Expozitii Iasi

Expoziție Sari Palosaari - „Spații în aparență. Aruncarea simțurilor dincolo de cealaltă parte a lucrurilor”

Expoziție Sari Palosaari - „Spații în aparență. Aruncarea simțurilor dincolo de cealaltă parte a lucrurilor”

6 noiembrie - 7 decembrie 2020, Borderline Art Space

 

Vineri, 6 noiembrie, de la ora 18:00, la Borderline Art Space are loc deschiderea expoziției „Spații în aparență. Aruncarea simțurilor dincolo de cealaltă parte a lucrurilor” a artistei finlandeze Sari Palosaari. Curatoriată de Cătălin Gheorghe, expoziția poate fi vizitată până pe 7 decembrie 2020. În contextul pandemiei, vernisajul va fi transmis online, iar vizitarea se face cu respectarea normelor în vigoare, în grupuri de maxim 4 persoane.

Argumentul curatorial:
Expoziția realizată de Sari Palosaari propune deschiderea unei interogații despre posibilitatea depășirii prejudecăților inserate în modul nostru de a ne raporta la lucrurile din natură și din cotidian prin intermediul unor meditații artistice asupra certitudinii cunoașterii noastre științifice. Experimentele de percepție realizate în cadrele minimale ale imaginii video, conceptuale și meditative, și ale prezenței materiale ale pământului, sticlei, plasticului, lichidului, se transformă în experiențe de gândire potențate de referințe la filosofia hibridă a noului materialism și a studiilor științifice și la capacitatea publicului de a își calibra sensibilitatea în relație cu specificitatea dinamicii vizitării expoziției în straturile poroase ale spațiului.

În subsidiaritatea practicii artistei finlandeze Sari Palosaari se pot identifica fire contra-narative substrase din fapte și situații reale care însă se abstractizează poetic și filosofic în procesul producției editării ori al gândirii instalării expoziționale. Fie că lucrează cu obiecte care performează (prin injectarea în materie a unui „agent silențios” [„snail dynamite”] care expandează și desface obiectele pe parcursul expunerii lor), fie că deconstruiește imaginile filmate (prin procese de editare bazate pe suprapuneri și descompuneri ale temporalității filmării), Sari Palosaari este interesată de relatarea impactului schimbării în realitatea trăită, într-o lume care se dez-ordonează compulsiv, auto-performându-se.

În cazul expoziției de la Borderline Art Space, Sari Palosaari propune explorarea conceptului de „exterioritate-în-interior” (eng. exteriority-within) elaborat de Karen Barad în încercarea sa de a descrie filosofia realismului agențial. Pe scurt, termenul utilizat de Barad se referă la acceptarea faptului că granițele lucrurilor sunt poroase și se schimbă în funcție de situarea noastră din perspectiva diferitor câmpuri ale cunoașterii. Lucrurile și oamenii pot intra-acționa generând astfel momente de deschidere, dar și de separare. Noțiunea de „exteriority-within-phenomena” (exterioritate-în-interiorul-fenomenelor) e abordată din perspectiva neîncrederii în posibilitatea de a înțelege ceea ce vedem ca manifestându-se în afara noastră, câtă vreme spațialitatea aflată în afara percepției noastre este captată prin limbaj, însă a cărei topologie se poate afla într-o continuă schimbare datorată unei separabilități agențiale. Astfel, „exterioritatea-din-interior” readuce în discuție relația translativă dintre materie și discurs. Însă, relația noastră cu lumea înconjurătoare nu ar mai trebui să fie văzută ca fiind o relație de simplă reprezentare (din perspectiva unui homo depictor), ci mai curând ca fiind una de performare în interacțiune cu caracterul de agent al materiei. Modelele difracției, de pildă, iluminează natura indefinită a granițelor care performează o acțiune continuă cu care noi, ca spectatori, interacționăm, însă din perspectiva a ceea ce ne apare în funcție de modul în care ne aruncăm simțurile dincolo de cealaltă parte a lucrurilor.

expozitie Sari Palosaari noiembrie 2020 iasi

Expoziția de la Borderline Art Space ar fi trebuit să se deschidă simultan, în oglindă, (în seara zilei de 6 noiembrie 2020) cu expoziția de la Centre Photographique Marseille, „Déplacer l’horizon”, din cadrul Bienalei Manifesta 13 (Les Parallèles du Sud), unde Sari Palosaari ar fi trebuit să expună o secvență intersecțională, inter-referențială cu expoziția din Iași. Datorită situației pandemice din Franța, expoziția din Marsilia a fost amânată până în ianuarie 2021, captându-ne astfel într-un interior agențial al exteriorității evenimentului.

