Programul Rabla 2015 - conditii, acte necesare si valoarea tichetului
Pentru anul 2015 bugetul alocat este cu 33% mai mare decât in 2014, ajungând la 200 milioane de lei, autorităţile anuntând că vor emite 25.000 de tichete în acest an, dintre care 20.000 pentru persoane fizice. Valoarea unui tichet Rabla rămâne 6.500 de lei, însă dacă autoturismul nou indeplinește anumite criterii, cumpărătorul poate primii două eco-bonusuri de câte 1.500 de lei, astfel că în total suma ajunge la 9.500 de lei.
Prima de casare pentru Rabla 2015 este păstrată la nivelul sumei de 6.500 lei, în schimb avem ca noutate, un eco-bonus triplat, mărit de la 500 de lei la 1.500 de lei, pentru a stimula persoanele care achiziționează un autovehicul nou ecologic, o mașină nepoluantă.
Astfel cei care vor cumpăra o mașină nouă care indeplinește una din condițiile de mai jos
- - cu emisii sub 100 grame Co2 pe km,
- - sau cu Euro6 până la 31.08.2015,
- - sau cu propulsie hibridă
vor beneficia de un eco-bonus de 1.500 lei. Dacă sunt indeplinite două condiții din trei cumpărătorul beneficiază de incă un eco-bonus, în total va primii 9.500 lei.
Tichetele sunt tot electronice, iar proprietarul maşinii casate poate opta pentru cedarea acestuia unei alte persoane, însă persoana respectivă nu va putea beneficia de eco-bonusuri, chiar dacă maşina pe care pe care o cumpără respectă condiţiile de primire a bonusului.
Anul acesta există posibilitatea proprietarului înscris în program să cedeze altei persoane dreptul său de beneficiu asupra primei de casare pentru efectuarea achiziţionării autovehiculului nou.
Cedarea se face numai în favoarea unei persoane fizice care şi-a exprimat în mod neechivoc intenţia de a achiziţiona în nume propriu un autovehicul nou de la producătorul validat emitent al notei de înscriere. Pe de altă parte, eco-bonusul nu poate face obiectul cedării.
Persoana fizică interesată să cumpere o maşină nouă prin Programul ”Rabla” trebuie să meargă la dealerul auto pentru a se înscrie în sistemul naţional. În termen de cinci zile lucrătoare, AFM urmează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-şi radieze maşina veche din circulaţie şi să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu dealerul de la care achiziţionează un autovehicul nou. Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza naţională, iar persoana pierde dreptul de a mai cumpăra o maşină nouă pe baza acelui document.
Pentru persoanele fizice, condiţiile de acordare a primei de casare sunt următoarele:
- - să aibă domiciliul sau reşedinţa în România,
- - să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local,
- - să fie înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou (obţinând nota de înscriere),
- - să predea autovehiculul uzat unui colector autorizat şi să obţină certificatul de distrugere,
- - să radieze vehiculul uzat din evidenţa circulaţiei şi să obţină certificatul de radiere,
- - să prezinte producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii şi să cumpere un autovehicul nou.