Expozitii Iasi

Expoziția de pictură Doina Mihăilescu, 5 septembrie – 10 octombrie 2019

Expoziția de pictură Doina Mihăilescu - „Între ZI și VIS”

5 septembrie – 10 octombrie 2019,

 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă și Muzeul Unirii, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează, în perioada 5 septembrie – 10 octombrie 2019, expoziția de pictură „Între ZI și VIS ”, semnată de Doina Mihăilescu (Timișoara). Vernisajul va avea loc joi, 5 septembrie 2019, ora 18.00, la Muzeul Unirii din Iași (Strada Lăpușneanu nr. 14).

Artist format în țară și străinătate, cu o amplă și variată experiență profesională, Doina Mihăilescu este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Artă, restaurator, expert în evaluarea și restaurarea picturii pe lemn, autor de studii despre artele vizuale. Are în portofoliu peste 40 de expoziții personale, lucrările sale fiind expuse în Romania, Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Ungaria etc.

Expozitie pictura Doina Mihailescu intre zi si vis 2019

Doina Mihăilescu revine la Iași, după ce, în 2018, a expus la Palatul Culturii, pe simezele Muzeului de Artă, cucerind publicul cu expoziția „ALB ( albă lume, albe clipe, alb timp)”, un eseu vizual de investigație estetică, poetică și teologică.

Pentru Doina Mihăilescu, grădina este un spațiu analogic în care natura este modelată de artă. Culorile florilor, lumina, păsările și miresmele fac parte din tot ceea ce se întâmplă în grădină, cadrul însuși al acțiunii acestei noi expoziții, de la Muzeul Unirii. Cele 38 de lucrări pe care autoarea le prezintă (opt fiind „Grădini” de mari dimensiuni) pun în relație natura și corpul uman, sugerând un erotism ce transpare din alte zece lucrări care acompaniază marile suprafețe ale grădinilor.

Curatorii acestui eveniment expozițional sunt Brîndușa Munteanu și Corina Cimpoeșu. Expoziția va fi prezentată de criticul de artă Oliv Mircea, care a „supravegheat”, în alte peste douăzeci de expoziții personale în țară și în străinătate, discursul vizual contemporan al Doinei Mihăilescu.

 

Expoziția de carte veche și rară, 14 – 21 septembrie 2019

Expoziția de carte veche și rară ”Patrimoniu românesc, patrimoniu european – patrimoniu universal”

14 – 21 septembrie 2019, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”

 

Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului, sărbătorită în fiecare an la data de 14 septembrie, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași invită iubitorii de valori bibliofile, în perioada 14 – 21 septembrie 2019, să viziteze expoziția de carte veche și rară Patrimoniu românesc, patrimoniu european – patrimoniu universal, organizată la sediul central.

Expoziția cuprinde atât lucrări românești, de mare importanță pentru vechea cultură românească, dar și tipărituri europene, precum și lucrări manuscrise (Octoih de sec. XIX, album de stampe aparținând unui colecționar francez).

expozitie de carte patrimoniu romanesc european universal 2019

Printre cărțile românești expuse se numără: De obște gheografie, primul manual de geografie tipărit la noi, tradus din franceză, la 1795, de episcopul Amfilohie Hotiniul; Carte de bucate, scrisă de o „prietenă a tuturor femeilor casnice” (identificată în persoana Mariei Maurer), București, 1849; Mitologie pe limba rumânească, de Stancu Căpățineanul, Craiova, 1830; Istoria Vechiului și a Noului Testament, apărută la Iași, în 1824, în traducerea, din greacă, a mitropolitului Veniamin Costache ș.a.

În ceea ce privește cartea europeană de patrimoniu, expoziția cuprinde ediții rare și deosebit de valoroase din autori celebri: Voltaire (1775), Homer (1682), Descartes (1685), Histoire de l’Empire Othoman, cunoscuta carte a lui Dimitrie Cantemir, tipărită la Paris, în 1743, Codul napoleonian din 1808 etc.

Toate aceste lucrări, valoroase prin conținut, dar și prin legătură, ilustrații, tipografie (spre exemplu, Elzevier), însemnări olografe de epocă, ex libris-uri etc. reprezintă o mică parte din lucrările de patrimoniu păstrate la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și (ne) invită la reflecții și problematizări asupra tezaurului cultural din instituțiile publice, precum valorificarea, conservarea și cercetarea operelor rămase de la înaintașii noștri.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!