Februarie 29, 2020

Ghiduri auto

Cum protejam masina de canicula

Cum protejam masina de canicula

 

Odată cu venirea verii apar și zilele caniculare este indicat să vă protejați mașina de soarele puternic şi căldura de afară pentru că acestea pot produce daune maşinii și pot crea stări de disconfort.

Iată în continuare câteva sfaturi care vă pot ajuta la protejarea mașinii:

1. Folosiți lichid de parbriz antiinsecte. Lichidul de parbriz pentru sezonul cald, spre deosebire de lichidul folosit iarna, ajută la curăţarea reziduurilor insectelor, grăsimilor şi a altor impurităţi. Plus că în compoziţia soluţiilor de parbriz de calitate superioară se află şi substanţe care ajută la menţinerea flexibilităţii lamelelor ştergătoarelor de parbriz.

protejare masina de canicula

2. Verificați instalaţia de aer condiţionat!  Aceasta verificare este necesară pentru că de multe ori, se întâmplă ca instalaţia de aer condiţionat să rămână fără freon exact in momentele cele mai călduroase. De asemenea verificarea instalației poate detecta eventualele fisuri ale ei, acestea putand duce la o functionare necorespunzatoare si la consum mare de combustibil.

3. Pregătiți huse pentru scaune. Din pacate vara, pe lângă faptul că în maşină se adună mult praf, din cauza căldurii se transpiră foarte mult, astfel scaunele sunt murdarite foarte usor. Odată murdărită, tapiţeria maşinii se curăţă greu, iar această operaţiune costă destul de mult. De aceea este important sa folositi nişte huse pentru scaune, pe care le poţi spăla cât de des este necesar.4. Cumpărați un parasolar.  Razele soarelui afectează plasticul de pe bord, volan, dar şi tapiţeria de pe scaune. Folosind un parasolar se reduce temperatura din maşină şi se previne deteriorarea interiorului autovehicului în urma acţiunii razelor de soare. Este indicat ca pentru sezonul cald să se folosească atât parasolarul, cât şi folia de geam autorizată.

Cititi celelalte sfaturi din articol pe Auto Iasi

Programul Rabla 2015 - conditii, acte necesare si valoarea tichetului

Programul Rabla 2015 - conditii, acte necesare si valoarea tichetului

 

Pentru anul 2015 bugetul alocat este cu 33% mai mare decât in 2014, ajungând la 200 milioane de lei, autorităţile anuntând că vor emite 25.000 de tichete în acest an, dintre care 20.000 pentru persoane fizice. Valoarea unui tichet Rabla rămâne 6.500 de lei, însă dacă autoturismul nou indeplinește anumite criterii, cumpărătorul poate primii două eco-bonusuri de câte 1.500 de lei, astfel că în total suma ajunge la 9.500 de lei.

Prima de casare pentru Rabla 2015 este păstrată la nivelul sumei de 6.500 lei, în schimb avem ca noutate, un eco-bonus triplat, mărit de la 500 de lei la 1.500 de lei, pentru a stimula persoanele care achiziționează un autovehicul nou ecologic, o mașină nepoluantă.

Astfel cei care vor cumpăra o mașină nouă care indeplinește una din condițiile de mai jos

  1. - cu emisii sub 100 grame Co2 pe km,
  2. - sau cu Euro6 până la 31.08.2015,
  3. - sau cu propulsie hibridă

vor beneficia de un eco-bonus de 1.500 lei. Dacă sunt indeplinite două condiții din trei cumpărătorul beneficiază de incă un eco-bonus, în total va primii 9.500 lei.

Tichetele sunt tot electronice, iar proprietarul maşinii casate poate opta pentru cedarea acestuia unei alte persoane, însă persoana respectivă nu va putea beneficia de eco-bonusuri, chiar dacă maşina pe care pe care o cumpără respectă condiţiile de primire a bonusului.

 programul rabla 2015

Anul acesta există posibilitatea proprietarului înscris în program să cedeze altei persoane dreptul său de beneficiu asupra primei de casare pentru efectuarea achiziţionării autovehiculului nou.
Cedarea se face numai în favoarea unei persoane fizice care şi-a exprimat în mod neechivoc intenţia de a achiziţiona în nume propriu un autovehicul nou de la producătorul validat emitent al notei de înscriere. Pe de altă parte, eco-bonusul nu poate face obiectul cedării.

Persoana fizică interesată să cumpere o maşină nouă prin Programul ”Rabla” trebuie să meargă la dealerul auto pentru a se înscrie în sistemul naţional. În termen de cinci zile lucrătoare, AFM urmează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-şi radieze maşina veche din circulaţie şi să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu dealerul de la care achiziţionează un autovehicul nou. Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza naţională, iar persoana pierde dreptul de a mai cumpăra o maşină nouă pe baza acelui document.

Pentru persoanele fizice, condiţiile de acordare a primei de casare sunt următoarele:

  • - să aibă domiciliul sau reşedinţa în România,
  • - să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local,
  • - să fie înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou (obţinând nota de înscriere),
  • - să predea autovehiculul uzat unui colector autorizat şi să obţină certificatul de distrugere,
  • - să radieze vehiculul uzat din evidenţa circulaţiei şi să obţină certificatul de radiere,
  • - să prezinte producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii şi să cumpere un autovehicul nou.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!