Expoziție Adrian Stoleriu - „Jocuri de putere”
22 februarie - 27 martie 2024, Galeria de artă DANA
În perioada 22 februarie - 27 martie 2024, Galeria de artă DANA invită publicul iubitor de artă la expoziția „Jocuri de putere” semnată de artistul ADRIAN STOLERIU.
„Surprinzând animale, într-un schimb dinamic ori pozând solitar, Adrian Stoleriu nu delimitează între companie, specimen, trofeu, ci prin tropi antropomorfi sau metaforici, ne situează, în ansamblu, de vânător- vânat, agresiv-pasiv, fiecare dintre noi cu un rol ambiguu, de observator, a cărui putere de a schimba mecanismele sistemului pare a fi nulă. Interesul pentru animal și omul dincolo de el însuși are, de altfel, strânsă legătură cu nevoia actuală de a transforma orice ține de natural în cultural – social, omul absent, astfel pe o poziție privilegiată, dirijează și separă, fiind el însuși un performer în vid, iar astfel, “umanitatea” poate poate fi intuită ca efect al unei acțiunii reiterate, ce poate fi fie asimilată, sau nu conceptului de Homo sapiens....
Înlocuind o noțiune perimată a „umanului”, poate că animalul a devenit noua față a umanității. Auto-reflexiv, artistul cuprinde și încapsulează obsesiile actuale: mecanisme de putere, sistemele de pedeapsă, ștergerea memoriei, intoleranța de gen, rasă, religie, criza hibridizării sau a estetizării violenței ca fapt de viață, reprimarea, frustrarea, singurătatea, fatalitatea. Puține sunt indiciile cu privire la salvare. Cred că acestea țin, covârșitor, de privitor, cel care trebui să își activeze propria conștiință, să-și facă un update al propriilor valori.
Ai putea crede că Adrian Stoleriu pictează pentru a întipări o profeție, pentru a taxa sau preveni. Dar acesta ar fi un scop prea simplist atunci când miza nu este doar redarea, ci interogarea capacităţii de regăsire.” (Maria Bilașevschi)
Adrian Stoleriu este Profesor universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design (UNAGE) și artist vizual, membru al Uniunii Naționale a Artiștilor Plastici – Filiala Iași. A devenit doctor în Arte Vizuale cu teza „Reprezentări vizuale ale sacrului în arta contemporană” în 2012. Din 2018 este conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale de Arte Vizuale, iar în aprilie 2020 a fost numit decan al Facultății de Arte Vizuale și Design. Activitatea sa artistică se concentrează pe surprinderea și punerea în valoare a aspectelor spirituale și religioase ale societății contemporane, precum și a dilemelor identitare impuse de mediile socio-culturale actuale. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții de arte vizuale, personale sau colective, în țară și în străinătate. A publicat mai multe lucrări care explorează subiecte specifice reprezentării vizuale a sacrului, artei religioase tradiționale, dar și expresiile sale contemporane.
Deschidere: joi, 22 februarie, ora 18.00, str. Prof. Petru Cujbă nr. 17, Iași.
Prezintă: scriitorul Grigore Ilisei.
Curatori: Smaranda Bostan și Maria Bilașevschi.
Galeria de artă DANA
str. Prof. Petru Cujbă nr. 17
Sursa: facebook Uniunea Artiștilor Plastici Din România - Filiala Iași