Decembrie 05, 2023

Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”: Vioara electromagnetică, 16 iulie - 19 octombrie 2021

Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”: Vioara electromagnetică

16 iulie - 19 octombrie 2021, Palatul Culturii Iasi

 

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” continuă seria de prezentări derulate sub genericul „Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, cu exponatul Vioara electromagnetică, inventată în 1929 de Gabriel Dimitriu.

Intrată în patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” în anul 2001, grație donației doamnei inginer Ariana Teodorescu, fiica inventatorului, interesanta invenție se dovedește a fi o inedită fereastră către inovația instrumentală românească de la începutul secolului XX.

Născut în Iași, la 24 iunie 1902, Gabriel Dimitriu a fost pasionat de muzică din copilărie. Studiile le-a făcut la Școala Normală „Vasile Lupu″ din orașul natal, după care a urmat Școala de Subingineri de Lucrări Publice din București. Din 1929 devine student la renumita Şcoală de Poduri şi Șosele din Paris, obţinând, în 1932, diploma de inginer constructor. Încă din 1925, a fost preocupat de transmiterea sunetelor la distanță și de amplificarea sunetului instrumentelor cu coardă (vioară, violoncel, contrabas etc.) prin intermediul unui difuzor.
În perioada studiilor de la Paris, Gabriel Dimitriu înaintează, pe 16 decembrie 1929, către Ministerul de Comerţ şi Industrie al Republicii Franceze, cererea Nr. 286.655, în urma căreia autorul primeşte brevetul de invenție Nr. 686.683/15 aprilie 1930.

expozitia vioara electromagnetica Palatul Culturii Iasi 2021

Exponatul Vioara electromagnetică - fără cutie de rezonanță, se bazează pe principiul de transformare a vibraţiilor sonore ale corzilor în curent electric variabil şi transmiterea sunetului către un difuzor prin intermediul unui amplificator sau a mai multora, amplasate la distanţe mari.

În perioada 19 iulie – 19 octombrie 2021, vioara electromagnetică va fi expusă în cadrul expoziției temporare „Retrotehnica”, organizată în spațiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” de la Palatul Culturii.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!