„Creangă 185” - Expoziții de carte și de desene, 11 martie - 11 aprilie 2022

„Creangă 185” - Expoziții de carte și de desene

11 martie - 11 aprilie 2022, Biblioteca Centrală Universitară Iași

 

Născut la 1 martie 1837 în Humulești, Ion Creangă este considerat unul dintre clasicii literaturii române, cunoscut mai ales pentru „Poveștile” și „Amintirile din copilărie”, opere publicate mai întâi în revista „Convorbiri literare”, apoi în volum.

Înainte de a fi creator de literatură, Creangă a fost învățător, în anii petrecuți la catedră revoluționând stilul de predare în școală. Este autorul primului abecedar în grafie latină. „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară”, foarte apreciat în epocă.

Evenimentul prilejuit de sărbătorirea a 185 de ani de la nașterea scriitorului Ion Creangă reunește următoarele expoziții:

Expoziția de carte „Nu știu alții cum sunt…”, organizată de Departamentul Colecții Speciale, aduce în fața publicului manualele institutorului Creangă, primele ediții ale operei acestuia, câteva texte cu corecturi aparținând scriitorului, pagini de manuscris și cărți poștale de epocă. Mai sunt expuse ediții ale „Poveștilor” ilustrate de D. Stoica, Th. Kiriakoff, Noël Roni, Eugen Taru ș.a.
Expoziția „Lumea poveștilor lui Creangă”, organizată în parteneriat cu Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, Catedra de Arte Vizuale, reunește desene ale elevilor care oferă vizitatorilor propria lor viziune și interpretare plastică a operei lui Creangă, sub îndrumarea doamnei prof. Andreea Vasluianu şi a doamnei prof. Sorina Bârsan.
Fragmente din „Amintiri din copilărie” în lectura actorului Viorel Vârlan, moment organizat în parteneriat cu Teatrul Luceafărul Iași.

Expozitie de Carte Creanga 185 aprilie 2022

Vernisajul va avea loc în ziua de 11 martie 2022, începând cu ora 11.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași. Expozițiile vor putea fi vizitate în perioada 11 martie – 11 aprilie 2022.

Intrarea este liberă.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!