Sfaturi utile pentru condusul pe timp de vara

 Condusul pe timp de vara - sfaturi utile

 

Condusul pe timp de vară poate conduce la evenimente neplăcute, de aceea ar fi bine să ţineţi cont de câteva sfaturi care vă pot proteja de acestea. Odată instalată vremea caldă trebuie să ţineţi seama de alternanţa dintre zilele cu călduri mari şi cele ploioase şi să vă adaptaţi la condiţiile de mers.

condus-vara

Fiţi atenţi şi adaptaţi viteza în funcţie de situaţie. Reduceţi viteza în cazul unei ploi torenţiale. Pe asfalt, şi pe marginea drumului unde sunt denivelări, se creează o peliculă de apă şi apare acvaplanarea. Incetiniţi viteza acolo unde asfaltul in lumină pare mai închis la culoare, lucios sau are petice proaspete. In astfel de zone, asfaltul încins scade aderenţa, fiind mai puţin poros şi neabsorbind aproape deloc petele de ulei care il fac extrem de alunecos. Frînaţi cu mult inaintea unui viraj, mai ales în zonele în care asfaltul este foarte încins. Evitaţi rularea pe denivelările din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt supraexpus soarelui prezintă efectul de valuri din cauza traficului greu. Astfel veţi evita ieşirea în decor pe exteriorul virajului.

Verificaţi nivelul de apă pentru răcirea motorului, asigurându-vă că aveţi un nivel de lichid de răcire optim.

Este recomandat să schimbaţi cauciucurile de iarnă cu cele de vară deoarece materialul din care sunt construite se adaptează şi are aderenţă mai bună la temperaturile ridicate decat cele de iarnă. In sezonul estival, cauciucurile de vară trebuie să menţină contactul cu carosabilul atât pe ploi torenţiale, cat şi în condiţii de carosabil încins. Asiguraţi-vă că toate pneurile, inclusiv roata de rezervă, au presiunea corectă.

Verificaţi nivelul uleiului de motor şi în ce condiţie este. In cazul în care nu folosiţi un ulei universal care se cere schimbat la un an de zile, schimbaţi uleiul de iarnă cu unul specific pentru vară sau cu unul universal.

Verificaţi climatizarea şi reincarcaţi instalaţia cu freon. Aceasta este extrem de solicitată în timpul iernii. Când te urci la volan şi este extrem de cald în maşină, nu porniţi aerul condiţionat imediat. Prima dată deschideţi toate geamurile şi aerisiţi cateva minute.

Un filtru de aer murdar face ca maşina să consume mult mai mult carburant. Demontaţi şi aspiraţi filtrul de aer. O să rămaneţi surprins cât praf şi insecte se adună în filtrul de aer.

Vara este bine intotdeauna să aveţi o pereche de ochelari de soare la îndemână. Soarele poate fi orbitor, în special în lunile de vara, şi poate afecta serios capacitatea de a vedea ce se întâmplă în jurul vostru. Toţi ochelarii de soare vă ajută. Pentru condus cei mai buni sunt ochelarii cu lentile polarizate care reduc reflexiile şi care oferă o percepţie clară.

Din aceeasi categorie