Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”
26 septembrie - 17 decembrie 2017 Palatul Culturii
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei organizează, sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”, al cărei vernisaj va avea loc marți, 26 septembrie 2017, ora 17.00, la Palatul Culturii.
Concepută și realizată în colaborare cu Institutul de Arheologie din cadrul Filialei Iași a Academiei Române, Muzeul Județean Botoșani, Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos, Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și beneficiind de implicarea colegilor de la Muzeul Etnografic al Moldovei, precum și a celor de la Centrul de Cercetare și Restaurare-Conservare a Patrimoniului, expoziția va putea fi vizitată până pe 17 decembrie 2017.
Civilizația Cucuteni reprezintă cea mai strălucită mărturie peste milenii a ceea ce a însemnat „Vechea Europă”. Cu mii de ani în urmă, comunitățile cucuteniene ocupau un spațiu imens, de aproximativ 350.000 km², ce se întindea din sud-estul Transilvaniei, peste Carpaţii Orientali, până la Nipru, cuprinzând vaste teritorii din România, Republica Moldova şi Ucraina.
Descoperită acum peste 130 de ani, în satul al cărui nume a devenit reprezentativ pentru întreg universul cucutenian, cu toate manifestările sale, această strălucită civilizație nu a încetat să suscite interesul arheologilor și al istoricilor de artă din întreaga lume, în încercarea lor de a înţelege mecanismele ce au permis acestei populaţii să atingă, în mileniile V-III î.Ch., un nivel atât de înalt de dezvoltare.
Spectaculoasa ceramică pictată, caracterizată prin exuberanţa motivelor spiralice, dar și prin varietatea, simetria şi complexitatea compoziţiilor; zecile de mii de figurine de lut ars, dezvăluind efervescenţa unei vieţi spirituale ieşite din comun; sanctuarele şi altarele, care apar în fiecare aşezare scoasă la lumină; locuinţele spaţioase, cu platforme masive de lut, care ridică şi astăzi numeroase nedumeriri în legătură cu etapele de construcţie şi cu utilitatea diferitelor elemente componente, toate acestea nu doar denotă implicarea unor meşteri specializaţi – adevăraţi artişti care şi-au transmis tainele picturii de-a lungul mai multor generaţii, permiţându-şi, totuşi, să inoveze fără încetare – ci impun străvechiul complex cultural Cucuteni-Tripolie drept una dintre civilizaţiile cele mai fascinante ale Europei preistorice.
Evoluția acestor comunități eneolitice încă ascunde multe necunoscute, care îşi aşteaptă dezlegarea. Parte dintre ele sunt prezentate acum la Palatul Culturii din Iași, într-o expoziție care dezvăluie și provoacă, deopotrivă.
Vă așteptăm să veniti la vernisajul expoziției, care va putea fi vizitată ulterior cu bilet la Muzeul de Istorie a Moldovei.