Expoziție Luminița Lupuca - „Tomorrow is not a promise”
10 – 20 mai 2022, Galeria de artă „N. Tonitza”
Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția– „Tomorrow is not a promise” semnată de artista Luminița Lupuca
Vernisaj: Joi 12 mai 2022, ora 18:00
Curator:
Conf. univ. dr. Cristian N. Ungureanu - Prorector al UNAGE Iași și Lect. dr. Maria Bilașevschi - Critic de artă
Expoziția va fi deschisă în perioada 10 – 20 mai 2022
Galeria de artă „N. Tonitza”
Str. Alexandru Lăpușneanu, nr. 7 – 9, Iași
Program: L-V: 10:00 - 18:00
Vă așteptăm!
„Într-un manifest recent cu privire la scopul artei în timpul schimbărilor rapide, autorul Rasheed Araeen, afirma că aceasta poate intra în nivelurile de realitate ale vieții cotidiene, colective și astfel poate ajuta nu doar îmbunătățirea vieții, așa cum o cunoaștem, ci la salvarea planetei de distrugerea totală. Nu există scrisă nicăieri vreo promisiune asupra zilei de mâine, iar în timp ce ceasul continuă să înregistreze impasibil trecerea timpului, prezentul invită nu doar la analize aplicate, ci la acțiune. Luminița Lupuca își asumă prin discursul pictural, Tomorrow is not a promise, nu doar o responsabilitate moral-civică ci conturarea unei direcții în care trecerea de la conștientizare-revoltă-soluție, își găsește în pictură nu doar ecoul unor acțiuni, ci întipărirea fiecărei secunde în care, timpul, continuă să se scurgă, sperând că totuși, acum nu e prea târziu.
În fața acestor fapte, discursul artistic al Luminiței Lupuca se conturează, cu perseverență, înspre dezbaterea ce pornește de la reprezentarea plastică, de la sugestia impactului pe care viețuirea umană îl are asupra peisajului. Faptul că artista nu dezvăluie într-un mod facil semnele pe care umanitatea le-a lăsat asupra peisajului, ci sugerează printr-o cromatică dinamică, cu tușe abstract-expresioniste, rapide, culori flamboiante, intervenții și experimente, etapele distrugerii și posibilitățile renașterii, fac ca acest proiect să nu se cantoneze într-o expunere tezistă. Evidentul colectiv este, în egală măsură, personal, cu atât mai mult în ceea ce privește degradarea naturii prin intervențiile repetate.
Maria Bilașevschi
LUMINIȚA LUPUCA : n. 1986, Constanța, muzeograf la Muzeul de Artă, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, doctorand în Studii Vizuale la Universitatea de Arte “George Enescu” Iași și membru stagiar U.A.P.R.-Filiala Iași. Luminița a absolvit ciclul de licența si masterat, secția Pictură, la Universitatea de Artă “George Enescu” Iași, cursul de specializare In the studio-Postwar Abstract Painting, MoMA New York (The Museum of Modern Art New York), Coursera, Instructor Corey D’Augustine și a urmat cursurile de Muzeograf în cadrul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală.
Se evidențiază ca pictor prin participările la concursuri și expoziții naționale și internaționale, precum: Jam Art Session, Kult 41, Bonn, Germania, 2019, The Institute - Diploma, expoziție online, 2019, Festivalul Național Studențesc VIZUALIA, Cluj-Napoca, 2019 și 2021, Bienala Națională de Artă “Camil Ressu”, Galați, 2020, GRADUATION HIGHLIGHTS 2021, Borderline Art Space și Art+Design, Iași, International Biennial of Painting, Chișinău, Republica Moldova, 2021, expoziții din cadrul U.A.P.R..