Expozitii Iasi

Expoziția „Chipuri și cămeși”, 14 mai – 15 august 2021

Expoziția „Chipuri și cămeși”

14 mai – 15 august 2021, Palatul Culturii

 

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, propune publicului o întâlnire cu portul popular maramureșean, prin intermediul expoziției „Chipuri și cămeși”, deschisă la Palatul Culturii din Iași, în perioada 14 mai – 15 august 2021.

Vernisajul online va putea fi urmărit vineri, 14 mai 2021, de la ora 12.30, pe pagina de Facebook Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”.

Expoziția cuprinde 37 de cămăși din toate zonele Maramureșului, dar și din Țara Oașului, la care se adaugă o selecție de 36 de fotografii-portret, realizate de artistul fotograf Gabriel Motica.

expozitia chipuri si camesi la Palatul Culturii Iasi

„Chipuri și cămeși” nu este doar o alăturare fericită de cuvinte, este un demers expozițional care îmbină discursul științific, realizat prin cercetarea etnografică a portului popular din Țările Maramureșului, cu cel artistic, realizat prin alăturarea, la semnele și însemnele cusute pe cămăși, a chipurilor ce spun povești din vremuri de demult, surprinse de artistul fotograf Gabriel Motica în peregrinările sale prin Maramureș.

Expoziția „Chipuri și cămeși” va putea fi vizitată până pe 15 august 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00, în spațiile Muzeului Etnografic al Moldovei, cu respectarea normelor de siguranță sanitară aflate în vigoare în această perioadă.

Expoziţie documentară „În memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991)”, 17-31 mai 2021

Expoziţie documentară „În memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991)”

17-31 mai 2021, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

 

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi organizează, în colaborare cu Editura Polirom, expoziţia documentară „În memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991)”, dedicată comemorării a treizeci de ani de la dispariţia tragică a istoricului religiilor.

Profesorul Culianu, succesor al lui Mircea Eliade la Catedra de Istorie a Religiilor din cadrul Divinity School, a fost asasinat pe data de 21 mai 1991, în incinta Universităţii din Chicago.

Expoziţia cuprinde numeroase documente din arhiva familiei (printre care se numără facsimile după manuscrise şi corespondenţă, ediţii princeps ale unor volume apărute în Italia, Franţa, Olanda sau SUA şi traduse în multe alte limbi, extrase ale unor texte publicate în reviste din străinătate şi imagini rare cu membrii familiei sale), volume apărute la Editura Polirom în Colecţia „Biblioteca Ioan Petru Culianu”, coordonată de Tereza Culianu-Petrescu, şi altele.

expozitie documentara Petru Culianu mai 2021

Expoziţia, realizată de Elena Bondor şi Tereza Culianu-Petrescu, poate fi vizitată în perioada 17-31 mai 2021, la sediul central al bibliotecii universitare ieşene. La deschiderea oficială, care va avea loc vineri, 21 mai 2021, ora 12.00, în Aula BCU Iaşi, sunt invitaţi dl prof. dr. Nicu Gavriluţă, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi dl Adrian Şerban, directorul editorial al Editurii Polirom. În cadrul evenimentului, dl Nicu Gavriluţă va susţine prelegerea intitulată „De ce este actual Ioan Petru Culianu?”.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!