Expoziţia “Flori de toamnă” 2024, 26 octombrie – 17 noiembrie 2024, Grădina Botanică Iaşi

Expoziţia “Flori de toamnă” 2024

26 octombrie – 17 noiembrie 2024, Grădina Botanică "Anastasie Fătu" din Iaşi

 

Gradina Botanică "Anastasie Fătu" din Iași organizează în perioada 26 octombrie – 17 noiembrie 2024, cea de-a 48-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă”

Cu ocazia acestei editii, sub genericul Alegorii vegetale, vizitatorii sunt invitati la meditatie si revelatie în spatiile exterioare si în complexul de sere unde se gasesc expuse standuri cu crizanteme sau cu esantioane de fructe si seminte, care provin din colectiile stiintifice ale Gradinii Botanice.

Expozitia Flori de toamna de la Gradina botanica din iasi 2024 8

Alegoriile cu flori, fructe si seminte sunt exprimate cu multa imaginatie în diverse simboluri de catre personalul Gradinii Botanice, în care se pot regasi legaturile incontestabile dintre om si natura. Plantele au retinut dintotdeauna atentia popoarelor lumii, de aceea se regasesc în diverse interpretari, în ritualuri si traditii populare, în mituri si legende, fiind considerate o inepuizabila sursa de inspiratie pentru toate genurile de arta si creatiile literare. Anumite specii vegetale sunt asociate unor momente esentiale din ciclul vietii omului sau unor tipuri de personalitati umane, care sunt asociate caracteristicilor acestora.

Flori de toamna 2024 expozitie la Gradina Botanica Anastasie Fatu din Iasi

Culorile vibrante, parfumul discret, efemeritatea florilor sunt aspecte care reflecta frumusetea si fragilitatea vietii. Diversitatea formelor si desenelor care se regasesc pe seminte sunt asociate cu perpetua schimbare si incredibila putere de transformare a acestora, de a crea noi indivizi, pentru perpetuarea speciilor vegetale. De aceea samânta este venerata, se regaseste în diverse forme de exprimare artistica, reprezentând o sursa de inspiratie în parabole si fabule sau poate fi moneda de schimb sau model pentru aplicatii în biotehnologii.

Expozitia Flori de toamna de la Gradina botanica din iasi 2024 2

În acest sens sunt prezentati 463 de taxoni din grupa genului Chrysanthemum, între care soiuri românesti si internationale de crizanteme, atât pentru floare taiata (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 226 varietati horticole cultivate în sere si solarii, cât si 212 varietati denumite popular dumitrite sau tufanele (Chrysanthemum indicum). De asemenea, vor fi expuse si specii ale genului Chrysanthemum în sens larg, care provin din flora spontana de pe diverse continente.

Expozitia Flori de toamna de la Gradina botanica din iasi 2024 1

Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultura sub forma de pom, cascada, piramida, evantai etc., fiind expuse tocmai pentru a evidentia disponibilitatile pe care le prezinta aceasta specie pentru practicile horticole clasice sau moderne.

Expozitia Flori de toamna de la Gradina botanica din iasi 2024 6

Colectia de ardei iuti decorativi, reuneste 11 specii si subspecii ale genului Capsicum, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majoritatii soiurilor si hibrizilor de ardei: Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense, C. frutescens si C. pubescens, dar si specii salbatice, cu importanta taxonomica: C. chacoense, C. eximium, C. nigrum, C. baccatum var. praetermissum si C. rhomboideum, organizati într-o sectiune aparte.

La aceasta editie, vor fi expuse 150 de soiuri, dintre care 7 taxoni nou introdusi în colectie: C. annuum ‘Hup-Hup’, C. annuum ‘Jalastar’, C. baccatum ‘Aji Mango’, C. frutescens ‘Thai Orange Hot’, C. chinense ‘Habanero Yellow’, C. chinense ‘Habanero Hawaii Beach’, C. chinense ‘Biquinho Amarelo’.

Expozitia Flori de toamna de la Gradina botanica din iasi 2024 3

Si cu prilejul acestei editii, într-o zona special amenajata, vor fi expuse soiuri de ardei considerate printre cele mai iuti la nivel mondial, recunoscute oficial de Cartea Recordurilor: C. chinense ‘Carolina Reaper’ (2.200.000 SHU), C. chinense ‘Trinidad Moruga Scorpion’ (2.000.000 SHU) si C. chinense ‘7 Pot Douglah’ (1.800.000 SHU), dar si soiul C. chinense ‘Aji Charapita’, considerat cel mai scump ardei iute din lume, apreciat din punct de vedere culinar, datorita aromei deosebite.

În acelasi spatiu vor fi prezentate 19 specii si soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanta stiintifica si economica, specii toxice si medicinale, printre noutati numarându-se speciile Solanum carolinense, Solanum seaforthianum, Solanum macrocarpon si Solanum aculeatissimum, specii perene, cu origine biogeografica diferita, care, asemenea multor specii ale genului, sintetizeaza cantitati mari de alcaloizi toxici pentru mamifere daca sunt ingerat, dar care prezinta si potential terapeutic

În complexul de sere, într-un spatiu special amenajat, vor fi expuse 230 de specii si soiuri de dovleci decorativi, bostani, tartacute si tigve, între care dovleacul de ceara sau pepenele de iarna, tartacuta sarpe, bureti vegetali, castraveti teposi africani si mexicani, insulina vegetala sau castravetele amar, specii originare din Asia, America de Sud si Africa, care prezinta importanta ornamentala, alimentara si medicinala.

Expozitia Flori de toamna de la Gradina botanica din iasi 2024 4 

În spatiile exterioare vor fi expuse numeroase exemplare de varza decorativa si alimentara, reunite într-o colectie ce include 110 de taxoni, între care vor fi prezentati hibrizi noi ornamentali pitici din seria ‘Kamome Bright Red’ si ‘Kamome Bright White’, precum si ‘Crane Ruby’, ‘Crane Feather King’, ‘Crane Feather Queen’, ‘Crane Ruffle’, ‘Glamour’, ‘Maribor’, ‘Chidori Red sau ‘ Chidori White’.

De asemenea, vor fi remarcate de vizitatorii de toate vârstele, zooformele topiare reprezentând diferite insecte executate din materiale naturale, cu predilectie din ramuri uscate de rachita, care evidentiaza creativitatea angajatilor pentru realizarea de noi elemente artizanale.

 Expozitia Flori de toamna de la Gradina botanica din iasi 2024 5

Pretul unui bilet este de 20 lei (individual), respectiv 15 lei biletul pentru studenti si pensionari, dar si pentru grupuri formate din cel putin 10 persoane. Biletul este 5 lei pentru elevi (individual sau grup, inclusiv însotitorii, profesorii si parintii).

Sectiile exterioare si serele Gradinii Botanice pot fi vizitate pâna în ziua de 17 noiembrie 2024, zilnic, între orele 9.00-18.00.
Fotografiatul este liber.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!