Ianuarie 21, 2020

Internet

Cum ne protejam impotriva atacului cibernetic cu virusul WannaCry

Pe data de 12 mai un atac cibernetic de o amploare fara precedent a avut loc la nivel mondial, virusul informatic "WannaCry", afectand pana acum cel putin 230 de mii de computere din 150 de tari printre care si Romania. Rapoartele preliminare atestă faptul că printre victime se află companii-gigant precum FedEx, operatorul de comunicații Telefonica din Spania, sau chiar sistemul de sănătate din Marea Britanie (National Health Service).

WannaCry este un program maliţios de tip ransomware, se raspandeste rapid prin intermediul email-urilor, al browsere-lor si al aplicatiilor Web, atacul folosindu-se de o vulnerabilitate prezenta in toate versiunile de Windows, mai ales cele neupdatate.

Un ransomware este un program maliţios care, odaţă ajuns într-un dispozitiv (computer, server, smartphone etc.) criptează toate fişierele din spaţiul de stocare, blocând, practic, accesul utilizatorilor la ele. Din pacate efectul virusului nu se opreşte aici: după ce a criptat fişierele, afişează un mesaj prin care anunţă victima că dacă vrea să îşi mai folosească dispozitivul, trebuie să plătească o sumă de bani pentru a-i fi deblocate datele.

 cum ne protejam wannacry virus

Iata ce ar trebui sa faceti pentru a avea o minima protectie impotriva acestui virus

 

Instalati patch-ul Windows

Instalați fix-ul Microsoft – MS17-010 cât mai repede. Patch-ul care blochează accesul ransomware-ului WannaCry a fost lansat de Microsoft luna trecută, pe data de 14 martie. Si pentru utilizatorii de Windows XP a fost lansat un patch, pe care il puteti downlada de aici patch windows xp

 

Faceti backup la datele importante

Pentru a nu fi pusi in situatia in care sa va pierdeti iremediabil datele importante pe care le detine este recomandată efectuarea unui Backup pentru a vă proteja împotriva criptării datelor. Din pacate un simplu back-up în acelasi computer nu este suficient, realizarea copiei ar trebui sa se faca pe alt device care nu are acces la internet si la reteaua in care sunt stocate date importante Stocarea back-up-urilor într-un Cloud securizat reprezintă o soluție viabilă în combaterea ransomware-ului.

 

Aveti grija ce accesati

Atentie foarte mare la atasamentele emailurilor primite si la linkurile care va sunt sugerate sa le accesati. In general evitati sa accesati linkuri din mesaje dubioase primite de la persoane pe care nu le cunoasteti sau care va promit tot felul de promotii ademenitoare.

 

 

Blocarea protocolului SMB v1.0

Wannacry dispune de capabilitatea de a se răspândi în rețea prin exploatarea unei vulnerabilități a protocolului SMBv1, utilizând porturile UDP/37, UDP/138, TCP/139 și TCP/445. Procesul de răspândire se realizează prin exploatarea funcționalității din cadrul Windows, cunoscută drept  ‘CVE-2017-0145’.

Metoda 1 de dezactivare:

Accesati Control Panel dupa care Programs and Features => Turn Windows features on or off  In fereastra aparuta dezactivați funcția: SMB 1.0c

 dezavticare smb v1

Metoda 2 de dezactivare:

Accesați CMD și tastați următoarele: “Disable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName smb1protocol”

 

Instalati un antivirus

Este recomandat sa folositi un antivirus in varianta platita, insa daca nu ati optat pentru asa ceva puteti folosi si variantele trial. Nu uitati sa face update al acestuia.

 

Diferentele dintre internetul E, 3G, 4G si LTE de pe dispozitivele mobile

Clasificarea tipurilor de conexiuni wireless

 

În ordinea crescătoare a vitezei de transfer de date există următoarele tipuri de conexiuni wireless:

 GPRS

GPRS (General Packet Radio Service) este un standard care este folosit pentru a oferi o viteza mai mare de date prin rețeaua GSM. Este doar o extensie la tehnologia mai veche GSM pentru a câștiga viteză mai mare. Multimedia Messaging System sau MMS este caracteristica a GPRS-ului. Acesta a permis utilizatorilor sa trimita clipuri video, imagini sau clipuri audio reciproc la fel ca mesajele text.

GPRS ofera o rată de biți mare (până la 171kb/s)

EDGE sau 2G (E)

EDGE este un standard pentru Enhanced Data Rate pentru GSM Evolution. Aceasta tehnologie a fost numita ca Enhanced GPRS, fiind o tehnologie care utilizează același echipament ca și GSM cu doar câteva modificări minore pentru a oferi viteze mai mari de date și este adesea considerat, un pas spre 3G, astfel este numit 2.5G.

3G

3G oferă multe caracteristici, cum ar fi: apeluri video și aplicații de televiziune din cauza vitezei 3G, care a început la 384kbps și în viteze DSL. Dezvoltarea în continuare pe tehnologii 3G au creat o rata de transfer date mai rapida ajungând la 3,6 și chiar 7,2 Mbps.

HSDPA (H).

HSDPA (High Speed ​​Downlink Packet Access) este cunoscută sub numele de 3,5 G, deoarece oferă o actualizare substanțială a setului de caracteristici a WCDMA-ului, dar îmbunătățește viteza de transmitere a datelor pentru a îmbunătăți aceste servicii.
HSDPA a permis viteze de peste 384 kbps, cele mai notabile sunt de 3,6 Mbps si 7,2 Mbps.

HSDPA+ (H+) sau 4G.

4G este noua generatie de transfer date pe telefonia mobila ajungand la 100 megabiti/secunda.

tehnologii conexiune internet mobile

LTE

LTE. Viteză de 4G care suportă video streaming HD şi viteze de transfer de până la 299.6 Mbps.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!

Poate vă interesează