Expoziția „Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu”

Expoziția „Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu”

29 octombrie 2019 – 19 ianuarie 2020, Muzeul de Istorie al Moldovei

 

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava și Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos, organizează, în perioada 29 octombrie 2019 – 19 ianuarie 2020, expoziția „Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu”.

Prin acest demers expozițional, organizatorii își propun să evidențieze valențele simbolice atribuite animalelor de-a lungul timpului, dorindu-și să prezinte vizitatorului un fragment din imaginarul oamenilor din trecut.

Relația omului cu necuvântătoarele a avut, de-a lungul istoriei, un caracter deosebit de complex, diferitele comunități umane relaționând cu animalele în moduri diverse. În afară de rolul jucat în alimentație, care rămâne o constantă de-a lungul timpului, modul în care ființa umană a interacționat cu lumea animală este caracterizat de o serie întreagă de atitudini.

expoziia lighioane si animale fantastice

În momente diferite ale istoriei, necuvântătoarele au fost o amenințare pentru grupurile umane sau au jucat rolul de companion, au participat la construirea relațiilor sociale fiind privite ca avere sau conferind prestigiu, au fost apreciate pentru „puterile”/ abilitățile lor fizice, fiind investite cu virtuți totemice și simbolice. Animalele au fost astfel legate de diferite activități religioase sau au reprezentat ființe divine, constituind chiar o componentă importantă a modului de explicare și ordonare a vieții, cu funcții importante în miturile care explicau „funcționarea” lumii.

Sălbatic sau domesticit, animalul constituie, încă de la începuturi, o sursă de inspirație pentru om. Vă invităm să treceți pragul acestei expoziții și să pășiți, astfel, în fascinantul univers simbolic pe care lumea animală a reușit să îl creeze în timp.

Expoziția poate fi vizitată cu biletul aferent Muzeului de Istorie a Moldovei (16 lei, preț întreg/ 8 lei pentru pensionari/ 4 lei pentru elevi și studenți, gratuit pentru elevii sub 18 ani, în vacanțele școlare).

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!