Septembrie 26, 2023

Expozitii Iasi

Expoziţia Arbori - Hieroglife – Daniel Tufiş 1- 31 octombrie Galeria de Artă Grand Hotel Traian

Expoziţia Arbori - Hieroglife – Daniel Tufiş

1- 31 octombrie Galeria de Artă Grand Hotel Traian

 

O artă de improvizaţii armonice care face o sinteză pe muchie de cuţit între statismul formelor delicate şi simple, ca în pictura orientală, şi dinamismul culorilor pure şi melodioase, sau între simbolul clasic al copacului, ca punte între pămînt şi cer, şi interpretarea sa personală, care transformă acest arhetip fundamental într-un loc al osmozei dintre cer şi pământ, divin şi uman.

expozitia-daniel-tufis

Iar ceea ce zic eu este ca nu picteaz copaci ci arbori-hieroglife în care vibrează infinitul! Ca o comedie care se repetă, cu ghiduşii noi. Un teatru al lumii, ei trăiesc pentru oameni şi sunt plătiţi de Dumnezeu. Când plâng, îi aud doar poeţii… şi de câte ori nu reflectă chiar imaginea ta, încercând parcă să semene cu tine. Te admiră tăcut, ca nişte adolescenţi, şi la cuvântul tău se aruncă la picioarele tale. Se lasă pictaţi, cântaţi, traşi de păr, alungiţi, visaţi, îngânaţi, doar pentru tine.  Ei nu se răzvrătesc. Se joacă uneori, şi-atunci devin albi, albaştri… dar nu prea mult, ca tu să poţi să-i recunoşti. Se joacă de-a v-aţi ascunselea, dar, pentru că nu ştiu să alerge, îşi pun mâinile la ochi şi cred că tu nu-i vezi. Cântecele care sunt în tine nu vor fi întotdeauna cântate cu instrumente, dar tu poti dansa în sufletul tău fără griji. Unde sunt grijile de fapt? Ele nu vin din tine şi nici nu a fost creat vreun loc special pentru ele în tine. Din tine se înalţă ramuri, şi se prelungesc rădăcini. Ce fel de copac eşti? Mare sau mic? Pom fructifer sau un arbore cu fruct ascuns? Pe cine hrăneşti şi pe cine umbreşti? Pe cine înalţi şi pe cine intimidezi cu statura ta?

Daniel Tufiş                            
Picturile sunt realizate în acrylic pe pânză.

 

Expoziţie de fotografie - "Iezerul de Foc" 30 septembrie - 20 octombrie

Expoziţie de fotografie - "Iezerul de Foc"

30 septembrie - 20 octombrie

Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi
B-dul Carol I, Parcul Copou Galeria de Artă "Labirint"

Cristina Catrinaru, Mihai Câmpeanu, Damaris Câniparu, Alexandru Chicu, Vlad Colotilă, Claudia Dumitraş, Gabriela Ferenţ, Vasile Iacob, Dan Mititelu, Isabela Oniche, Anca Popa, Elena Ralea, Marius Sihleanu, Ana-Maria Sîngeap, Iulian Sîngeap, Diana Ţibu, Cristian Vidraşcu, Victor Zevoi, Oana Zobu.

Vernisaj: marţi, 1 octombrie 2013, ora 18.30, în Sala "Diotima".
Perioadă: luni, 30 septembrie 2013 - duminică, 20 octombrie 2013.

expozitie-iezerul-de-foc

Ajunse la finalul recentului (par)curs intitulat "O iniţiere în Fotografie", organizat de Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi, 19 participante şi participanţi şi-au selectat împreună fiecare câte trei lucrări realizate în luni de vară.
Expoziţia încheie astfel un ciclu anual dedicat celor patru anotimpuri şi prevestirilor pseudo-apocaliptice făcute pentru 2012 şi 2013, ani în care, cu nădejde, oamenii - puţin ori mult "iniţiaţi" - au continuat să fotografieze cu nedezminţită bucurie.
În galeriile de artă din Parcul Copou, toamna, iarna, primăvara şi vara fost-au surprinse în patru expoziţii consecutive: "Înainte şi după Sfârşitul Lumii", "Între două glaciaţii", "Punct şi de la capăt" şi "Iezerul de Foc".
Trecând prin aceste prilejuri, cea mai tânără autoare a împlinit 14 primăveri şi cel mai copt autor a trecut peste 54 de toamne.
Cele 57 de fotografii color şi alb-negru din prezenta expoziţie se încadrează în formatul 30 x 45 cm şi sunt prezentate sub sticle de 50 x 70 cm. Ramele, paspartuurile şi etichetele sunt negre.
În cadrul vernisajului se va servi pe un ecran o proiecţie a tuturor imaginilor din expoziţie şi pe un platou doar invitaţii la următorul (par)curs intitulat "O iniţiere în Fotografie" care va începe luni, 14 octombrie 2013.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!