Featured

Programul Rabla 2017 - conditii, valoarea tichetului, actele necesare

 

Programul Rabla 2017

 

Regulile Programului Rabla 2017, program care a inceput oficial pe 18 mai, au fost stabilite de către Ministerul Mediului (MM) prin Ordinul MM nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Spre deosebire de anii precedenți, ghidul programului supranumit „Rabla” este valabil nu doar pentru anul curent, ci și pentru anii 2018 și 2019.

În 2017, valoarea primei de casare pentru Programul Rabla Clasic va rămâne de 6.500 de lei. La prima de casare se adaugă și un bonus suplimentar de 1.500 lei, pentru vehiculele care emit mai puțin de 98 g CO2/km.

Persoanele fizice care doresc să-și schimbe mașina prin intermediul programului „Rabla” trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România și să nu aibă datorii la autoritățile locale, se arată în ordinul ministerului. Concret, cetățenii trebuie să aibă achitate taxele, impozitele și amenzile către autoritățile locale.

În același timp, prima de casare poate fi cumulată cu un ecobonus de 1.000 de lei, însă tot în funcție de emisii (pentru anul 2017, ecobonusul se acordă pentru automobilele noi al căror sistem de propulsie generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcționare mixt), și poate chiar cu un ecobonus de 1.700 de lei pentru vehiculele cu sistem de propulsie hibrid. Prin urmare, un cetățean poate primi de la stat maximum 9.200 de lei, adică 6.500 de lei primă de casare și 2.700 de lei ecobonus.

Prima de casare se acordă numai pentru mașinile vechi de cel puțin opt ani (adică cele înmatriculate prima oară în România înainte de 1 ianuarie 2010). Iar fiecare cetățean poate să cumpere mai multe mașini noi prin programul „Rabla”, însă numai dacă predă, pentru casare, un număr echivalent de automobile vechi. Totodată, există și posibilitatea de a ceda prima de casare unei alte persoane.

Programul rabla 2017

„Prima de casare se scade de către producătorul validat din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, denumit în continuare preț de comercializare, diferența fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii și/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanțare în baza unui contract de leasing financiar”, scrie în Ordinul MM nr. 661/2017.

 Cea mai mare noutate din acest an se referă la subvenția pentru cumpărarea de mașini electrice și hibride. Astfel, Programul Rabla Plus va aduce în acest an un ecobonus de 10.000 euro, pentru achiziția de modele 100% electrice, respectiv de 20.000 lei, echivalentul a 4.400 euro, pentru cumpărarea unei mașini cu propulsie hibridă de tip plug-in. Bonusul va fi acordat doar pentru modelele care emit mai puțin de 50 grame de dioxid de carbon pe kilometru.

„Noutatea în acest program este că persoanele care vor să acceseze finanțare prin „Rabla Plus” și au acasă o mașină mai veche de 8 ani nu trebuie neapărat să o caseze. Ei pot merge direct la dealer și să solicite subvenția de 10.000 de euro. În schimb, cetățenii care au acasă o mașină mai veche de 8 ani și vor să o caseze, pot adăuga la cei 10.000 de euro, încă 6.500 de lei obținuți din casare”, a explicat ministrul Mediului. Oficialul a precizat, totodată, că în cazul achiziției de mașini ecologice hibrid plug-in se va acorda în acest an o subvenție de 4.500 de euro. La această sumă se poate adăuga încă 6.500 de lei în cazul în care beneficiarul dorește să își caseze mașina mai veche de 8 ani”, explică ministrul Mediului.

Pentru persoanele fizice, condiţiile de acordare a primei de casare sunt următoarele:

- să aibă domiciliul sau reşedinţa în România,

- să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local,

- să fie înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou (obţinând nota de înscriere),

- să predea autovehiculul uzat unui colector autorizat şi să obţină certificatul de distrugere,

- să radieze vehiculul uzat din evidenţa circulaţiei şi să obţină certificatul de radiere,

- să prezinte producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii şi să cumpere un autovehicul nou.

 

Etapele din Programul Rabla 2017

Cetățenii trebuie să se înscrie la un producător validat în program, pentru achiziționarea unei mașini noi, și să obțină nota de înscriere.

Apoi, aceștia trebuie să predea mașina uzată unui colector autorizat (și să obțină certificatul de distrugere), s-o radieze din circulație (și să obțină certificatul de radiere), să prezinte producătorului actele de distrugere și radiere și în final să cumpere automobilul nou.

În programul „Rabla” se pot înscrie, de asemenea, firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, organizațiile neguvernamentale, primăriile, școlile, instituțiile publice, bisericile, societățile de avocatură și unitățile medicale. Sesiunile de înscriere în programul „Rabla”, aferente anului 2017, vor fi stabilite și anunțate în curând de către AFM.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!