Expozitii Iasi

Târgul de Cărți și Arte Frumoase "ARCA LUI GUTENBERG" 4 – 8 octombrie 2017 Atrium Palas Mall

Târgul de Cărți și Arte Frumoase "ARCA LUI GUTENBERG"

4 – 8 octombrie 2017 Atrium Palas Mall

 

În perioada 4 – 8 octombrie 2017, în Atrium nivel 0 Palas Mall Iași se va desfășura a treia ediție a Târgului de Cărți și Arte Frumoase ARCA LUI GUTENBERG, eveniment organizat de Librării-le SEDCOM LIBRIS Iași.

La această ediție participă aproximativ 80 de expozanți din întreaga țară și Republica Moldo-va (edituri, companii de difuzare de carte românească și străină, difuzori de papetărie, galerii de artă, instituții culturale etc.), organizați în 34 de standuri distribuite pe o suprafață construită de aproximativ 1.000 mp. Cu harta cărților preferate în mână, cititorul este invitat să facă ocolul lumii în cinci zile livrești. Târgul de Cărți și Arte Frumoase ARCA LUI GUTENBERG pre-zintă oferte editoriale la prețuri imbatabile, noutăți editoriale, volumele autorilor prezenți la FILIT, lansări de carte incluse în JURNALUL DE BORD al târgului și momente artistice.

Sâmbătă, 7 octombrie 2017, la ora 13.00, vor fi decernate Diplomele ARCA LUI GUTENBERG pentru direcții editoriale de prestigiu, după cum urmează:

1. Diploma JOHANNES GUTENBERG pentru tradiția, diversitatea și constanța valorică în editarea de carte;
2. Diploma DIMITRIE CANTEMIR pentru Cartea universitară și academică;
3. Diploma EMIL RACOVI-ȚĂ pentru Cartea de știință;
4. Diploma CORESI pentru Cartea cu tematică umanistă;
5. Diploma VARLAAM pentru Cartea de beletristică;
6. Diploma DOSOFTEI pentru Cartea de poe-zie;
7. Diploma BOGDAN PETRICEICU HASDEU pentru multidisciplinaritate editorială;
8. Diploma GHEORGHE ȘINCAI pentru traducere și schimb cultural;
9. Diploma GHEORGHE ASA-CHI pentru jurnalism cultural;
10. Diploma IACOB NEGRUZZI pentru jurnalism cultural în re-viste literare;
11. Diploma ION CREANGĂ pentru Primul raft din bibliotecă (cărțile pentru copii și tineret);
12. Diploma MUNICIPIUM IASSIORUM pentru promovarea imaginii Iașului și a valorilor sale;
13. Diploma TITU MAIORESCU pentru cartea școlară/cu profil pedagogic;
14. Diploma E-GUTENBERG pentru cartea electronică.

expozitie arca lui gutenberg

COMPONENȚA COMISIEI DE JURIZARE „ARCA LUI GUTENBERG” este următoarea:

PREŞEDINTE: Ioan HOLBAN, scriitor și critic literar;
MEMBRI: Valeriu STANCU, scriitor și traducător; Cassian MARIA SPIRIDON, scriitor, Pre-şedinte al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România; Prof. univ. dr. Nicu GAVRILUȚĂ, Fa-cultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Conf. univ. dr. Antonio PATRAȘ, Facultatea de Litere, Catedra de Literatură Română, „Garabet Ibrăileanu”, critic literar, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Prof. Mihai-Cezar ZA-HARIA, Inspector Şcolar General pentru Limba și Literatură Română, reprezentant al Inspec-toratului Școlar Județean Iași; un reprezentant al Muzeului Național al Literaturii Române Iași; Conf. dr. ec. Petru RADU, Director al Librăriilor SEDCOM LIBRIS Iași, Președinte al Orga-nizației Patronale AGORA; Alina HUCAI, reprezentant al organizatorului.

Principalii parteneri ai evenimentului sunt Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), Primăria Municipiului Iași, Palas Mall Iași și Organizația Patronală AGORA a Societăților pentru Difuzarea Tipăriturilor și a altor Bunuri Culturale din România. Partenerul cultural al evenimentului este Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, iar partenerul educațional, Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice” 26 septembrie - 17 decembrie 2017

Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”

26 septembrie - 17 decembrie 2017 Palatul Culturii

 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei organizează, sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”, al cărei vernisaj va avea loc marți, 26 septembrie 2017, ora 17.00, la Palatul Culturii.

Concepută și realizată în colaborare cu Institutul de Arheologie din cadrul Filialei Iași a Academiei Române, Muzeul Județean Botoșani, Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos, Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și beneficiind de implicarea colegilor de la Muzeul Etnografic al Moldovei, precum și a celor de la Centrul de Cercetare și Restaurare-Conservare a Patrimoniului, expoziția va putea fi vizitată până pe 17 decembrie 2017.

Civilizația Cucuteni reprezintă cea mai strălucită mărturie peste milenii a ceea ce a însemnat „Vechea Europă”. Cu mii de ani în urmă, comunitățile cucuteniene ocupau un spațiu imens, de aproximativ 350.000 km², ce se întindea din sud-estul Transilvaniei, peste Carpaţii Orientali, până la Nipru, cuprinzând vaste teritorii din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Descoperită acum peste 130 de ani, în satul al cărui nume a devenit reprezentativ pentru întreg universul cucutenian, cu toate manifestările sale, această strălucită civilizație nu a încetat să suscite interesul arheologilor și al istoricilor de artă din întreaga lume, în încercarea lor de a înţelege mecanismele ce au permis acestei populaţii să atingă, în mileniile V-III î.Ch., un nivel atât de înalt de dezvoltare.

expozitie Cucuteni Palatul Culturii Iasi septembrie 2017

Spectaculoasa ceramică pictată, caracterizată prin exuberanţa motivelor spiralice, dar și prin varietatea, simetria şi complexitatea compoziţiilor; zecile de mii de figurine de lut ars, dezvăluind efervescenţa unei vieţi spirituale ieşite din comun; sanctuarele şi altarele, care apar în fiecare aşezare scoasă la lumină; locuinţele spaţioase, cu platforme masive de lut, care ridică şi astăzi numeroase nedumeriri în legătură cu etapele de construcţie şi cu utilitatea diferitelor elemente componente, toate acestea nu doar denotă implicarea unor meşteri specializaţi – adevăraţi artişti care şi-au transmis tainele picturii de-a lungul mai multor generaţii, permiţându-şi, totuşi, să inoveze fără încetare – ci impun străvechiul complex cultural Cucuteni-Tripolie drept una dintre civilizaţiile cele mai fascinante ale Europei preistorice.

Evoluția acestor comunități eneolitice încă ascunde multe necunoscute, care îşi aşteaptă dezlegarea. Parte dintre ele sunt prezentate acum la Palatul Culturii din Iași, într-o expoziție care dezvăluie și provoacă, deopotrivă.

Vă așteptăm să veniti la vernisajul expoziției, care va putea fi vizitată ulterior cu bilet la Muzeul de Istorie a Moldovei.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!