Expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă” 6 decembrie 2022 - 15 ianuarie 2023

Expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă”

6 decembrie 2022 - 15 ianuarie 2023, Palatul Culturii

 

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 6 decembrie 2022 - 15 ianuarie 2023, expoziția temporară „Datini și obiceiuri de iarnă”.

În luna decembrie, muzeul marchează cea mai îndrăgită și așteptată perioadă de peste an, prin prezentarea obiectelor din colecție, ce formează recuzita folosită de ceata colindătorilor. Expoziția ilustrează întregul repertoriu al datinilor și obiceiurilor de iarnă: colindatul străvechi, susținut de măști și mascoide zoomorfe (capră, urs, cal) și antropomorfe (moșnegi și babe), precum și cântece religioase de stea.

Pentru că un rol important în cadrul sărbătorilor de iarnă revenea așezării sub bune auspicii a viitorului an agricol, vizitatorul va regăsi aici plugul, buhaiul, harapnice și clopote, elemente ce însoțesc grupul urătorilor în ajunul Anului Nou.

Demersul expozițional este susținut de imagini provenind din arhiva fotografică a muzeului și de texte sugestive. Expoziția poate fi vizitată la Palatul Culturii din Iași, în spațiul Muzeului Etnografic al Moldovei, de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).

expozitia Datini si obiceiuri de iarna Palatul culturii decembrie 2022

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!