Expozitii Iasi

Expozitia de arta textila “Elegance” - Angela Crenganis si Mihaela Carp 1 - 30 noiembrie 2017

Expozitia de arta textila “Elegance” - Angela Crenganis si Mihaela Carp

1 - 30 noiembrie 2017 Galeria de Artă Grand Hotel Traian

 

Expozitia de arta textila “Elegance”- artisti plastici: Angela Crenganis si Mihaela Carp, evidentiaza metode si tehnici de innobilare a materialelor textile si a produselor vestimentare, prin trecerea de la tehnologiile traditionale, la cele moderne, inovatoare, bazate pe bun gust si simt estetic, evidentiind necesitatea originalitatii in creatia textila si designul vestimentar.

expozitie de arta textile noiembrie 2017

Broderiile mecanice si manuale sunt evidentiate prin combinari ale tehnicilor si metodelor de innobilare utilizate pentru crearea de noi vestimentatii pentru femei, datorita faptului ca, domeniul textil ofera o mai buna exprimare si inlesnire a mesajului creativ, realizand astfel o analogie intre arta decorativa si tehnologia, in designul vestimentar.

Expoziția de artă textilă vă aşteaptă luna aceasta la Galeria de Artă Grand Hotel Traian.

Expoziție pictura „Lumină lină lini lumini” - Horea Paştina 3 noiembrie – 10 decembrie 2017 Palatul Culturii

Expoziție pictura „Lumină lină lini lumini” - Horea Paştina

3 noiembrie – 10 decembrie 2017 Palatul Culturii

 

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează la Palatul Culturii, în perioada 3 noiembrie – 10 decembrie 2017, expoziția „Lumină lină lini lumini”, a pictorului Horea Paştina.

Născut în 1946, în Alba Iulia, Horea Paştina a absolvit Institutul „Nicolae Grigorescu” în anul 1973, unde l-a avut ca profesor pe Alexandru Ciucurencu, iar în 1977 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția Pictură. În 1985, Horea Paştina, Paul Gherasim, Constantin Flondor şi Mihai Sârbulescu au fondat grupul „Prolog”, la care au aderat și alți artiști, de-a lungul timpului. Despre membrii „Prologului”, Andrei Pleșu observa că, în perioada comunismului, aceștia „refuzau atât presiunea ideologică a oficialităţii, cât şi seducţia experimentelor «la modă», «disidenţa» stilistică, de natură să-i califice în ochii «lumii bune» (….) Ei s-au străduit să întreţină preocuparea pentru autenticitate, pentru firesc, pentru studiu, pentru «natură» (înţeleasă în afara reţetelor academice). Suportul lor spiritual era o nobilă umilitate, respectul pentru «meserie» şi credinţa în Dumnezeu”.

expozitie pictura Horia Pastina noiembrie 2017

În perioada post-decembristă, talentul inegalabil al lui Horea Paștina a fost recunoscut prin premii și distincții precum Premiul Criticii (1995), Premiul „Cella Delavrancea” (1997), Ordinul „Meritul cultural în grad de ofițer” (2004), Premiul „Ioan Andreescu” al Academiei Române (2007). De asemenea, din 1990, acest veritabil maestru al artei româneşti contemporane s-a consacrat și activității didactice, predând pictura la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti și formând noi generații de artiști.

Bogata activitate expoziţională, desfășurată de pictor atât în ţară, cât şi în străinătate, include numeroase expoziţii personale. Cea din 2013, de la Sala Dalles din Bucureşti, al cărei curator a fost criticul de artă Dan Hăulică, a furnizat o amplă retrospectivă asupra activității artistului, reunind peste 300 de lucrări ce poartă semnătura acestuia.

Titlul expoziţiei preia un vers al poetului Ioan Alexandru, prieten al lui Horea Paștina, de a cărui artă oratorică pictorul se declara fascinat și căruia, după cum mărturisea într-un interviu, îi datorează apropierea de biserică.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 3 noiembrie 2017, ora 16.00, la Palatul Culturii, la Muzeul de Artă, în prezența pictorului Horea Paștina. Prezintă criticul de artă Oliv Mircea, care s-a preocupat îndeaproape de creația artistului. Curatorul expoziției este muzeograf dr. Corina Cimpoeşu.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!