Expozitie Tudor Șerban - „Geometria Respirației”, 3 - 10 iulie 2018, Galeria de Artă N. Tonitza

Expozitie Tudor Șerban - „Geometria Respirației”

3 - 10 iulie 2018, Galeria de Artă N. Tonitza

 

Uniunea Artiștilor Plastici din România- Filiala Iași invită publicul iubitor de artă și frumos la vernisajul expoziției „Geometria Respirației” semnată de artistul gălățean Tudor Șerban. Evenimentul este găzduit de Galeria de Artă N. Tonitza și are loc pe data de 3 iulie 2018 la ora 18.00.

„„Geometria Respirației” poate concentra multiple sensuri. Ca muritor, chiar și observând realitatea prin ferestrele unui suflet creativ, nu îmi pot aroga cunoașterea absolutului. Prin urmare, lucrările de artă din această expoziție au origini în axiomele unei geometrii invizibile. Am căutat o diagramă conceptuală purtătoare a unui mesaj dincolo de vizual. Titlul expoziției putea fi „celelalte mesaje”, însă, fiindu-mi specifică pasiunea pentru studiu și desen, am ales taina unei geometrii a esenței – caracterizată de mister și simbol.
O parte dintre lucrări, precum „Șevalet”, „Căutări”, „Alterat Ego” și seria „Inter Ego” fac referință la o transpunere a corpului uman în dialog cu o poveste ce-și are rădăcinile într-un spațiu Jung-ic. Alături, seria de lucrări „Labirint IX” face tranziția de la aspectul material al omului în natură spre plasarea acestuia într-un spațiu tot natural, dar cu accente mitologice, precum seria „Sânziene”. Totodată portretul se subordonează prin „Blacky”, „Pinky” și seria „Habitaclu”, unui dialog ermetic între natural și amorf, uman și obiect.
Toate acestea sunt subliniate printr-o geometrie invizibilă a liniei trasate în desenul artistic. Lucrările mele cred că descriu mai puțin din abstract și mai mult din figurativ. Am explorat abstractul prin combinări ale liniei și texturii.
Și astfel, astăzi, am privilegiul de a vă invita în lumea „respirației mele”, în lumea în care adesea evadez cu bucurie, în lumea artistului și a atelierului său.”(artist plastic Tudor Șerban)

expozitie tudor serban iulie 2018

Referințe critice: „Racordat unor formule grafice desprinse din perimetrul unui exces de vizualitate, Tudor Șerban aglomerează compoziția cu atâtea personaje încât generează impresia unei apocalipse de care nu aflasem că a venit deja și face victime. Această viermuială fără sens și scop explicit divin, pe cale de consecință tocmai așa ceva. Asociază pe suprafața tabloului elemente disparate, face inserții de colaje și construiește imaginea pe o verticală iluzorie. Este atâta agitație umană fără sens în cadrul compozițional, încât starea de explozie este iminentă. Mesajul artistului face prin decupajele alienate, o demonstrație asupra haosului terestru. Fantezia îl solicită să lucreze în zonele concretului asociat abstractului și rezultatul se înregistrează la nivelul absurdului nostru de fiecare zi. Artistul devine simultan și operatorul Tv., camera video, dar și personajul filmat, multiplicat prin montaj la scara enormului...” (Valentin Ciucă – „Un secol de arte frumoase în Moldova – Vol II” Editura Art XXI -pag 266)

Expoziția se poate vizita zilnic până pe data de 10 iulie a.c. Intrarea liberă!
                                                     
 Coordonator de eveniment, profesor Carmen Sîrbu

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!