Expoziția „Horror Vacui”, 2-6 iunie 2021, Palatul Braunstein

Expoziția „Horror Vacui”

2-6 iunie 2021, Palatul Braunstein

 

Prima ediție a Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care se va desfășura la Iași în perioada 2-6 iunie 2021, va aduce publicului o expoziție organizată în premieră în România, „Horror Vacui”, dedicată esteticii contemporane, meșteșugului și tradiției.

Expoziția „Horror Vacui” va fi organizată în cadrul Expo (in)between, powered by Raiffeisen Bank, eveniment care se va alătura unor festivaluri importante, parte a RCW: Romanian Fashion Week, Architecture, Moldova Film Festival, Musicalling, VegFest, Visual Arts.

„Horror Vacui” va reprezenta, totodată, o avanpremieră a inaugurării Palatului Braunstein din Iași, care va găzdui expoziția. Clădirea istorică impresionantă a fost renovată și modernizată recent de Primăria Municipiului Iași, printr-un proiect finanțat din fonduri europene, și urmează să își deschidă în curând porțile și pentru industriile creative.
Artiștii invitați să ia parte la expoziția „Horror Vacui”, powered by Raiffeisen Bank, organizată în cadrul RCW cu sprijinul Federației Patronatelor din Industriile Creative, al Palas și al Primăriei Municipiului Iași, sunt: Radu Abraham, Aitch, Ana Alexe, ZO Kraft, Atelier Parter, Batem fierul la conac, Raluca Buzura, Daniela Cățoi, Megan Dominescu, Ferma de Artă Triunghi, In Context Slănic Moldova, Costi Lungu, Ștefan Neacșu, Roan Atelier, Saddo, Sânziene, Ioana Stanca, Elena Stanciu - Poartă-mă cu flori, Andreea Tron, Andrei Cosmin Vladimir și Victoria Zidaru.

Curatorul Expo (in)between, este KraftMade, un proiect reprezentat de artiștii Marlene și Alex Herberth, din Cincu, Transilvania.
Despre „Horror Vacui”, Marlene Herberth a declarat, în cadrul emisiunii #NEXTHASHTAG, parte a proiectului RCW: „Este o expoziție care nu s-a mai făcut în România și care aduce împreună artiști, designeri și meșteri. Este o expoziție despre natură, unde nu găsești un spațiu gol, nu găsești vidul. Din cauză că este atât de mult zgomot în capul nostru, am încercat prin arhitectură, prin design interior, prin toți acești ani de minimalism să facem liniște în jur. Acum, ne-am dat seama că trebuie să fie invers: armonia trebuie să fie în capul nostru, exact ca natura, iar în jurul nostru să fie zgomot, să fie straturi de frumos, pentru că de acolo ne inspirăm. Ne inspirăm din natură, pe care nu o vedem ca pe ceva static, ci ca pe ceva care trebuie permanent regenerat”.

Artista Marlene Herberth a mai arătat, în cadrul aceleiași emisiuni moderate de jurnalista Irina Păcurariu, că „designul, cultura, arta, industriile creative sunt toate lucrurile de care ne înconjurăm, de la modă, obiecte din casă până la felul în care trăim în fiecare zi. Aici trebuie să umblăm, asta ne-a învățat pandemia: ne-a forțat să ne uităm din nou la lanțuri scurte de producție, la resurse locale, la regenerarea mediului. Totul să fie mult mai local, iar noi să învățăm să regenerăm resursele, pe măsură ce le consumăm”.

expozitie Horror vacui Palatul Braunstein iunie 2021

Marlene Stanciu lucrează în diferite medii, de la textile la gastronomie și relația lor cu geografia originară, fiind o țesătoare de fire, idei și povești cu background în antropologie și politologie culturală. Alex Herberth, care cercetează, arhivează și transmite tehnici meșteșugărești provenite de la breslele transilvănene, este restaurator în lemn și tâmplar de artă, având o experiență de 20 ani.

Împreună, Marlene și Alex Herberth cercetează sursele armoniei estetice străvechi și motivele pentru care lucrurile erau realizate după o rânduială anume, testează practicalitatea contemporană a ideilor arhaice, a materialelor naturale și a circuitului lent de design, producție și consum. Din 2017 au început să creeze, pe lângă obiecte performative, cursuri practice pentru meșteri, designeri, arhitecți și artiști, menite să dea mai departe înțelepciunea și harul meșteșugăresc ca soluție sustenabilă pentru viitor.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!