite, precum si picturile murale din piramide atestă folosirea lapislazuli. Fiind un material scump, destinat în exclusivitate clasei conducatoare, a fost denumit “piatra faraonilor”. Europa a făcut cunoştinţă cu piatra de lapislazuli destul de târziu. Lapislazuli a stat la baza pigmenţilor albastri din cele mai frumoase fresce sau miniaturi ale Evului Mediu occidental. “Albastrul de Voroneţ” este datorat şi pigmentului obtinut din lapislazuli

expozitia Mineralia noiembrie 2016 Iasi

Principalul şi cel mai vechi zăcământ cunoscut de lapislazuli se găseşte în regiunea Badakhshan din Afghanistan, la o altitudine de 3.000 metri. De aici se extrage cel mai valoros lapislazuli din lume. Alte zăcăminte de lapislazuli sunt cele din Siberia, din regiunea lacului Baikal, si cele din Pakistan, situate la altitudini de peste 4.500 metri.

Deşi puterile vindecătoare ale pietrelor preţioase şi semipretioase rămân un subiect controversat, multe persoane din lumea intreagă asociază lapis lazuli cu prietenia adevarată şi armonia relatiilor interpersonale.

În bijuterii lapislazuli de dimensiuni mari este ideal pentru a fi tăiat în plăci sau şefuit caboşon iar mai mic apare sub formă de mărgele. Permite diferite finisaje – suprafaţa lăsată în stare naturală pentru un aspect texturat, finisaj mat pentru nuanţele mai deschise şi cel mai utilizat, finisajul lucios care se potriveşte foarte bine culorii albastre intense. Oferă un aspect unic atât în monturi clasice argintii sau aurii cât şi în monturi modern.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!