Expozitii Iasi

Expoziție de pictură Cătălin Rulea - „Limitele raţionalului în imaginarul colectiv”

Expoziție de pictură Cătălin Rulea - „Limitele raţionalului în imaginarul colectiv”

5 iunie - 15 iulie Libraria Art+Design

 

Vineri, 5 iunie 2020, începând cu ora 18:00, la librăria Art+Design (Carol I nr. 4, Iași) are loc deschiderea expoziției „Limitele raţionalului în imaginarul colectiv” a artistului Cătălin Rulea. Evenimentul va avea loc cu respectarea condițiilor impuse de reglementările în vigoare, vizitarea fiind permisă în grupuri de maximum 4 persoane simultan. Lucrările expuse vor rămâne în librărie până în data de 15 iulie 2020.

„O generaţie îşi regăseşte revoluţia, un bărbat loveşte cu barosul un zid gros de beton-armat în timp ce alţii se uită şi îl fotografiază, şapte bărbaţi înarmaţi cu bâte bruschează o femeie în piaţa mare a oraşului, patru femei pe jumătate goale protestează în stradă, un domn în costum alb dirijează elegant un batalion de jandarmi înarmaţi, un schior-toboşar bate la premier în faţa unor jandarmi, un copil face revoluţie cu un steag găurit, un bărbat înarmat cu două sacose ţine piept unui tanc, o fată protestează împotriva măsurilor Covid-19 cu un mănunchi de sparanghel.

Cât mai suporţi?

Nu faptele sunt cele care rămân ci imaginile. Bărbatul cu sacoşe a rămas anonim, cel cu barosul este unul într-un milion, colonelul Paraschiv s-a întors în anonimat, generaţia încă îşi mai caută revoluţia pe Facebook, copilul revoluţionar s-a întors în sat şi a avut o viaţă neimportantă, fata şi-a continuat vloggingul în căutarea popularităţii.” (Cătălin Rulea)

Demersul actual își are originea în expoziția „Totul e regizat” (10 nov. 2016 – 13 ian. 2017) de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, realizată împreună cu regizoarea Ioana Păun, în urma căruia Cătălin Rulea a produs o carte de colorat cu desene inspirate din imaginarul mass media. În 2017, la Borderline Art Space a avut loc o expoziție cu o primă serie de desene, intitulată „Imaginarul colectiv ca rezultat al selecţiei naturale”. Catalogul expoziției „Totul e regizat”, apărut în 2019 la Editura MNAC, va fi lansat tot vineri, 5 iunie, și va fi disponibil în librărie.

expozitie pictura Catalin Rulea iulie 2020 Iasi365

Cătălin Rulea (n. 1979) este artist și muzician, membru fondator al Centrului de Introspecție Vizuală / Asociația PPLUS4 (activ între 2008-2013). Este activ pe scena de muzică alternativă și implicat în proiecte de teatru contemporan. A co-curatoriat Ars Telefonica în 2008, a expus la MNAC în 2016 proiectul „Totul e regizat” împreună cu regizoarea Ioana Păun. A realizat scenografii şi coloane sonore pentru piese ca Produse Domestice, Inamicul Poporului, Voi n-aţi văzut nimic, Capete înfierbântate, Nu ne-am născut în locul potrivit, Declar pe proprie răspundere. A realizat designul şi a participat în proiecte editoriale precum „Evacuarea Fantomei”, Ion Grigorescu „Omul cu o singură cameră”, precum și pentru Platforma de Teatru Politic.

Proiectul face parte din programul curatorial „Librăria ca spațiu public”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Cătălin Rulea este vocalistul, chitaristul și principalul compozitor al trupei românești Toulouse Lautrec. Absolvent al Facultății de Arte Plastice, a pus bazele formației Toulouse Lautrec în 2009. Formația a făcut încă de la debut deliciul topurilor indie, multe din piesele lor ajungând pe locul 1 la radiouri de profil ("Te spun", "Yesman" sau "Domino"). Au cântat la multe festivaluri de muzică (B’estfest, Peninsula Felsziget, Untold, Shine, Fete de la Musique) și au îmbogățit sonor festivaluri de film (Shorts Up, Future Shorts, European Film Festival) și de literatură (în Ungaria, Polonia și Germania).

Cel mai recent album al trupei se numește "X" și a fost lansat în 2019, marcând aniversarea a zece ani de activitate Toulouse Lautrec. Grupul și-a rafinat abordarea artistică, menținând doza de impresionism de tentă franceză, grefat pe o realitate românească ușor paralelă, care i-a consacrat încă de la primul album.

Expoziţie colectivă de fotografie "AMINTIRI DESPRE CERNOBÎL", 2 - 27 martie 2020

Expoziţie colectivă de fotografie "AMINTIRI DESPRE CERNOBÎL"

2 - 27 martie 2020, Galeria de Artă “La Gard”

 

In perioada  2 - 27 martie 2020 Clubul Fotografilor Iași de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași organizeaza expozitia colectiva de fotografie "AMINTIRI DESPRE CERNOBÎL", care contine lucrari ale fotografilor Florin Aioanei, Mihaela Ajităriți, Nicu Apostu, Ghenadie Cebanu, Cristian Lipovan, Tudor Mazilu.

Vernisaj: sâmbătă, 14 martie 2020, ora 17:00, Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi”

26 aprilie 1986, o serie de explozii au distrus reactorul și clădirea celui de-al patrulea bloc energetic de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl.
Iar acum imaginați-vă un bloc turn, gol. Un bloc fără locatari, dar cu lucruri, mobilă, îmbrăcăminte pe care nimeni nu le va mai putea folosi niciodată. Pentru că acest bloc se află la Cernobîl.
Cernobîlul a devenit cea mai mare catastrofă tehnologică a secolului XX, este înăinte de toate o catastrofă a timpului.

expozitie Amintiri despre Cernobil 2020

Și cu toate astea, după nu foarte mulți ani, zona a devenit turistică. În mai 2019, după 33 de ani de la tragedie, 5 membrii ai Clubului Fotografilor Iași au vizitat Cernobîlul.

Livezile și salcâmii erau în floare, iarba verde strălucea veselă în soare. Păsările cântau. O lume așa de cunoscută…. Primul gând : totul e la locul lui, totul e neschimbat, aceeași apă, aceiași copaci. Și forma, și culoarea, si mirosul lor. Nici bine nu am ajuns ni s-a explicat să nu rupem flori, să nu stăm pe pamânt, să nu bem apă de izvor.
Radiația nu se vede, nu are miros și nici sunet. E imaterială.
Bipăitul dozimetrului din mâna ghidului ne trezea totuși la realitate.
Ce am găsit la Cernobîl? Lucruri fără oameni, peisaje pustii,drumuri spre nicăieri.

”De ce am început să fotografiez? Pentru că nu-mi ajungeau cuvintele...”
Viktor Latun - fotograf

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!