Sari Palosaari deține o Diplomă de Master în Arte de la Academia Finlandeză de Arte Frumoase și Universitatea de Arte și Design din Helsinki. A participat la mai multe expoziții, festivaluri și evenimente în Finlanda și în străinătate, precum la Kiasma Museum of Contemporary Art (FI), Rauma Triennale 2019 (FI), Kunsthalle Turku (FI), Varbergs Konsthall (SWE), Nordic House Reykjavik (IS) , Goldsmith Hall, CAAD, Universitatea din Texas la Austin School of Architecture (SUA) și Moonshin Art Museum, Sookmyen´s Womens University (KR). Lucrările sale se află în colecțiile EMMA Museum of Modern Art (FI) și The State Art Deposit Collection. Are lucrări publice de mare anvergură la Uppsala, Suedia, și în prezent lucrează la piese de artă publică în Porvoo și în Helsinki, Finlanda. În 2021 este artistă invitată la Bienala Helsinki și artistă în rezidența Triangle din New York (SUA). Palosaari a primit Premiul William Thuring 2016 și Premiul Raimo Utriainen 2008.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

Târgul de Cariere, 16 și 17 octombrie 2020

Târgul de Cariere pune piața muncii în mișcare

16 și 17 octombrie 2020

 

În zilele de 16 și 17 octombrie, de la 11:00 la 18:00, Târgul de Cariere oferă sprijin celor aflați în căutarea unui loc de muncă sau dezvoltarea aptitudinilor profesionale printr-un eveniment derulat exclusiv online alături de companiile ieșene și publicul său consecvent. Târgul de Cariere pune piața muncii în mișcare în această toamnă.

Sezonul aceasta vor fi mult mai puține evenimente derulate de Târgul de Cariere, chiar și online, în timp ce Iașul se bucură în continuare de atenție specială, fiind încă în dezvoltare. Aici a fost creat Parcul Industrial de la Miroslava unde 60 de companii au contractat capacități de producție, ceea ce va duce la crearea a aproximativ 3.000 de locuri de muncă. Conform datelor eJobs România, numărul de noi locuri de muncă în luna septembrie, este cu 25% mai mare decât în luna august, iar printre orașele în care s-au făcut cele mai multe angajări se numără și Iași.

Organizatorii evenimentului cred că momentele de tranziție pot fi benefice procesului de angajare și construiesc o experiență virtuală complexă prin transformarea evenimentelor offline din anii trecuți în oportunități de promovare și recrutare online. Printr-un mix de aplicații online și transmisii video live, candidații au acces la prezentări ale companiilor aflate în proces de recrutare și la posturile disponibile, precum și la discuții pe chat cu angajatorii. Evenimentul oferă și ocazia de a participa la webinarii și aduce în prim plan intervenții live moderate din studioul Târgul de Cariere.

Targul de cariere Iasi 2020

Printre cele mai căutate domenii din acest sezon regăsim ingineria, automotive, IT până la servicii BPO, financiar și consultanță, domenii oferite de cele mai mari companii din piața Iașului. Din lista de companii participante organizatorii recomandă Vitesco, o companie înființată acum un an și o trecere în revistă BorgWarner, o nouă schimbare în interiorul Delphi Technologies, de urmărit.
Totul se întâmplă la un click distanță de job-ul dorit cu un simplu cont pe targuldecariere.ro/inregistrare. Așa facilitează organizatorii accesul la cele mai recente anunțuri de angajare unde se aplică direct cu CV sau chiar fără, pentru anumite roluri mai puțin pretențioase, la standurile virtuale ale companiilor participante, gestionate în direct chiar de angajații acestora, responsabili de posturile respective.
Târgul de Cariere organizează o rețea de evenimente și servicii conexe de promovare și recrutare de peste un deceniu și a trecut cu greu peste toate momentele dificile ale economiei naționale, având mereu ca scop centralizarea și promovarea afacerilor aflate în dezvoltare la nivel local, facilitând contactul cât mai direct între membrii comunităților urbane și oportunitățile de carieră din proximitatea acestora.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!