Expozitia de fotografie, sculptura si pictura Trans Himera

9 - 31 martie 2018, Sala Galerii a Ateneului Iasi

 

Expozitia de fotografie, sculptura si pictura intittulata Trans Himera, sau Dincolo de Iluzii este o colaborare intre diverse domenii artistice, in spiritul scolii Bauhaus si a artei minimaliste Japoneze bazate pe principiul estetic de “Ma’. “Ma” nu este o celebrare a lucrurilor, ci a spatiului dintre ele, sau asa cum spun continuatorii miscarii Bauhaus in curentele actuale moderne, a simplitatii. Minimalismul in arta este definit ca o apreciere a spatiului. Opusul conceptului estetic de “Ma” este estetica si arta din perioada Victoriana, incarcata de elemente pina la refuz.

In fotografiile Susannei Patras (Pastragus) apar jocuri intre lumini si umbre, metafore abstracte, texturi, roci în ape, vegetalul pierdut (aproape rătăcit) din Death Valley/ Valea Morţii (California), forme minerale modelate de timp şi natura („epava”, „castelul”, „bariera”), morfologia patetică a unor copaci străvechi, toate dintr-o perspectiva a orizonturilor largi, americane. La acestea se adaoga fotografiile de peisaj intim ale lui Constantin Brosu “detalii receptiv puse în valoare, grupaje vegetale sau de obiecte, respirând un anumit lirism discret (căpiţe - mici „piramide”: Valea Regilor, un gard bătrân: Cronica unui veac), umor (Arca lui Noe: Burlane în zig zag, Carpe diem: alcoolul), o tandreţe aproape argheziană pentru viaţa măruntă (Rugăciune), un ludic intertextual (scaieţi: Golgotha, vegetal parazitat: Patima), suferinţa câtorva Spice seci.” Prof Univ. Dr. Nicolae Cretu, critic de arta si presedinte al Comisiei de Istoria si Teoria Artei, Academia Romana

expozitia trans Himera Ateneul Iasi

Sculptorul Ion Pop are o vocaţie a elansării şi „dematerializării” în lucrările sale, ca într-o voinţă de a elibera materialul în care lucrează, fierul, de inerţial. Ritmuri cvasi-grafice, o vizibilă dominantă tandru-senzuală în Mama şi fiica, Femeie, Maternitate, rafinată valorizare a dialogului de contururi în imagini de cupluri (excelenta Îmbrăţişare), dar şi ispita esenţializărilor abstracte (Sărutul, Tânăra fată, Poluare). Spiritualizare, senzualitate, tandreţe: valenţe convergente ca poetică implicită.
Picturile Nicoletei Gaiginschi “are o puternică încărcătură emoţional-intelectivă, care începe cu o defulare emoţională şi se continuă într- o expresie lirică cu conţinut filosofic, în mare parte ancorată în simbolismul mitologiei orientale, in principal Japoneza, ceea ce ar putea-o defini ca un gen de picto-filosofie. Predominarea tentei de negru în picturi precum: Ecouri, Zbor, Nocturnă şi Dincolo de aparenţe, trimite, pe lângă sobrietate şi la un anumit mister din zona cosmicului, la”misterul luciferic” blagian, care indică orizonturi cu totul noi în ordinea cunoaşterii, dar şi stări psihice.” Criticde arta, Mihai Pastragus

Expozitia Trans Himera urcă pe simeze, în Sala Galerii a Ateneului din Iasi de marți 6 martie 2018 și poposește pe parcursul întregii luni.
Vernisajul expoziției are loc vineri, 9 martie 2018, ora 18 în Sala Galerii a Ateneului din Iași.
Intrarea liberă.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!