Expozitii Iasi

Expozitie pictura Charlemagne de Gauthier Royal si Aristide Gripon 9 aprilie - 29 mai

Expozitie pictura Charlemagne de Gauthier Royal si Aristide Gripon

9 aprilie - 29 mai Galeria Fondane, Institutul Francez Iasi

 

„CHARLEMAGNE”: espozitie de pictura De Gauthier Royal si Aristide Gripon in perioada 9 aprilie- 29 mai 2015 la  Galeria Fondane, Institutul Francez Iasi
Vernisaj: Joi, 9 aprilie, 18.00

Institutul Francez Iasi organizeaza intre 9 aprilie si 29 mai o expozitie de pictura realizata de catre doi studenti francezi aflati in mobilitate de studii Erasmus pentru o perioada de sase luni la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, Facultatea de Arte Vizuale si Design. Expozitia, intitulata „Charlemagne” (Carol cel Mare), reprezinta, intr-o anumita masura, un dialog, ludic si serios deopotriva, al celor doi tineri artisti aflati in cautarea propriilor maniere de exprimare artistica.

O (ALTA) PREZENTARE A PROIECTULUI
• Aristide si Gauthier, propuneti astazi o expozitie de pictura pe care ati intitulat-o „Charlemange” (Carol cel Mare). In primul rand, de ce ati ales acest titlu?
• Aristide si Gauthier, in cor: Pai, cum sa va spunem, am gasit de cuviinta sa ne reunim creatia sub numele acestui personaj celebru, pentru a sublinia in felul acesta caracterul sau omogen, ca si cum tablourile ar fi avut, toate, unul si acelasi autor. Nu este vorba despre niciunul dintre noi, fireste. Cum ar fi putut sa fie cazul, avand in vedere principiul de elaborare a creatiei noastre? Si anume acela ca nici unul dintre noi nu pricepem ce am facut. Poate Carol cel Mare, odihneasca-se in pace, ar fi putut sa inteleaga ceea ce am dorit sa spunem aici. Asadar, misterul ramane neelucidat.

Expozitie pictura Charlemagne de Gauthier Royal si Aristide Gripon

• Care este pozitia pe care o adoptati in fata acestui mister de nedescifrat?
• Aristide si Gauthier, in cor (cu toate ca Aristide a raspuns cu o mica intarziere): Departe de noi ideea de a concepe aceasta componenta de mister de nedescifrat ca pe o tara sau ca pe o dovada a imaturitatii noastre artistice. Dimpotriva, credem ca acesta dovedeste virtuti instructive; in fine, permite oferirea unei note de profunzime. Vorbim aici despre a oferi un relief negativ operei noastre, ca si cum v-ati afla pe marginea unei prapastii al carei fund nu-l puteti zari, sunteti intrigat, chiar atras de vid. Apoi tipati si va distingeti ecoul, o voce straina si familiara deopotriva.

• Va multumesc tare mult pentru acest interviu, care a permis elucidarea multor aspecte.
• Aristide si Gauthier, in cor: Pentru putin, a fost o placere pentru noi. Daca aveti si alte intrebari, nu ezitati sa ni le adresati: ne-ar face mare placere sa va raspundem.

Expozitie de grafica Sergiu Pasciuc "Iașul de odinioară… poate!" 1-30 aprilie

Expozitie de grafica Sergiu Pasciuc  "Iașul de odinioară… poate!"

1-30 aprilie Galeria de arta Grand Hotel Traian

 

Galeria de artă „Grand Hotel Traian” vă invită la expoziția de grafică "Iașul de odinioară… poate!", semnata Sergiu Pasciuc

"Expoziția pe care o propun își dorește să fie, în primul rând, o mulțumire adusă orașului Iași pentru găzduire, oraș ce are o contribuție aparte la formarea mea profesională în sfera artelor frumoase. Arhitectura veche a Iașului (atât cât s-a mai păstrat) m-a fascinat de la primul contact, iar ceea ce am încercat inițial a fost ca în baza unei documentări prealabile să ajung realizarea unor reproduceri ale imaginilor Iașilor vechi așa cum le-a perceput și înțeles memoria mea, amintirea unor imagini transformate prin prisma filtrului propriei conștiințe. Pe parcursul documentării însă, am trăit, în mod surprinzător inițial, sentimentul că acele fotografii, stampe, litografii din diferite perioade ale istoriei Iașilor, la care am avut acces, nu erau simple imagini ce surprindeau instantanee din viața și forfota unui oraș, ci transmiteau mult mai mult: stări, atitudini, sentimente, fiecare imagine a fiecărei clădiri având de spus o poveste proprie.

expozitie grafica Iasul de odinioara

În dorința de a surprinde acele stări, trăiri am încercat o abordare tehnică nu atât diferită, cât mai degrabă particulară ca metodă de redare plastică a imaginii. Astfel, mi-am propus un exercițiu de tehnică mixtă care, pe suportul material celulozic (hârtie texturată), vine cu suprapunerea unor reveniri combinate de desen și laviu de culoare cu instrumente diferite: creion, peniță, acuarela, creioane colorate și chiar pix.Varianta de realizare și expunere pe coli de hârtie cu margini franjurate vine să accentueze ideea de trecere inefabilă a timpului, care, în derularea-i imperturbabilă, nu poate smulge imaginilor trecutului acelor locuri valoarea invariabil perpetuă. Faptul că am ales cu predilecție tematica imaginilor Iașului de odinioară se argumentează, în legătură cu afirmația făcută la început, prin faptul că Iașii au un aport important la deschiderea mea către vechi, fiind locul unde am studiat și înțeles valoarea bunurilor de patrimoniu și necesitatea conservării acestora în sensul asigurării perpetuării mesajului prin intermediul materiei obiectului a cărui imagine îl transmite." Sergiu Pasciuc

Expoziția cu vânzare este deschisă în perioada 01-30 Aprilie 2015.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!