Expozitii Iasi

Expoziţia „Drumul vaselor pictate. O conexiune înaintea Drumului Mătăsii”, 26 octombrie 2019 – 12 ianuarie 2020

Expoziţia „Drumul vaselor pictate. O conexiune înaintea Drumului Mătăsii”

26 octombrie 2019 – 12 ianuarie 2020, Palatul Culturii

 

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Arheologie din Beijing al Academiei de Științe Sociale a Chinei, Muzeul Sitului și Culturii Yangshao și Atelierul de ceramică pictată din Yangshao (China), organizează în perioada 26 octombrie 2019 – 12 ianuarie 2020, la Palatul Culturii din Iași, expoziţia „Drumul vaselor pictate. O conexiune înaintea Drumului Mătăsii”.

Prin intermediul acestui demers expozițional, organizatorii își propun să prezinte date esențiale despre civilizația Yangshao și să pună în paralel ceramica pictată aparținând diverselor faze ale acesteia, cu realizările similare Cucuteni – Tripolye.

Celebră în toată lumea pentru ceramica sa pictată, cultura Cucuteni – Tripolye a evoluat în zona dintre Carpați și Nipru între anii 5.000 şi 3.300 î. Chr. Pe teritoriul Chinei, la aproximativ același nivel cronologic, s-a dezvoltat cultura Yangshao, o civilizație care, asemenea culturii Cucuteni, a dus realizarea ceramicii pictate la rangul de adevărată artă. Numeroase forme de vase și motive decorative aparținând celor două mari areale culturale sunt similare.

expozitia drumul vaselor pictate 2019

Datele pe care le avem până acum la dispoziție par să indice că, deși nu au fost făcute descoperiri similare între cele două mari areale culturale aflate la mai mult de 10.000 km distanță, nu este exclusă posibilitatea unei conexiuni timpurii existente în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, exprimată printr-un „drum al ceramicii pictate”, care funcționa cu mult înainte de Drumul Mătăsii.

Expoziția reunește date arheologice, forme și decoruri, încercând să completeze această „pată albă” din cunoașterea științifică. Replici după piese Yanghao vor fi expuse în spațiul alăturat celui care găzduiește originalele cucuteniene, amplasare care va facilita vizitatorilor o privire comparativă.

Evenimentul expozițional vine în completarea unor activități comune, organizate în ultimii ani de specialiști ieșeni și de cei chinezi. De altfel, ca urmare a unui proiect cultural desfășurat în China în anul 2017, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a semnat un Protocol de înfrățire cu Muzeul Sitului și Culturii Yangshao. Din vara acestui an, cercetători din România și Republica Populară Chineză investighează împreună o așezare cucuteniană situată în perimetrul comunei Dobrovăț din județul Iași.

Vă invităm să vizitați această expoziție cu o tematică incitantă și inedită, deschisă până pe data de 12 ianuarie 2020, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, între orele 10.00 – 17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30).

Expoziție de pictura Ciprian Romaniuc „(e.n)”, 1-10 noiembrie 2019

Expoziție de pictura Ciprian Romaniuc „(e.n)”

1-10 noiembrie 2019, Galeria de artă „Theodor Pallady”

 

Tablourile prezente în expoziția „(e.n)” surprind câteva evenimente și stări de lucruri atribuite ultimelor 2 milenii.

Dacă teme des întâlnite precum Sărutul lui Iuda și Zbor pietrifică evenimente ale începutului de era, tablourile intitulate Ciuma Dansului , Ciuma (Febra) Râsului, Ciuma Internetului și Mutualism *20*30 ating perioade de ev mediu cu extensie până în zilele noastre, ultimele două dintre ele fiind destul de prezente și lăsând o amprentă puternică asupra omului modern.

În ceea ce privește lucrările Tăcerea Lumii, Coridă, Strigăt sau Despărțire de copilărie, acestea vor să oblige privitorul, experimentat sau nu, maturizat sau nu, la contactul cu acele realități ce pot influența emoționalul până la granița cea mai de sus pe care o poate atinge acesta.

expozitie ciprian romaniuc noiembrie 2019

Altele precum Melancolie, Confidențe, Pasărea Iubirii, deși tematic sunt poate menite să inspire un anume confort, cromaticul și compoziționalul induc și drama, de multe ori ca sumă a unor astfel de stări și experiențe trăite.

Mesajul expoziției nu se vrea a fi nici pozitiv, nici negativ, ci mai degrabă să evidențieze, folosind mijloace comune picturii, unele dintre realitățile consumate de-a lungul timpului, în decursul istoriei, la care ne raportăm și de la care trebuie să învățăm, sau consumate de viața pe care trebuie să ne-o construim; un mic crâmpei, infim, poate, ce speră să contribuie, chiar și cu puțin, la o mai bună înțelegere a rostului fiecăruia.

Așadar, cele 20 de tablouri ce pot fi văzute între 1 și 10 noiembrie 2019 la galeria de artă „Theodor Pallady” din Iași nu vor neapărat să placă, să fie considerate tablouri frumoase, ci dimpotrivă, vor să surprindă și să îndemne la privire înăuntru pe cel poziționat vizavi cu pânza pictată, la descoperire de noi cărări pentru gândurile sale.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!