Expozitii Iasi

Expoziție de fotografie Miron Zownir - "Romania Raw", Boderline Art Space

Expoziție de fotografie Miron Zownir -  "Romania Raw"

5 – 22 februarie 2021, Boderline Art Space

 

Centrul Cultural German Iași și Boderline Art Space organizează vineri, 5 februarie 2021, de la ora 18:00, vernisajul expoziției de fotografie Romania Raw, cu lucrări ale reputatului artist fotograf german Miron Zownir. Curatoriată de Georgeta-Olimpia Bera, expoziția va putea fi vizitată în perioada 5 – 22 februarie 2021 la Boderline Art Space (str. Belvedere nr. 18).
În contextul pandemiei vizitarea se va face cu respectarea tuturor regulilor în vigoare, în grupuri de maximum 6 persoane. Vizitatorii sunt rugați să respecte cu strictețe regulile obligatorii de igienă personală, distanţare fizică şi acces în galerie, în vederea limitării răspândirii şi contractării virusului SARS-CoV-2.

Argument curatorial
Selecția de fotografii din proiectul Romania Raw marchează experiența relevantă pe care Miron Zownir a avut-o în România, în calitate de artist invitat, pe parcursul rezidenței organizate de galeria Visual Kontakt în parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj, în anul 2018. Inițiativa artistică, dublată de permanenta dorință de a trăi o aventură în locuri mai puțin accesibile, în zone mai puțin sigure din orașele românești, au făcut posibile pătrunderea în intimitatea nealterată a comunităților de rromi de la Pata Rât, și imortalizarea, în timp real, a vieții underground, prin contactul nemijlocit cu specificul locurilor, cu oamenii simpli și cu unele grupuri defavorizate.

Întoarcerea în România a artistului Miron Zownir are rolul de a marca această incursiune, prin expunerea unei părți din acest proiect, eveniment ce coincide cu publicarea unui catalog dedicat întregii serii fotografice. Vorbim despre o formă privilegiată a regăsirii și a recunoașterii spațiului contemporan românesc. Această receptare are loc prin ochii străinului dornic să interogheze, prin vehemența angajării artistice, mecanismele veridice cărora li se datorează, în mod particular, acest climat social.

Miron Zownir captează momente la care poate lua parte în mod direct și devine martor al situațiilor-limită prin care se relevă starea pur psihologică a individului, fapt ce facilitează, pe cale de consecință, accesul privitorului la o realitate ireductibilă.

În spatele luminii în care suntem obișnuiți să privim lucrurile și dincolo de rutina zilnică în care rămânem deseori captivi, există o stare de negare, o ruptură față de convențional, de reguli și de norme, care este intuită și ulterior străbătută în aventura unei priviri eliberate de prejudecăți.

3333

O atare acțiune, necesară pentru a înțelege fenomenul uman ca întreg, se exprimă radical caformă, în succesiunea de fapte imortalizate, cu un uimitor impact asupra emotivitățiispectatorului. Opunându-se prin motivația sa intrinsecă de fotografia conceptuală, aspectul performativ al acțiunii fotografice face din autorul său un erou de acțiune și în egală măsură un martor care instigă, tacit, la reconstituirea unor stări de fapt revoltătoare și greu „de citit” în afara contextului.

Incursiunea în spațiul intim, surprinzând ipostaze psiho-fizice ale individului care se lasă astfel descoperit, transpare sub impactul unor flash-uri puternice, care incită sau trezește repulsii înochii spectatorului. Naturalețea reprezentărilor ne duce cu gândul la tenebroasele pânze ale lui Caravaggio și totodată plasează imaginea fotografică în șirul inepuizabil al normalităților dejucate. Fotografia este, sub acest aspect un ansamblu prolific, transpus, sub forma sahiperreală, într-un manifest inoportun și brutal, adresat simțului nostru comun.

Miron Zownir, născut în 1953 la Karlsruhe, este astăzi unul dintre cei mai radicali artiști fotografi contemporani. Lucrările sale fotografice monocrome prezentate în numeroase expoziții din întreaga lume reflectă artistic preocuparea sa constantă pentru subiectele critice din punct de vedere social și tabu. Pe lângă fotografie, Miron Zownir s-a afirmat, de asemenea, ca scenarist și regizor de film, precum și ca autor de romane poliţiste.

Expoziția a fost realizată în urma colaborării dintre Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Centrul Cultural German Cluj-Napoca și Muzeul de Artă Cluj-Napoca. A fost curatoriată de Georgeta-Olimpia Bera, coordonată de Alexandra Sârbu, iar proiectarea elementelor de marketing a fost dezvoltată de Liviu Bulea.

Expoziția temporară „Ceramica de Tansa”, Palatul Culturii

Expoziția temporară „Ceramica de Tansa”

11 decembrie 2020 – 24 ianuarie 2021, Palatul Culturii

 

Deținător al unei valoroase colecții de ceramică, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 11 decembrie 2020 – 24 ianuarie 2021, la Palatul Culturii din Iași, expoziția temporară „Ceramica de Tansa”.

Situat în Podișul Moldovei, în zona de contact administrativ dintre județele Iași și Vaslui, satul Tansa a fost, la sfârșitul veacului XIX – începutul secolului XX, un important complex meșteșugăresc, produsele de olărit, rotărit, butnărit, dulgherit, pietrărit, fierărit, cojocărit realizate în această așezare fiind apreciate și cumpărate de negustorii din Roman, Negrești, Băcești, Vaslui și Iași.

expozitia ceramica de tansa ianuarie 2021 Iasi

Centrul de ceramică țărănească de la Tansa s-a constituit într-un reper al acestei ocupații în regiunea de Nord-Est a Moldovei, ceramica utilitară de tipul celei roșii smălțuite folosite în gospodărie fiind principala categorie lucrată. Formele întinse, precum străchinile, talgerele ori castroanele aveau cea mai mare căutare, iar cănile mari și mici, cu cioc sau fără, precum și lăptărețele completau inventarul casnic al gospodăriei țărănești. Între produsele cu o deosebită importanță economică se regăsea cărămida pentru sobe sau pentru pereți, care se producea atât pentru localnici, cât și pentru locuitorii altor sate.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!