Expoziție Ștefan Câlția - Obiectele restaurării, 10 mai – 10 iulie 2022

Expoziție Ștefan Câlția - "Obiectele restaurării"

10 mai – 10 iulie 2022, Palatul Culturii

 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Artă dedică începutul lunii mai pictorului Ștefan Câlția, în anul în care acesta împlinește 80 de ani. Astfel, în perioada 10 mai – 10 iulie 2022, publicul va putea descoperi frumusețea locului românesc reimaginat de artist prin intermediul creațiilor sale reunite în cadrul expoziției ,,Obiectele restaurării”, curatoriată de Alexandra Manole și Matei Câlția.

Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitați la Palatul Culturii pentru a viziona lucrări ce acoperă o perioadă de peste 45 de ani de creație a renumitului pictor contemporan, dar și obiecte colecționate de acesta, de la un fragment de troiță cu reprezentarea lui Iisus Hristos, datată la sfârșitul secolului al XVII-lea, la vasele de glăjărie reproduse anul trecut, până la obiecte folosite de voluntarii Asociației Monumentum, în cadrul Școlii de vară de restaurare de la Șona, Brașov.

Cea mai recentă expoziție a pictorului în Iași a fost „Ștefan Câlția. Glăjărie. Apropierea de un meșteșug”, deschisă la Galeria Artep în decembrie 2021. Printre alte expoziții importante merită amintite: „Uroborus. Ștefan Câlția”, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, octombrie 2019; ,,Obiecte grăitoare’’, Muzeul Colecțiilor de Artă din București, 2017; „Locuri”, Muzeul de Artă Timișoara, 2012-2013; „Șapte povești cu Ștefan Câlția”, Galeria Posibilă și Galeria AnnArt, ambele din București, 2006; „Vânzătorul de aripi” Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 2006; „Voyages Transylvaniens”, Muzeul Brukenthal Sibiu, 2006.

Expozitia Obiectele restaurarii Stefan Caltia mai 2022

Consacrat drept unul dintre cei mai importanți creatori a picturii contemporane românești, Ştefan Câlţia se bucură de o cotă exceptională în rândul colecționarilor de artă. A studiat la Timişoara, cu Julius Podlipny și la Bucureşti, cu maestrul Corneliu Baba, și a fost la rândul său profesorul multor generații de studenți la Universitatea Națională de Arte din București. Artistul practică o pictură minuțioasă și de mare impact vizual, caracterizată prin compoziții ce aduc în prim-plan personaje de un straniu delicat și tulburător, peisaje cu ierburi și câmpuri, precum și naturi statice ce duc cu gândul deopotrivă la școala flamandă și la seva unei estetici țărănești transilvane. Lucrările sale de pictură și grafică se află în numeroase colecţii private în întreaga lume, dar și în cele ale unor instituții prestigioase precum Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elveţia, Muzeul Național de Artă Contemporană din Bucureşti sau Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Vernisajul expoziției „Ștefan Câlția. Obiectele restaurării” va avea loc marți, 10 mai 2022, ora 18.00, la Palatul Culturii din Iași, în prezența artistului.

Expoziția este organizată de Asociația Galeria Artep, având drept parteneri Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul de Artă, Fundația Ștefan Câlția și Galeria Posibilă.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!